Πρότυπο Ιατρείο Μαιευτικής και Γυναικολογικής Φροντίδας, Υπογονιμότητας και Αισθητικής Γυναικολογίας

Materna Care ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αξιοπιστία Αφοσίωση Εμπιστοσύνη Υπευθυνότητα

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων

Συμβουλές για επίτευξη εγκυμοσύνης

Το e-cigarette έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια αποκτώντας όλο και περισσότερους θαυμαστές. Οι επιπτώσεις του στην υγεία αποτελούν όμως ακόμη θέμα μελέτης και προβληματισμού.

Μία ομάδα επιστημόνων από τη Δανία κλήθηκε να ερευνήσει σχετικά με την επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη γονιμότητα των ανδρών, και τα αποτελέσματα είχαν αρκετό ενδιαφέρον.

e-cigarette και λειτουργία όρχεων

Αυτό που ήδη γνωρίζαμε είναι ότι η χρήση του κανονικού τσιγάρου όπως και μαριχουάνας επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα των ανδρών. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης αυξάνουν και επηρεάζεται τόσο ο αριθμός, όσο και η ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Μέχρι στιγμής ήταν αβέβαιο αν η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου (e-cigarette) ή ακόμη και του snuff (μάσημα ταμπάκου) επηρεάζουν τη λειτουργία των όρχεων.

Στοιχεία μελέτης

Στην έρευνα συμπεριελήφθησαν 2008 καπνιστές άνδρες (κάποιοι έκαναν και χρήση μαριχουάνας ταυτόχρονα) μεταξύ των ετών 2012 και 2018. Από αυτούς, οι 1211 έκαναν ηλεκτρονικό τσιγάρο ή χρήση μασώμενου ταμπάκου (μεταξύ 2015 και 2018). Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 19 έτη.

Όλοι έδωσαν δείγματα σπέρματος και αίματος, και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις καθημερινές τους συνήθειες και το είδος του τσιγάρου που προτιμούν (κανονικό τσιγάρο, e-cigarette, snuff, μαριχουάνα). Στη συνέχεια συσχετίστηκαν οι συνήθειες του καπνίσματος με τις ορμόνες αναπαραγωγής (συνολική και ελεύθερη τεστοστερόνη, sex hormone-binding globulin, LH, οιστραδιόλη, και τις αναλογίες inhibin B/FSH, testosterone/LH και ελεύθερη τεστοστερόνη/LH) και τις παραμέτρους του σπέρματος (συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων και συγκέντρωση).

Αποτελέσματα

Περίπου το 52% των ανδρών ήταν καπνιστές απλού τσιγάρου, το 13% χρησιμοποιούσε e-cigarette, ένα 25% έκανε snuff, ενώ ένα 33% κάπνιζε μαριχουάνα. Άτομα που έκαναν ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί ταυτόχρονα να κάπνιζαν και κανονικό ή να έκαναν χρήση μαριχουάνας. Σε σύγκριση με μη-καπνιστές, οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν σημαντικά μειωμένο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων (147 εκατομμύρια έναντι 91 εκατομμυρίων), όπως και οι απλοί καπνιστές (139 εκατομμύρια έναντι 103 εκατομμυρίων).

Επίσης, οι άνδρες που κάπνιζαν εμφάνισαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα συνολικής και ελεύθερης τεστοστερόνης σε σχέση με περιστασιακούς ή μη καπνιστές. Παρόμοια αύξηση της τεστοστερόνης δεν παρουσιάσθηκε στους άνδρες που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο (e-cigarette). Οι χρήστες μαριχουάνας σε καθημερινή βάση είχαν 8,3% υψηλότερα επίπεδα συνολικής τεστοστερόνης σε σύγκριση με τους μη-χρήστες. Το snuff δεν βρέθηκε να επηρεάζει τη λειτουργία των όρχεων.

Συζήτηση

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη διεθνώς που εξετάζει το αντίκτυπο στην ανδρική γονιμότητα, όχι μόνο του απλού τσιγάρου, αλλά και του e-cigarette, αποδεικνύοντας ότι και το ηλεκτρονικό ευθύνεται για χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Προσφέρει πολύτιμη πληροφόρηση στους άνδρες που επιθυμούν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της οικογένειάς τους, καθώς η γενική αντίληψη είναι πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι τόσο βλαβερό όπως το συμβατικό.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από ανεξάρτητη αρχή ερευνών της Δανίας κατόπιν παραγγελίας από το υπουργείο υγείας της χώρας. Δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουνίου 2020 από τον Oxford University Press εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE).

Διαβάστε το αρχικό άρθρο εδώ:

και κλείστε το ραντεβού σας για έλεγχο μέσω της φόρμας στο πλάϊ.

  Επικοινωνήστε μαζί μας

    Κατηγορίες

  Kατηγορίες

   Πρόσφατα Άρθρα

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.

  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ