Πρωινή αδιαθεσία; Συμβουλές ανακούφισης !
Η πρωινή αδιαθεσία είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Πρόκειται για μια κοινή εμπειρία, αλλά συχνά περνάει κατά τους 3 πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, για ορισμένες γυναίκες, μια σοβαρή πρωινή αδιαθεσία μπορεί να είναι ενοχλητική.
Περισσότερο από το ήμισυ όλων των εγκύων γυναικών εμφανίζουν ναυτία. Η πρωινή αδιαθεσία μπορεί να διαρκέσει όλη την ημέρα για μερικές γυναίκες. Αρχίζει συνήθως γύρω στην 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και εξαφανίζεται γύρω στην 12η εβδομάδα, αλλά διαφορετικές γυναίκες έχουν διαφορετικές εμπειρίες.
Η πρωινή αδιαθεσία δεν χρειάζεται ιατρική φροντίδα εκτός αν είναι σοβαρή και οδηγεί σε αφυδάτωση και απώλεια βάρους. Ορισμένες συμβουλές και θεραπείες μπορεί να σας βοηθήσουν.
Η αίσθηση ναυτίας δεν παρατηρείται μόνο το πρωί. Οι περισσότερες γυναίκες ανακουφίζονται καθώς προχωρά η μέρα, αλλά για μερικές γυναίκες μπορεί να συνεχιστεί όλη την ημέρα.
Που οφείλεται η πρωινή αδιαθεσία;
Η ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται κανονικά με την αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων, της προγεστερόνης, της ανθρώπινης χοριονικής γοναδοτροφίνης (HCG) και της χολοκυστοκινίνης, τη χαμηλή μέτρηση του σακχάρου στο αίμα και με μεγαλύτερη ευαισθησία σε μερικές μυρωδιές.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρωινή αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα καλό σημάδι και συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας της κύησης.
Υπερβολικός έμετος
Ο υπερβολικός έμετος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστός ως υπερέμεση. Μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, υποσιτισμό και απώλεια βάρους. Επηρεάζει περίπου 1 στις 300 γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως μόνο κατά τις πρώτες 20 εβδομάδες της κύησης.
Μια γυναίκα πρέπει να δει έναν γιατρό εάν:
- Χάνει περισσότερα από 2 κιλά σε βάρος
- Παρατηρήσει αίμα στον εμετό, το οποίο μπορεί να είναι κόκκινο ή μαύρο
- Κάνει εμετό περισσότερες από τέσσερις φορές σε μία ημέρα
Ο γιατρός μπορεί να συστήσει διαιτητικές αλλαγές, αρκετή ανάπαυση και χρήση αντιόξινων ουσιών. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η ασθενής μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνει υγρά και διατροφή ενδοφλεβίως.
Συμβουλές για τη μείωση της πρωινής αδιαθεσίας
Εναλλακτικές θεραπείες όπως ο βελονισμός μπορεί να σας βοηθήσουν. Η άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων.