Υστεροσαλπιγγογραφία με αφρό

Σαλπιγγογραφία με αφρό

Στο ιατρείο μας γίνεται πλέον και η ανώδυνη υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία με αφρό για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας σαλπιγγικής αιτιολογίας. Το ExEm Foam επιτρέπει την εύκολη διάγνωση της σαλπιγγικής διαπερατότητας. Η Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία, αποτελεί την πλέον σύγχρονη τεχνική ελέγχου της διαβατότητας των σαλπίγγων, χρησιμοποιώντας σκιαγραφικό αφρού (HyFoSy) το οποίο εντοπίζεται εύκολα κατά τη διάρκεια του ενδοκολπικού υπερήχου. Ο συγκεκριμένος αφρός έχει αναπτυχθεί ειδικά για την υπερηχογραφική απεικόνιση των γυναικολογικών οργάνων και φέρει την ειδική ευρωπαϊκή σήμανση συμμόρφωσης CE.

Μετά την έγχυση του αφρού στις σάλπιγγες διαμέσου της ενδομητρικής κοιλότητας, πραγματοποιείται η λήψη υπερηχογραφικών εικόνων, έτσι ώστε να ελεγχθεί η διαπερατότητα των σαλπίγγων υπογόνιμων ασθενών. Μετά το πέρας της εξέτασης λαμβάνετε βεβαίωση από τον ιατρό, ο οποίος είναι πιστοποιημένος από το ΚΕΣΥ στη διενέργεια και τη γνωμάτευση γυναικολογικού υπερηχογραφήματος.

Η Υστεροσαλπιγγογραφία με Αφρό συμπεριλαμβάνεται στη λίστα εξετάσεων που αποδέχεται η Επιτροπή Εξωσωματικής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Πλεονεκτήματα

 1. Ο ειδικός αφρός είναι απλός στη χρήση για ανάδειξη της διαπερατότητας των σαλπίγγων ταυτόχρονα με το υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών.
 2. Δεν επιβαρύνει την ασθενή με ακτινοβολία, όπως η κλασσική ακτινολογική σαλπιγγογραφία.
 3. Αποτελεί μια ανώδυνη εξέταση, εξαιτίας της απουσίας ανάγκης για άσκηση πίεσης στο σκιαστικό, όπως συμβαίνει στην ακτινολογική σαλπιγγογραφία.
 4. Δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας εξαιτίας της φύσης του σκιαστικού.
 5. Η εξέταση αυτή ουσιασικά αντικαθιστά την κλασσική ακτινολογική σαλπιγγογραφία.

Είναι απαραίτητη η εξέταση;

Οι ανωμαλίες των σαλπίγγων αντιπροσωπεύουν έως και το 40% της γυναικείας υπογονιμότητας (Snick et al., 1997, Steinkeler et al., 2009). Η αξιολόγηση της σαλπιγγικής διαπερατότητας είναι ένα από τα πρώτα βήματα που ακολουθούνται στις εξετάσεις γονιμότητας (Chou Phay Lim et al., Human Reproduction, Vol 26, No 5 pp. 967-971, February 26, 2011 – University of Aberdeen).

Ο υπέρηχος HyFoSy (Hysterosalpingo Foam Sonography) είναι μια λιγότερο επώδυνη και λιγότερο χρονοβόρα εξέταση σαλπιγγικής διαπερατότητας σε σύγκριση με την Υστεροσαλπιγγογραφία (HSG) (Kim Dreyer et al., Fertility & Sterility, July 2014 – VU University Medical Center, Amsterdam).

Το ExEm Foam επιτρέπει την εύκολη διάγνωση της σαλπιγγικής διαπερατότητας:

 1. Χωρίς ακτινοβολία.
 2. Ανώδυνα.
 3. Χωρίς κίνδυνο αλλεργίας.

Πότε γίνεται η εξέταση;

Η διαδικασία πραγματοποιείται καλύτερα μεταξύ της 7ης και της 12ης ημέρας του κύκλου σας, αν και οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τη διακοπή της περιόδου είναι εξίσου κατάλληλη. Η διαδικασία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ενώ εξακολουθείτε να αιμορραγείτε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια μέθοδο αντισύλληψης ή προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του κύκλου που σχετίζεται με το ραντεβού HyFoSy. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει συνεχιζόμενη ή αδιάγνωστη εγκυμοσύνη πριν από το τεστ.

Υπάρχει κάποια ενόχληση;

Μπορεί να αισθανθείτε κάποια μικρή ενόχληση, που μοιάζει με κράμπα μέτριας έντασης κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από αυτή τη διαδικασία, αν και αυτό είναι σπάνιο να συμβεί. Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει να πάρετε κάποια μορφή αναλγησίας, όπως 400mg ιβουπροφαίνη ή 1gr παρακεταμόλη πριν η μετά την εξέταση ως προφύλαξη και προφυλακτική ολιγοήμερη αντιβίωση.

Οι αντιδράσεις στο σκιαγραφικό είναι εξαιρετικά σπάνιες και μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα λιποθυμίας ή κοιλιακού πόνου. Συνιστάται να έχετε κάποιον μαζί σας που μπορεί να σας συνοδεύσει στο σπίτι.

Στους ακόλουθους συνδέσμους μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τη σαλπιγγογραφία με αφρό:

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για τη σαλπιγγογραφία με αφρό, στείλτε μήνυμα, ή κλείστε ραντεβού μέσω της φόρμας επικοινωνίας στο πλάϊ.

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

    Κατηγορίες

  Kατηγορίες

   Πρόσφατα Άρθρα

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.