Εξωσωματική Γονιμοποίηση – IVF (In Vitro Fertilization)
Η διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) συμπεριλαμβάνει τη συλλογή ωαρίων από τις ωοθήκες μιας γυναίκας και τη γονιμοποίησή τους στο εργαστήριο με το σπέρμα είτε του συντρόφου της, είτε δότη, προκειμένου να δημιουργηθούν έμβρυα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται πίσω στη μήτρα της γυναίκας όπου ελπίζουμε να εξελιχθούν οδηγώντας σε εγκυμοσύνη. Το ταξίδι στην εξωσωματική μπορεί να μοιάζει ως μια τρομακτική διαδικασία, γι’ αυτό είμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε και να σας βοηθήσουμε σε κάθε βήμα, βεβαιώνοντας ότι αισθάνεστε ασφάλεια, ότι νιώθετε άνετα και ότι αυτή η θεραπεία είναι η κατάλληλη για εσάς προκειμένου να πετύχετε το στόχο σας.
Πώς λειτουργεί η διαδικασία της εξωσωματικής;
Στην αρχή της πορείας για την εξωσωματική θα συναντηθείτε με τον γυναικολόγο αναπαραγωγής, με τον οποίο θα συζητήσετε τα πάντα. Από το ιατρικό σας ιστορικό, έως την επιλογή της καταλληλότερης αγωγής για εσάς, εξατομικευμένη και σχεδιασμένη επάνω στις δικές σας ανάγκες, βασισμένη σε διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία σας, τα αποτελέσματα των εξετάσεων που κάνατε, αλλά και την έκβαση οποιασδήποτε προηγούμενης προσπάθειας. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι ο κ. Γρυπάρης θα απαντήσει σε οποιεσδήποτε απορίες έχετε.
Στη συνέχεια θα σας δοθεί το πλάνο της αγωγής σας και θα σας εξηγηθεί ο τρόπος λήψης των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Θα σας δείξουμε πώς να χορηγείτε την καθημερινή ενέσιμη δόση γοναδοτροπινών και θα σας ενημερώσουμε πώς να επικοινωνήσετε με την σύμβουλο αναπαραγωγής με την οποία συνεργάζεται το ιατρείο σε περίπτωση που θελήσετε περαιτέρω υποστήριξη είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια της διέγερσης, είτε μετά το τέλος της διαδικασίας.
Διέγερση ωοθηκών
Το επόμενο στάδιο είναι η διέγερση των ωοθηκών, η οποία παρακολουθείται μέσω εξετάσεων αίματος και υπερηχογραφικών μετρήσεων. Θα εκτιμηθεί η απάντηση του οργανισμού σας στη φαρμακευτική αγωγή από τον αριθμό και το μέγεθος των ωοθυλακίων που παράγονται στις ωοθήκες. Όταν τα ωοθυλάκια αυτά φθάσουν στο επιθυμητό μέγεθος (διάμετρο 18mm) και αποφασισθεί ότι ο μέγιστος αριθμός ωοθυλακίων έχει παραχθεί, θα σας χορηγηθεί μία τελευταία ένεση (μεσονύχτια ένεση) προκειμένου να βοηθήσει στην τελική ωρίμανση των ωαρίων σας.
Ωοληψία
Η ωοληψία λαμβάνει χώρα γύρω στις 36 ώρες μετά την τελευταία ένεση και η διαδικασία θα γίνει στη μονάδα εξωσωματικής που έχετε αποφασίσει μετά από συνεννόηση με τον γυναικολόγο αναπαραγωγής. Θα πρέπει να είστε στη μονάδα στις 8 το πρωί, απολύτως νηστική. H διαδικασία της ωοληψίας γίνεται διακολπικά με τη βοήθεια του υπερηχογραφικού μηχανήματος, υπό ελαφρά αναισθησία. Μια βελόνη θα οδηγηθεί υπό υπερηχογραφικό έλεγχο διαμέσου του κολπικού τοιχώματος μέσα στις ωοθήκες, από όπου θα αναρροφήσει το υγρό που περιέχεται σε κάθε ωοθυλάκιο. Αυτή είναι η ασφαλέστερη αλλά και η απλούστερη προσέγγιση. Το υγρό θα συλλεχθεί σε διάφορα σωληνάρια τα οποία παραδίδονται στον εμβρυολόγο, ο οποίος θα τα εξετάσει κάτω από το μικροσκόπιο για να αναγνωρίσει τα ωάρια που θα περιέχονται μέσα σε αυτά. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μπορείτε να πάτε σπίτι σας αποφεύγοντας απλώς την οδήγηση την ημέρα αυτή.
Γονιμοποίηση
Τα ωάρια καλλιεργούνται μέσα σε ειδικό εκκολαπτήριο υπό τις βέλτιστες συνθήκες έως ότου είναι έτοιμα για γονιμοποίηση με το σπέρμα του συντρόφου σας (ή του δότη). Το επόμενο πρωινό, ο εμβρυολόγος θα ελέγξει τα ωάρια για να εξακριβώσει πόσα από αυτά έχουν γονιμοποιηθεί με επιτυχία και εσείς θα ενημερωθείτε τηλεφωνικώς είτε από το προσωπικό της μονάδας, είτε προσωπικά από τον ιατρό σας για τα αποτελέσματα της προσπάθειας. Τις προσεχείς ημέρες τα αναπτυσσόμενα έμβρυα παρακολουθούνται προσεκτικά, και την κατάλληλη στιγμή θα ενημερωθείτε ώστε να προσέλθετε για την εμβρυομεταφορά.
Εμβρυομεταφορά
Την ημέρα της εμβρυομεταφοράς θα συζητήσετε με τον εμβρυολόγο την ποιότητα και τον αριθμό των διαθέσιμων εμβρύων, και το ενδεχόμενο κάποια από αυτά να είναι κατάλληλα για κρυοσυντήρηση προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Η εμβρυομεταφορά είναι μια απλή διαδικασία με μέση διάρκεια 15 λεπτών και χωρίς ανάγκη νάρκωσης. Επιλέγονται τα καλύτερα έμβρυα και τοποθετούνται σε ειδική σύριγγα η οποία συνδέεται με έναν ειδικό εύκαμπτο καθετήρα. Ο καθετήρας προωθείται από τον ιατρό σας μέσα στη μήτρα αργά και χωρίς να προκαλεί τραυματισμούς. Αφού φθάσει στο επιθυμητό σημείο τοποθετείται το υγρό που περιέχει τα έμβρυα στο εσωτερικό της μήτρας και ο καθετήρας αφαιρείται με ήπιες, αργές κινήσεις.
Μετά την αφαίρεσή του, ο καθετήρας μεταφέρεται στο εργαστήριο και υπόκειται σε έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν έχει κατακρατηθεί κάποιο έμβρυο.
Η ασθενής παραμένει κλινήρης για 20 έως 30 λεπτά, ενώ για τις επόμενες 2 με 3 ημέρες συνιστάται απλή μείωση της δραστηριότητας, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι η απόλυτη ακινητοποίηση μετά την εμβρυομεταφορά έχει κάποια πλεονεκτήματα.
Μετά από 14 ημέρες, γίνεται τεστ κυήσεως προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη εγκυμοσύνης. Η αναμονή αυτή είναι συνήθως το δυσκολότερο κομμάτι της διαδικασίας, όμως σας συστήνουμε να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες ως συνήθως, όσο αυτό είναι εφικτό. Αφού πραγματοποιηθεί το τεστ κύησης, είτε θα ακολουθήσει υπερηχογραφικός έλεγχος, είτε θα σας ζητηθεί να προσέλθετε για μία συνάντηση, στην οποία θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα.
Αντιμετώπιση Υπογονιμότητας
Επικοινωνήστε μαζί μας
Μαρτυρίες Ασθενών
Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.
Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.