Πρότυπο Ιατρείο Μαιευτικής και Γυναικολογικής Φροντίδας, Υπογονιμότητας και Αισθητικής Γυναικολογίας

Materna Care ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αξιοπιστία Αφοσίωση Εμπιστοσύνη Υπευθυνότητα

Η επίδραση του κορονοϊού στα νεογνά

Συμβουλές για επίτευξη εγκυμοσύνης

Με την πανδημία του κορονοϊού να είναι ακόμη σε εξέλιξη, μία νέα μελέτη παρουσιάζει το ρίσκο μετάδοσης στα νεογνά από μητέρες θετικές στον ιό κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής. Συγκεκριμένα μελετήθηκε πόσο πιθανό είναι να μεταδοθεί ο SARS-CoV-2 από τη μητέρα στο νεογνό της κατά την παραμονή του νεογνού στο ίδιο δωμάτιο με αυτήν και κατά τη πρακτική του θηλασμού.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Pediatrics στις 07 Δεκεμβρίου 2020 και ρίχνουν φως σε αυτή την πτυχή της πανδημίας που δεν είχε έως τώρα απαντηθεί.

Σχεδιασμός μελέτης

Από τις 19 Μαρτίου έως και τις 02 Μαΐου του 2020 διεξήχθη μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν μητέρες με τα νεογνά τους από 6 κέντρα κορονοϊού που είχαν στηθεί σε μαιευτήρια της Λομβαρδίας, στη Βόρεια Ιταλία. Συνολικά συμπεριελήφθησαν 62 νεογνά που γεννήθηκαν από 61 γυναίκες (υπήρξε και μία δίδυμος κύηση) οι οποίες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 32 έτη, όλες θετικές στον SARS-CoV-2, και οι οποίες ήταν κατάλληλες για να κρατήσουν τα νεογνά στο ίδιο δωμάτιο και να τα θηλάσουν βάση της κλινικής τους κατάστασης. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν το ρινοφαρυγγικό επίχρισμα των νεογνών να ήταν αρνητικό για κορονοϊό στη γέννα.

Τα νεογνά που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη γεννήθηκαν όλα μεταξύ 34 και 42 εβδομάδων κύησης. Οι μητέρες κρίθηκαν ικανές για rooming-in αν πληρούσαν τα εξής κριτήρια: να μην υπάρχει ανάγκη για υποστήριξη της αναπνοής με οξυγόνο, η θερμοκρασία σώματος να ήταν κάτω από 38 °C, τα ζωτικά τους σημεία εντός ορίων και να έχουν την ικανότητα να φροντίσουν το μωρό τους μόνες τους. Τα νεογνά θα έπρεπε να είναι καλά στην υγεία τους, με βάρος γέννησης πάνω από 2000 gr, στη φυσική εξέταση να μην προκύπτει κάποιο πρόβλημα υγείας, τα ζωτικά τους εντός ορίων, και να μπορούν να θηλάσουν.

Οι μητέρες εφήρμοσαν rooming-in και προχώρησαν σε θηλασμό κάτω από αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης.

Μετρήσεις και αποτελέσματα

Το υγειονομικό πρωτόκολλο ήταν πολύ αυστηρό όσον αφορά το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών κάθε φορά που η μητέρα θα ερχόταν σε επαφή με το νεογνό. Σε κάθε επαφή τους, όπως και κατά το θηλασμό, η μητέρα θα έπρεπε να φορά επίσης χειρουργική μάσκα. Την υπόλοιπη ημέρα θα έπρεπε να κρατά απόσταση 2 μέτρων από το μωρό. Δεν χρειάστηκε η μητέρα να φορά προστατευτική ποδιά, γάντια, ή ασπίδα στο πρόσωπο.

Γινόταν καταγραφή των κλινικών χαρακτηριστικών των νεογνών και μετρήσεις με PCR για λοίμωξη από κορονοϊό ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος στις 0, 7 και 20 ημέρες της ζωής.

Μεταξύ των 62 νεογνών μόνο το ένα θετικοποιήθηκε στον SARS-CoV-2. Και σε αυτή την περίπτωση, ο θηλασμός και το rooming-in διεκόπηκαν την 5η ημέρα της ζωής λόγω σοβαρής επιδείνωσης της υγείας της μητέρας. Το νεογνό θετικοποιήθηκε την 7η ημέρα αναπτύσσοντας παροδική, ήπια δύσπνοια, η οποία αποκαταστάθηκε τις επόμενες ημέρες. Το συγκεκριμένο νεογνό πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο την 18η ημέρα της ζωής, ακόμη θετικό για κορονοϊό, και η εξέτασή του αρνητικοποιήθηκε την 30ή ημέρα της ζωής. Το 95% των νεογνών που συμμετείχαν στην έρευνα θήλασαν.

Αποτελέσματα – Συμπέρασμα

Βάση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές καταλήγουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τη μητέρα στο νεογνό είναι εξαιρετικά μικρός κατά τη διάρκεια του rooming-in και του θηλασμού, δεδομένου ότι οι μητέρες δεν νοσούν βαριά και εκπαιδεύονται σωστά στην παρακολούθηση των εκκρίσεων του μωρού τους και στη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης κατά την περιποίηση του νεογνού και τον θηλασμό.

Θα πρέπει λοιπόν οι θετικές στον κορονοϊό γυναίκες, που είναι σε καλή κλινική κατάσταση και επιθυμούν να φροντίζουν οι ίδιες τα μωρά τους, να ενθαρρύνονται να το πράξουν και να μην αποχωρίζονται από τα νεογνά.

  Επικοινωνήστε μαζί μας

      Κατηγορίες

    Kατηγορίες

     Πρόσφατα Άρθρα

    Κλείστε Ραντεβού

    Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.