Γενετικός έλεγχος γονιμότητας

Γενετικός έλεγχος γίνεται για να εξασφαλίσουμε ότι επιλέγονται υγιή έμβρυα για μεταφορά μέσα στη μήτρα. Ο έλεγχος των εμβρύων πριν τη μεταφορά, επιτρέπει σε ζευγάρια που φέρουν κάποια γενετική βλάβη να αποφύγουν το δίλημμα του αν θα συνεχίσουν ή όχι μια εγκυμοσύνη εφόσον το έμβρυο που σχηματίσθηκε φέρει κάποια γενετική βλάβη. Τα έμβρυα που δημιουργούνται από χρωμοσωμικά διαταραγμένα ωάρια ή/και σπερματοζωάρια έχουν λίγες πιθανότητες να σχηματίσουν μια φυσιολογική, βιώσιμη εγκυμοσύνη, παρόλα αυτά δεν είναι δυνατόν να διακριθούν από τα φυσιολογικά έμβρυα χρησιμοποιώντας καθιερωμένη μορφολογική αξιολόγηση.

Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος – Pre-implantation Genetic Screening (PGS)

Αυτή η εκλεπτυσμένη τεχνική εξετάζει τα έμβρυα για ανευπλοειδία (μεταβολές στον αριθμό των χρωμοσωμάτων). Προς το παρών δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα στη βιβλιογραφία ώστε να προτείνουμε την PGS ως διαδικασία ρουτίνας, αφού η ακρίβειά της παραμένει αβέβαιη δεδομένου ότι μπορούν να ελεγχθούν λιγότερα από τα μισά χρωμοσώματα. Παρόλα αυτά μπορεί να αποβεί χρήσιμη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Σε γυναίκες άνω των 38 ετών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να συλλάβουν μωρό με χρωμοσωμικές ανωμαλίες (για παράδειγμα σύνδρομο Down)

  • Σε γυναίκες με ιστορικό καθ’έξιν αποβολών (τρεις ή περισσότερες συνεχόμενες αποβολές)

  • Σε ζευγάρια που είχαν παραπάνω από 2 αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής

  • Αν υπάρχει προηγούμενη διακοπή κύησης λόγω χρωμοσωμικής ανωμαλίας εμβρύου

  • Σε σοβαρή ανδρική υπογονιμότητα

Array Comparative Genomic Hybridization (Array CGH)

Η νέα αυτή τεχνική επιτρέπει την ανάλυση για ανευπλοειδίες (αριθμό χρωμοσωμάτων) σε περιοχές του γονιδιώματος, σε σύγκριση με άλλες τεχνικές που περιορίζονται στην εντόπιση συγκεκριμένων χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Η CGH ελέγχει το συνολικό γονιδίωμα (23 χρωμοσώματα) σε ωάρια και έμβρυα. Η Array CGH έχει δύο κύρια πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεθόδων γενετικού ελέγχου: το πρώτο είναι η ταχύτητα με την οποία ελέγχει το DNA (τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα εντός 12 ωρών) ώστε τα έμβρυα δεν είναι ανάγκη να καταψυχθούν έως ότου ελεγχθούν. Το δεύτερο, είναι ότι αντί να αφαιρεί κύτταρα από τα έμβρυα, κάτι που μπορεί να τα βλάψει, ελέγχει τα ωάρια, τα οποία είναι η αιτία σε ένα 85% των χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

Η αξιοπιστία και η ακρίβεια της CGH πρέπει να εξετασθούν αυστηρά σε ειδικά σχεδιασμένες μελέτες πριν συμπεράνουμε ότι αυτή η νέα τεχνική προσφέρει ένα πραγματικό όφελος όσον αφορά τις γεννήσεις ζώντων νεογνών. Παρόλα αυτά, με τα έως τώρα δεδομένα από κύκλους εξωσωματικής που έχουν εφαρμόσει την CGH, φαίνεται να υπάρχει μια δραματική αύξηση στα ποσοστά επιτυχημένης εμφύτευσης εμβρύων μετά από περιεκτική χρωμοσωμική ανάλυση.

Διερεύνηση Υπογονιμότητας

  Επικοινωνήστε μαζί μας

    *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

    ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

    Μαρτυρίες Ασθενών

    Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

    Μαρία Τ.

    Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

    Σοφία Π.

    Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

    Σύλβια Μ.

    Κλείστε Ραντεβού

    Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.