Έχουν και τα σπερματοζωάρια ημερομηνία λήξης !

σπέρμα

Η γονιμότητα θεωρείται μερικές φορές ως ευθύνη των γυναικών, αλλά η αρσενική πλευρά της εξίσωσης είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Για παράδειγμα, μπορεί να πάει κάτι άσχημα με το σπέρμα; Σίγουρα ! Το σπερματικό υγρό δεν έχει ημερομηνία λήξης, αλλά η ισχύς του μπορεί να ποικίλει λόγω συγκεκριμένων περιστάσεων.

Πριν από όλα, είναι χρήσιμο να ξαναθυμηθούμε τα βασικά βιολογικά χαρακτηριστικά του σπέρματος. Οι άνδρες παράγουν νέα κύτταρα σπέρματος συνεχώς. Γενικά, ένα ανθρώπινο σπερματοζωάριο χρειάζεται περίπου 74 ημέρες για να ωριμάσει. Και αυτά τα κύτταρα βρίσκονται σε μεγάλα νούμερα. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Όουκλαντ, 280 εκατομμύρια σπερματοζωάρια βρίσκονται σε μία μόνο εκσπερμάτωση και αυτοί οι κολυμβητές τείνουν να παίρνουν κάπου από πέντε λεπτά έως μία ώρα για να φτάσουν στις σάλπιγγες. Δεδομένου ότι χρειάζεται μόνο ένα σπερματοζωάριο για να γίνει η γονιμοποίηση, αυτό μπορεί να μοιάζει με υπερβολή. Με τόσα πολλά σπερματοζωάρια γύρω για να κάνουν τη δουλειά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Λοιπόν, αυτά τα μικρά κύτταρα τείνουν να πεθαίνουν εύκολα.

Μετά την απελευθέρωσή του, οι πιθανότητες του σπέρματος να παραμείνει βιώσιμο, ελαττώνονται αμέσως. Αν είναι μέσα σε ένα σώμα γυναίκας ή σε μια καλλιέργεια εργαστηριακή, το σπέρμα μπορεί να παραμείνει ζωντανό για περίπου πέντε ημέρες σύμφωνα με την κλινική Mayo. Εκτός όμως του σώματος ή της εργαστηριακής καλλιέργειας, το σπέρμα δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά. Βασικά, όταν το σπερματικό υγρό εκτίθεται στον αέρα, το σπέρμα θα πεθάνει αμέσως μόλις στεγνώσει, όπως εξηγείται από την Healthline. Με αυτή την έννοια, το σπέρμα αρχίζει να πεθαίνει αμέσως μετά την επαφή του με τον αέρα.

Τι γίνεται αν βάλουμε αυτούς τους κολυμβητές σε πάγο;

Το κατεψυγμένο σπέρμα μπορεί να διαρκέσει χρόνια, ίσως επ ‘αόριστον, σύμφωνα με τον κατάλογο Sperm Bank. Μόλις αποψυχθεί, η διάρκεια ζωής του είναι λίγο μικρότερη από το φρέσκο σπέρμα. Γενικά, ένα κατεψυγμένο σπέρμα που αποψύχεται ζει για περίπου μία ημέρα, όπως σημειώνει η Τράπεζα Σπέρματος της Καλιφόρνιας. Όταν χρησιμοποιείται κατεψυγμένο σπέρμα για σπερματέγχυση, η χρονική στιγμή με τον κύκλο ωορρηξίας μιας γυναίκας είναι κρίσιμη, επειδή το χρονικό περιθώριο είναι πολύ μικρότερο από το συνηθισμένο.

Έχει όμως το σπέρμα ημερομηνία λήξης από πλευράς παραγωγής;

Εκτός από αυτούς τους εξωτερικούς παράγοντες, η βιωσιμότητα του σπέρματος μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την πλευρά της παραγωγής. Με άλλα λόγια, υπάρχει κάτι σαν το αρσενικό βιολογικό ρολόι που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Σίγουρα, οι άνδρες παράγουν σπέρμα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους και είναι δυνατό για κάποιους να αποκτήσουν παιδιά σε ηλικία 70 ετών. Ωστόσο, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τείνει να μειώνεται με την ηλικία και το σπέρμα ενός μεγαλύτερου ανθρώπου μπορεί να παρουσιάσει περισσότερες ενδείξεις βλάβης του DNA. Σε πολλές περιπτώσεις, η υγεία του σπέρματος τείνει να κορυφωθεί πριν από τη μέση ηλικία.

Σίγουρα, το σπέρμα δεν “χαλάει” σαν το γάλα. Αλλά οτιδήποτε, από την έκθεσή του στον αέρα μέχρι την πατρική ηλικία, μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική βιωσιμότητα του σπέρματος. Η συνειδητοποίηση αυτών των παραγόντων μπορεί να καταστήσει ευκολότερο να γνωρίζουμε πότε το σπέρμα πιθανότατα θα γονιμοποιήσει επιτυχώς ένα ωάριο.

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

    Κατηγορίες

  Kατηγορίες

   Πρόσφατα Άρθρα

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.