Πώς επηρεάζουν οι διατροφικές συνήθειες το ρίσκο για καρκίνο του μαστού;

διατροφή

Ακούγεται συχνά ότι οι διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου. Πλέον, μετά τη διεξαγωγή μιας μεγάλης και μακροχρόνιας έρευνας, επιβεβαιώνεται ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Υπήρξαν και στο παρελθόν μελέτες που υποστήριζαν ότι μια τέτοια διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Άλλοι ερευνητές όμως αμφισβητούσαν ότι υπήρχε συσχέτιση καθώς δεν έβρισκαν αρκετές αποδείξεις, και έτσι επικρατούσε μία σχετική ασάφεια.

Πρόσφατα όμως, και πιο συγκεκριμένα στους πρώτους μήνες του 2018, μια ομάδα ερευνητών από το Harvard T. H. Chan School Δημόσιας Υγείας της Βοστόνης, διεξήγαγε μια μεγάλης κλίμακας μελέτη, ερευνώντας με λεπτομέρεια τη συσχέτιση μεταξύ των φρούτων και των λαχανικών στη διατροφή ενός ατόμου, και τον σχετικό του κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό.

Η νέα αυτή μελέτη, όχι μόνο αποδεικνύει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο – και εν γένει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων επιθετικού τύπου – αλλά επίσης εξηγεί και πόση είναι η ιδανική ημερήσια ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώνει μια γυναίκα προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος.

Η μελέτη αυτή μας προσφέρει την πληρέστερη εικόνα για τη σημασία που έχει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από φρούτα και λαχανικά.

Η σημασία φρούτων και λαχανικών

Ο ερευνητής Maryam Farvid και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τη διατροφή και την υγεία από γυναίκες που συμμετείχαν σε δύο μεγάλες μελέτες: 88.301 γυναίκες από τη Μελέτη Υγείας των Νοσηλευτριών (η οποία ξεκίνησε το 1980), και 93.844 γυναίκες από τη Δεύτερη Μελέτη Υγείας των Νοσηλευτριών (η οποία ξεκίνησε το 1991).

Ερωτηματολόγια που διανέμονταν στις συμμετέχουσες ανά τετραετία, έδωσαν τις πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες, ενώ άλλα στοιχεία που αφορούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού – συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του σωματικού βάρους, καπνίσματος, αλλά και επεισόδια κληρονομικότητας στην οικογένεια – πάρθηκαν από ερωτηματολόγια που συμπλήρωναν οι γυναίκες ανά διετία.

Η ανάλυση των ερευνητών κατέληξε ότι οι γυναίκες που καταλάνωναν περισσότερα από πεντέμιση “σερβιρίσματα” φρούτων και λαχανικών καθημερινά, είχαν 11 τοις εκατό λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο στήθος, συγκριτικά με τις γυναίκες που έτρωγαν λιγότερα από δυόμιση “σερβιρίσματα” φρούτων και λαχανικών.

Σημείωση: ως ένα “σερβίρισμα” αναφέρεται η ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα μικρό μήλο, ένα μεγάλο πορτοκάλι, ένα μεσαίο κύπελλο πράσινων λαχανικών, μία μπανάνα, μισή πιπεριά, ή μισό κύπελλο από σταφύλια, βατόμουρα, φράουλες.

Ο Farvid και οι συνεργάτες του ήθελαν επίσης να διαπιστώσουν αν η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετιζόταν με τη μείωση του κινδύνου σε συγκεκριμένους τύπους του καρκίνου του μαστού. Για να το καταφέρουν, διαχώρισαν τους καρκίνους ανάλογα με τον τύπο του υποδοχέα και το μοριακό υπότυπο.

Μειωμένος ο κίνδυνος επιθετικών καρκίνων

Οι ερευνητές κατάφεραν να παρατηρήσουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, συσχετιζόταν περισσότερο με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικών τύπων καρκίνου, οι οποίοι μεγαλώνουν και εξαπλώνονται γρήγορα, και είναι συχνά ανθεκτικοί σε παραδοσιακές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία.

Τέτοιοι περιλαμβάνουν τον καρκίνο μαστού με αρνητικούς οιστρογονικούς υποδοχείς, τον καρκίνο μαστού HER2, και τον καρκίνο μαστού βασικού τύπου, ο οποίος είναι ιστολογικά παρόμοιος με έναν άλλο επιθετικό τύπο καρκίνου: τους τριπλά-αρνητικούς.

Ο Farvid και οι συνεργάτες του είχαν ήδη διεξάγει μια μελέτη η οποία ανέδειξε τη μείωση στην εμφάνιση καρκίνου στο μαστό μετά από αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών. Παρόλα αυτά, η τελευταία τους εργασία, δείχνει ότι η προστατευτική δράση των φρούτων και των λαχανικών είναι ανεξάρτητη από το ποσοστό των ινών που περιέχονται σε αυτά.

Τι σημαίνει δηλαδή αυτό; Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, τα οποία συνεισφέρουν στη μείωση του κινδύνου καρκινογένεσης.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο ένας εκ των ερευνητών, ο Heather Eliassen: “ενώ η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχει φυσικά συσχετισθεί με πολλά πλεονεκτήματα στην υγεία, τα δικά μας αποτελέσματα, μπορεί να ωθήσουν τις γυναίκες να αυξήσουν την καθημερινή τους πρόσληψη”.

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

    Κατηγορίες

  Kατηγορίες

   Πρόσφατα Άρθρα

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.