Αύξηση Γονιμότητας

Όσο κι αν δεν μας αρέσει, η ηλικία είναι ο βασικότερος και ο πιο καθοριστικός παράγοντας για τη γονιμότητα των γυναικών. Ακόμη κι αν προσέχουμε τον εαυτό μας, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιβραδύνουμε τη διαδικασία γήρανσης των ωοθηκών. Η απόκτηση ενός παιδιού προϋποθέτει ένα υγιές ωάριο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο γίνεται όλο και πιο σπάνιο στο πέρασμα του χρόνου. Στην αρχή της ζωής της, μια γυναίκα έχει ένα εκατομμύριο ωάρια στις ωοθήκες. Τα περισσότερα από αυτά βέβαια, δεν ωριμάζουν ποτέ. Μέχρι να φτάσει στην εφηβεία, ο αριθμός τους έχει πέσει στις 400 χιλιάδες και συνεχίζει να μειώνεται κάθε χρόνο που περνάει. Ακόμη όμως και τα ωάρια που επιβιώνουν δεν σημαίνει πως μπορούν να γονιμοποιηθούν. Όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο μεγαλώνει το ποσοστό των ωαρίων με γενετικά προβλήματα. Όπως είναι φυσικό, κάποια στιγμή τα υγιή ωάρια λιγοστεύουν. Σήμερα δεν υπάρχει τρόπος να το αλλάξουμε αυτό. Είναι απλώς η ιστορία της ζωής.

Οι περισσότερες γυναίκες βρίσκονται στο αποκορύφωμα της γονιμότητάς τους στην ηλικία ανάμεσα στα 23 και τα 31. Γύρω στα 31, τα ποσοστά αρχίζουν να πέφτουν με μεγαλύτερη ταχύτητα, περίπου 3% το χρόνο, μέχρι να φτάσουμε στα 35. Από εκεί και πέρα η πτώση επιταχύνεται. Η μέση 39άχρονη έχει περίπου τη μισή γονιμότητα από αυτήν που είχε στα 31 της. Και τα ποσοστά εξακολουθούν να πέφτουν. Από τα 39 μέχρι τα 43, οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται και πάλι στο μισό. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες άνω των 35 δυσκολεύεται να μείνει έγκυος.

Η ικανότητά μας να συλλάβουμε ένα παιδί με φυσιολογικό τρόπο τελειώνει περίπου δέκα χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε μεθόδους για να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε μία γυναίκα θα μπει στην εμμηνόπαυση. Επίσης, από τα ωάρια που παραμένουν λειτουργικά μετά την ηλικία των 35, δεν γνωρίζουμε πόσα είναι καλής ποιότητας, ικανά να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη μετά από γονιμοποίηση.

Κάθε φορά που αναβάλλουμε την τεκνοποίηση για το μέλλον και συγχρόνως ευγνωμονούμε την επιστήμη για την πίστωση χρόνου που μας δίνει, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει ένα όριο σε αυτά που μπορούν να πετύχουν οι γιατροί. Οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, βοηθούν τόσο τα ωάρια όσο και το σπέρμα να φτάσουν στο στόχο τους. Δεν μπορούν όμως να αλλάξουν την ποιότητα ή την ποσότητά τους. Μόνο 35-40 από τις 100 προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής οδηγούν σε εγκυμοσύνη και τα ποσοστά αυτά μειώνονται με την ηλικία. Μετά την ηλικία των 35 πέφτουν κατά 15% και μετά τα 40 μειώνονται κατά 15% επιπλέον.

Οι βασικές αρχές της γονιμότητας είναι γνωστές, ωστόσο μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα του ζευγαριού μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Για εκείνη

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες αλλά και αυτές που έχουν πολύ χαμηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) χρειάζεται να περιμένουν περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυες σε σχέση με όσες έχουν φυσιολογικό βάρος. Φυσιολογικό θεωρείται το βάρος όσων ο δείκτης μάζας σώματος είναι μεταξύ 18,5 και 24,9.

Το υπερβολικό σωματικό λίπος, εκτός από άλλες βλαπτικές επιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή ορισμένων ορμονών που διαταράσσουν την ωορρηξία. Ο κύκλος, σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, μπορεί να είναι λιγότερο τακτικός και να μην κάνετε ωορρηξία τόσο συχνά, μειώνοντας τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Ακόμα και 15% μείωση στο δείκτη μάζας σώματος έχει ευεργετική επίδραση στη γονιμότητα.

Επιπλέον, το υπερβολικά χαμηλό βάρος (δείκτης μάζας σώματος ΒΜΙ < 17), συχνά σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετές ορμόνες για την παραγωγή ωαρίων ή να διατηρήσει μια εγκυμοσύνη.

Η άσκηση, χωρίς υπερβολές, μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος. Οι γυναίκες που ασκούνται έντονα (όπως οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων) μπορεί να σταματήσουν να παράγουν ωάρια ή να κάνουν ωορρηξία λιγότερο συχνά. Η υπερβολική άσκηση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αποβολής. Συζητήστε με το γιατρό σας για το πρόγραμμα άσκησής σας πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος.

Ένας φυσιολογικός έμμηνος κύκλος διαρκεί περίπου 25 έως 35 ημέρες (μετρώντας από την πρώτη ημέρα της περιόδου). Εάν αυτό το διάστημα είναι πολύ μεγαλύτερο, πχ 42 ημέρες, η ωορρηξία γίνεται λιγότερο συχνά ή και καθόλου και συνιστάται επίσκεψη στον γυναικολόγο αναπαραγωγής.

Όταν η γυναίκα επιθυμεί να συλλάβει, πρέπει να βρεθεί το «γόνιμο παράθυρο» στη διάρκεια του οποίου συνιστώνται τακτικές σεξουαλικές επαφές. Οι γόνιμες μέρες της γυναίκας είναι συνήθως η ημέρα της ωορρηξίας και 3-4 μέρες πριν, όχι μετά. Η θεωρία, ότι η ωορρηξία γίνεται αυτόματα την 14η ημέρα του κύκλου είναι λάθος διότι έχει διαπιστωθεί ότι η ωορρηξία διαφέρει δραματικά από γυναίκα σε γυναίκα, όπου μπορεί να εμφανιστεί από την 6η ημέρα και τόσο αργά όσο την 21η ημέρα του κύκλου.

Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να παρεμποδίζουν τη γονιμότητα. Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αναφέρουν ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να συλλάβουν, όταν παρουσιάζουν ψυχολογική δυσφορία. Το άγχος, μπορεί να διαταράξει την παραγωγή ορμονών, κάνοντας τον κύκλο της περιόδου λιγότερο αξιόπιστο. Η σωστή διαχείριση του άγχους μέσω τεχνικών χαλάρωσης (όπως διαλογισμός ή γιόγκα), ή υποστήριξη από ένα σύμβουλο ή μια ομάδα, μπορούν να ισορροπήσουν και πάλι τις ορμόνες.

Όσο λιγότερο το άγχος στην καθημερινότητά σας, τόσο καλύτερες οι πιθανότητες εγκυμοσύνης. Το γέλιο απελευθερώνει θετικές ουσίες (ενδορφίνες), ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις ορμόνες του στρες (κορτιζόλη, αδρεναλίνη, ντοπαμίνη).

Οι κολπικές πλύσεις μπορεί να εξοντώσουν την κανονική, προστατευτική χλωρίδα του κόλπου, θέτοντας τη γυναίκα σε κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας. Μια μυρωδιά και κολπικές εκκρίσεις είναι συχνά οι μόνες ενδείξεις.

Τέτοιες λοιμώξεις έχουν συνδεθεί με πρόωρο τοκετό και μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής και υπογονιμότητας. Η επίσκεψη στον ιατρό είναι απαραίτητη εάν παρατηρηθούν τυχόν συμπτώματα κολπίτιδας (φαγούρα, κάψιμο, ασυνήθιστη βλέννη, έλκη κλπ).

Όταν δεν κοιμάστε αρκετά και το σώμα σας δεν ξεκουράζεται, οι επιπτώσεις είναι σοβαρές για την υγεία σας. Επίσης, η στέρηση ύπνου έχει αρνητικές συνέπειες για τη γυναικεία γονιμότητα. Απαραίτητες είναι τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου.

Η υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την γυναικεία γονιμότητα, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Κοινότητας Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Για την ακρίβεια, περισσότερα από πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα (δηλαδή περίπου 500 mg καφεΐνης) φαίνεται ότι συνδέονται με χαμηλά επίπεδα γονιμότητας. Η μέτρια κατανάλωση καφέ (ένα-δύο φλιτζάνια την ημέρα) δεν ενοχοποιείται.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με έρευνα Σουηδών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Γονιμότητα και Στειρότητα, οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα αντιμετωπίζουν πτώση της γονιμότητας σε ποσοστό έως και 60% ! Συνιστάται η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, λιγότερο από 4 μονάδες την εβδομάδα.

Για εκείνον

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι ειδικοί στον τομέα της γονιμότητας έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος, μελετώντας μεταξύ άλλων τα στενά εσώρουχα, τα θερμαινόμενα καθίσματα αυτοκινήτων, τα λάπτοπ και τα κινητά τηλέφωνα. Είναι γεγονός ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της γεννητικής περιοχής των ανδρών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος, γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν σε όσους επιθυμούν να γίνουν σύντομα μπαμπάδες να αποφεύγουν να εκθέτουν συχνά το σώμα τους σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως για παράδειγμα να κάνουν κάθε μέρα σάουνα ή τζακούζι, να ακουμπούν για πολλές ώρες το φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή πάνω στα πόδια τους και να βάζουν το κινητό τους τηλέφωνο στην μπροστινή τσέπη του παντελονιού τους.

Και για τους δύο

Το κάπνισμα μειώνει τη γονιμότητα τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα Πορτογάλων επιστημόνων, ο καπνός στις γυναίκες επηρεάζει το πόσο «φιλικό» είναι το περιβάλλον της μήτρας στο γονιμοποιημένο ωάριο, γιατί μειώνει την αιμάτωση, ενώ στους άντρες μειώνει την παραγωγή σπέρματος, επηρεάζει αρνητικά την κινητικότητά του και προκαλεί φθορές στο DNA.

Οι τοξίνες του τσιγάρου δεν βλάπτουν μόνο τα ωάρια, παρεμβαίνοντας στην διαδικασία της γονιμοποίησης και της εμφύτευσης, αλλά επίσης προκαλούν γήρανση των ωοθηκών. Αυτό σημαίνει ότι οι ωοθήκες μιας 35χρονης καπνίστριας λειτουργούν σαν να ανήκουν σε μια γυναίκα 40 ετών περίπου και είναι συνεπώς λιγότερο γόνιμες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η γονιμότητα των καπνιστών μπορεί να είναι 10 έως 40% χαμηλότερη. Επίσης, στο 13% των υπογόνιμων ζευγαριών ίσως να ευθύνεται το κάπνισμα.

Φροντίστε να περιλαμβάνει πρωτεΐνη, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη C, επειδή οι ελλείψεις σε αυτές τις θρεπτικές ουσίες έχουν συνδεθεί με την επιμήκυνση των κύκλων (και επομένως λιγότερο συχνή ωορρηξία) και με υψηλότερο κίνδυνο αποβολής. Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα ψάρια, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, και τα φασόλια. Οι χορτοφάγοι μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα αμινοξέα, συμπεριλαμβάνοντας ένα συνδυασμό από νόστιμα πρωτεϊνούχα τρόφιμα στη διατροφή τους, όπως ρύζι, φασόλια και τοφού.

Περιορίστε τα ακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως αρτοσκευάσματα, σνακ, πατατάκια, κλπ. Η υπερβολική λήψη υδατανθράκων οδηγεί στην παραγωγή ορμονών που διαταράσσουν την ωορρηξία, ιδιαίτερα σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Για τον άνδρα, η καθημερινή κατανάλωση αντι-οξειδωτικών ουσιών, όπως βιταμίνες Ε και C , σελήνιο, καρνιτίνη, ψευδάργυρος, κλπ δρουν υποβοηθητικά στην παραγωγή υγιούς σπέρματος. Η καθημερινή λήψη μιας πολυβιταμίνης είναι ένα καλό βήμα. Ένας άνδρας χρειάζεται περίπου τρεις μήνες για να παράγει νέα σπερματοζωάρια, συνεπώς η υποστηρικτική θεραπεία συνιστάται να λαμβάνεται για 3-6 μήνες τουλάχιστον.

Εδώ και καιρό έχει καθιερωθεί η χορήγησή του σε γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αποτρέψει ορισμένες γενετικές ανωμαλίες. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί, ότι το φυλλικό οξύ μειώνει το ποσοστό των χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο σπέρμα, με θετικά αποτελέσματα για την ανδρική γονιμότητα.

Οι απαιτήσεις της καθημερινότητας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική επιθυμία ενός ζευγαριού. Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική επαφή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είναι πιο πιθανό να έχουν προβλέψιμο κύκλο και κανονική ωορρηξία από τις γυναίκες που έχουν σποραδικές σεξουαλικές επαφές.

Το σεξ κάθε 48 με 60 ώρες, ξεκινώντας από την ημέρα που θα τελειώσει η περίοδός σας, θα αυξήσει τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη. Επιδιώξτε σεξουαλικές επαφές το πρωί, όχι το βράδυ. Έρευνες δείχνουν ότι η πυκνότητα των σπερματοζωαρίων είναι υψηλότερη το πρωί.

Επιπλέον, το να αποφεύγεται η συχνή επαφή δεν έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα, καθώς μετά από περίπου μία εβδομάδα χωρίς εκσπερμάτιση, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μπορεί να αυξάνεται ελαφρά, αλλά ταυτόχρονα μειώνεται η κινητικότητά τους, κατάσταση που επηρεάζει αρνητικά τη σύλληψη.

Κάντε έλεγχο γονιμότητας

Σε περίπτωση που προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, ένας βασικός έλεγχος (ορμονικό προφίλ, ΑΜΗ, σαλπιγγογραφία, σπερμοδιάγραμμα), θα σας καθοδηγήσει όσον αφορά τον οικογενειακό σας προγραμματισμό. Ειδικά σε περίπτωση που προσπαθείτε για χρονικό διάστημα άνω του έτους χωρίς επιτυχία, είναι καιρός να συμβουλευθείτε τον γυναικολόγο αναπαραγωγής. Μπορείτε να το κάνετε άμεσα πατώντας εδώ.

Υπογονιμότητα

  Επικοινωνήστε μαζί μας

    *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

    ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

    Μαρτυρίες Ασθενών

    Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

    Μαρία Τ.

    Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

    Σοφία Π.

    Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

    Σύλβια Μ.

    Κλείστε Ραντεβού

    Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.