Πρότυπο Ιατρείο Μαιευτικής και Γυναικολογικής Φροντίδας, Υπογονιμότητας και Αισθητικής Γυναικολογίας

Materna Care ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αξιοπιστία Αφοσίωση Εμπιστοσύνη Υπευθυνότητα

Εφαρμογή Platelet Rich Plasma σε ασθενείς με λεπτό ενδομήτριο

Συμβουλές για επίτευξη εγκυμοσύνης

Για την επιτυχημένη εμφύτευση ενός εμβρύου απαιτείται ένα καλά αναπτυσσόμενο έμβρυο, το οποίο θα συναντήσει κατά τη μεταφορά και εναπόθεσή του, ένα δεκτικό ενδομήτριο. Στην κλινική πράξη είναι απαραίτητο το ενδομήτριο αυτό να αποκτήσει ένα επαρκές πάχος.

Αν και η πάχυνση του ενδομητρίου εξασφαλίζεται με τη χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων, παρόλα αυτά υπάρχει ένας μικρός αριθμός γυναικών στις οποίες το ενδομήτριο δεν ανταποκρίνεται στην αγωγή και παραμένει λεπτό.

Ενδομήτριο: τι γνωρίζουμε

Το ενδομήτριο παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της διαδικασίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Είναι το στρώμα της μήτρας που θα υποδεχθεί το έμβρυο και η εμφύτευση αυτού εξαρτάται από την καλή αιμάτωση και προετοιμασία του ενδομητρίου, πράγματα που εξασφαλίζονται όταν αυτό αποκτήσει συγκεκριμένη όψη φτάνοντας στο κατάλληλο πάχος.

Η εφαρμογή PRP (Platelet Rich Plasma) είναι μια νέα μέθοδος που χρησιμοποιείται πλέον και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με στόχο να αυξήσει περαιτέρω τα ποσοστά επιτυχίας. Μελέτες στο εργαστήριο έχουν δείξει πως η μεγάλη συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων βοηθά ενεργά στην επούλωση και στην αναγέννηση των ιστών, στην αγγειογένεση και στον έλεγχο της φλεγμονής. Προσφάτως η ενδομητρική έγχυση PRP χρησιμοποιήθηκε για να αυξηθεί το πάχος και η δεκτικότητα του ενδομητρίου. Το ερώτημα όμως ήταν μέχρι τώρα αν πράγματι αυτή η ενέργεια όντως βελτίωνε την κατάσταση του ενδομητρίου και τα αποτελέσματα της εξωσωματικής.

Μελέτη σε γυναίκες με λεπτό ενδομήτριο

Την απάντηση στο ερώτημα κλήθηκαν να δώσουν ερευνητές από Πανεπιστημιακή κλινική του Χάρκοβο, στην Ουκρανία. Από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2019, εφήρμοσαν PRP ενδομητρίου σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης λόγω λεπτού ενδομητρίου. Μελέτησαν αν η έγχυση PRP στο ενδομήτριο θα προκαλούσε αλλαγές στην πάχυνσή του, και αν αυτό θα βελτίωνε τα ποσοστά επιτυχίας των εμβρυομεταφορών.

Συνολικά το PRP εφαρμόσθηκε σε 32 κύκλους που έκαναν 20 γυναίκες με μέση ηλικία τα 34,2 (± 3,6) χρόνια. Ταυτόχρονα υπήρχε και ένα γκρουπ 23 γυναικών ηλικίας 35,7 (± 4,2) ετών, στις οποίες έγιναν 38 κύκλοι εξωσωματικής χωρίς να εφαρμοσθεί PRP στο ενδομήτριο.

Μέθοδος

 1. Διαδικασία IVF: και στα δύο γκρουπ χρησιμοποιήθηκε πρωτόκολλο με GnRH ανταγωνιστή για τη διέγερση των ωοθηκών. Η περίοδος διέγερσης ήταν το ελάχιστο 10 ημέρες, και η ωοληψία έγινε όταν τα ωοθυλάκια είχαν κατά μέσο όρο διάμετρο 18 mm.
 2. Διαδικασία PRP: το PRP εγχύθηκε με ενδομητρικό καθετήρα την 9η ημέρα διέγερσης αλλά και την ημέρα έναρξης της προγεστερόνης.
 3. Εμβρυομεταφορά: σε όλες τις γυναίκες μεταφέρθηκαν δύο καλής ποιότητας βλαστοκύστεις.
 4. Στατιστικά: για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε στατιστική ανάλυση των δεδομένων.

Αποτελέσματα

PRP στο ενδομήτριοΚάθε εμβρυομεταφορά έγινε με πάχος ενδομητρίου όχι λιγότερο από 6mm. Μετά την έγχυση PRP το μέσο πάχος ενδομητρίου την ημέρα έναρξης της προγεστερόνης ήταν 8,31 (±1,18) mm, το οποίο ήταν σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό της ομάδας στην οποία δεν έγινε PRP (5,87 ±0,81 mm). Τα ποσοστά εμφύτευσης και εγκυμοσύνης στην ομάδα με το PRP, ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερα απ’ό,τι στην άλλη ομάδα: 28,13% έναντι 15,79%.

Συμπέρασμα

 1. Η εφαρμογή PRP σε ασθενείς με λεπτό ενδομήτριο και αποτυχίες εμφύτευσης βελτιώνει την πάχυνση του ενδομητρίου.
 2. Τα ποσοστά εμφύτευσης και εγκυμοσύνης στις γυναίκες με αποτυχίες εμφύτευσης είναι στατιστικά σημαντικά υψηλότερα μετά από την εφαρμογή PRP στο ενδομήτριο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο 36ο ετήσιο συνέδριο της ESHRE:

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πρόβλημα με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης ή θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία, κλείστε ραντεβού μέσω της φόρμας επικοινωνίας στο πλάϊ.

  Επικοινωνήστε μαζί μας

    Κατηγορίες

  Kατηγορίες

   Πρόσφατα Άρθρα

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.

  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ