Αύξηση Γονιμότητας
Όσο κι αν δεν μας αρέσει, η ηλικία είναι ο βασικότερος και ο πιο καθοριστικός παράγοντας για τη γονιμότητα των γυναικών. Ακόμη κι αν προσέχουμε τον εαυτό μας, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιβραδύνουμε τη διαδικασία γήρανσης των ωοθηκών. Η απόκτηση ενός παιδιού προϋποθέτει ένα υγιές ωάριο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο γίνεται όλο και πιο σπάνιο στο πέρασμα του χρόνου. Στην αρχή της ζωής της, μια γυναίκα έχει ένα εκατομμύριο ωάρια στις ωοθήκες. Τα περισσότερα από αυτά βέβαια, δεν ωριμάζουν ποτέ. Μέχρι να φτάσει στην εφηβεία, ο αριθμός τους έχει πέσει στις 400 χιλιάδες και συνεχίζει να μειώνεται κάθε χρόνο που περνάει. Ακόμη όμως και τα ωάρια που επιβιώνουν δεν σημαίνει πως μπορούν να γονιμοποιηθούν. Όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο μεγαλώνει το ποσοστό των ωαρίων με γενετικά προβλήματα. Όπως είναι φυσικό, κάποια στιγμή τα υγιή ωάρια λιγοστεύουν. Σήμερα δεν υπάρχει τρόπος να το αλλάξουμε αυτό. Είναι απλώς η ιστορία της ζωής.
Οι περισσότερες γυναίκες βρίσκονται στο αποκορύφωμα της γονιμότητάς τους στην ηλικία ανάμεσα στα 23 και τα 31. Γύρω στα 31, τα ποσοστά αρχίζουν να πέφτουν με μεγαλύτερη ταχύτητα, περίπου 3% το χρόνο, μέχρι να φτάσουμε στα 35. Από εκεί και πέρα η πτώση επιταχύνεται. Η μέση 39άχρονη έχει περίπου τη μισή γονιμότητα από αυτήν που είχε στα 31 της. Και τα ποσοστά εξακολουθούν να πέφτουν. Από τα 39 μέχρι τα 43, οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται και πάλι στο μισό. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες άνω των 35 δυσκολεύεται να μείνει έγκυος.
Η ικανότητά μας να συλλάβουμε ένα παιδί με φυσιολογικό τρόπο τελειώνει περίπου δέκα χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε μεθόδους για να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε μία γυναίκα θα μπει στην εμμηνόπαυση. Επίσης, από τα ωάρια που παραμένουν λειτουργικά μετά την ηλικία των 35, δεν γνωρίζουμε πόσα είναι καλής ποιότητας, ικανά να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη μετά από γονιμοποίηση.
Κάθε φορά που αναβάλλουμε την τεκνοποίηση για το μέλλον και συγχρόνως ευγνωμονούμε την επιστήμη για την πίστωση χρόνου που μας δίνει, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει ένα όριο σε αυτά που μπορούν να πετύχουν οι γιατροί. Οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, βοηθούν τόσο τα ωάρια όσο και το σπέρμα να φτάσουν στο στόχο τους. Δεν μπορούν όμως να αλλάξουν την ποιότητα ή την ποσότητά τους. Μόνο 35-40 από τις 100 προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής οδηγούν σε εγκυμοσύνη και τα ποσοστά αυτά μειώνονται με την ηλικία. Μετά την ηλικία των 35 πέφτουν κατά 15% και μετά τα 40 μειώνονται κατά 15% επιπλέον.
Οι βασικές αρχές της γονιμότητας είναι γνωστές, ωστόσο μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα του ζευγαριού μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Για εκείνη
Για εκείνον
Και για τους δύο
Κάντε έλεγχο γονιμότητας
Σε περίπτωση που προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, ένας βασικός έλεγχος (ορμονικό προφίλ, ΑΜΗ, σαλπιγγογραφία, σπερμοδιάγραμμα), θα σας καθοδηγήσει όσον αφορά τον οικογενειακό σας προγραμματισμό. Ειδικά σε περίπτωση που προσπαθείτε για χρονικό διάστημα άνω του έτους χωρίς επιτυχία, είναι καιρός να συμβουλευθείτε τον γυναικολόγο αναπαραγωγής. Μπορείτε να το κάνετε άμεσα πατώντας εδώ.
Υπογονιμότητα
Επικοινωνήστε μαζί μας
Μαρτυρίες Ασθενών
Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.
Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.