Απειλή για τη μητρότητα οι περιττές επεμβάσεις στον τράχηλο της μήτρας

εγκυμοσύνη μετά από επέμβαση στον τράχηλο

Είναι γεγονός ότι ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων ή ιός του HPV μπορεί να προκαλέσει «δυσίατες» αλλοιώσεις ή δυσπλασία στον τράχηλο της μήτρας.

Ο συγκεκριμένος ιός πολύ συχνά και ενδεχόμενα όχι πάντα άδικα, λόγω του φόβου του καρκίνου «πανικοβάλλει» τη γυναίκα στο άκουσμά του, αλλά πρέπει και να επισημανθεί ότι είναι ιδιαίτερα συνηθισμένος στον σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό και πολλές φορές υπάρχει χωρίς να δημιουργεί εμφανείς αλλοιώσεις στα όργανα που προσβάλλει, όπως είναι ο τράχηλος της μήτρας.

Με τη συνύπαρξη και άλλων επιβαρυντικών παραγόντων, σε ελάχιστες και ειδικά σε παραμελημένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει σημαντικού βαθμού δυσπλασία, δηλαδή μια διαφοροποίηση από τον φυσιολογικό ιστό, αλλοίωση όμως που στις νέες και υγιείς γυναίκες ενδεχομένως υποχωρεί χωρίς ιατρική παρέμβαση.

Μόνο τα κακοήθη στελέχη του ιού HPV και μόνο μετά από πλημμελή παρακολούθηση είναι ικανά να οδηγήσουν σε κακοήθεια, κάτι που πλέον προλαμβάνεται με τον τακτικό, ετήσιο, προληπτικό έλεγχο, ενώ σε τέτοιες περιπτώσεις είναι επιβεβλημένη η προηγούμενη ενδελεχής εξέταση με κολποσκόπηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει χειρουργική αφαίρεση της βλάβης, με το πιο σημαντικό να είναι ότι σε επανάληψη της επέμβασης, οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν ως «παρενέργεια» τη δυσάρεστη εμπειρία της αποβολής μιας κύησης, αφού επανειλημμένες επεμβάσεις στον τράχηλο μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια αυτού. Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί μέσω της υπεύθυνης συμβουλής, εξέτασης και παρακολούθησης της κάθε γυναίκας που θα διαγνωστεί με πρόβλημα στο test Παπ από εξειδικευμένο στο αντικείμενο γυναικολόγο.

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  Κατηγορίες

Kατηγορίες

 Πρόσφατα Άρθρα

Κλείστε Ραντεβού

Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
2018-09-19T09:38:29+00:00