Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά
Το ερώτημα που τέθηκε ήταν αν η χρήση καπνού κατά τη διάρκεια της κύησης συσχετίζεται με αλλαγές στη μορφολογία του εγκεφάλου των παιδιών που έχουν γεννηθεί.
Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στο έμβρυο, με αποκορύφωμα τον σοβαρό περιορισμό της ανάπτυξής του κατά την ενδομήτριο ζωή. Τί γίνεται όμως μετά;
Μία ομάδα επιστημόνων στην Ολλανδία ξεκίνησε από το 2002 μία μελέτη σε 2704 κυήσεις στις οποίες οι γυναίκες κάπνιζαν. Συνέλεξαν στοιχεία ανά τρίμηνο κύησης, κατά τον τοκετό, αν κάπνιζε ταυτόχρονα και ο πατέρας, και στη συνέχεια μελέτησαν τα παιδιά μεταξύ των ηλικιών 9 με 11 ετών.
Αποτελέσματα
Στα 2704 παιδιά (1370 κορίτσια και 1334 αγόρια) έγιναν απεικονιστικές εξετάσεις στον εγκέφαλο σε μέση ηλικία 10,1 ετών. Συγκριτικά με παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί σε καπνό κατά τη διάρκειας της εγκυμοσύνης (n=2102), στη συνεχόμενη έκθεση στο κάπνισμα αποδόθηκε συνολικά μικρότερος όγκος εγκεφάλου, μικρότερη επιφάνεια εγκεφάλου, και λιγότερη γυροποίηση. Οι αλλαγές αυτές δεν βρέθηκε να σχετίζονται με το αν κάπνιζε ο πατέρας, ή με τη μεθυλιοποίηση του DNA κατά τον τοκετό. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν βρέθηκαν διαφορές μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες δεν κάπνιζαν, με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.
Συμπέρασμα
Γίνεται σαφές ότι και με βάση αυτά τα ευρήματα, η σύσταση είναι για κόψιμο του καπνίσματος εφόσον ληφθεί η απόφαση για τεκνοποίηση, ή έστω το συντομότερο μόλις τεθεί η διάγνωση εγκυμοσύνης.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2022 στο JAMA network (doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.24701). Διαβάστε αναλυτικά εδώ, ή κλείστε ραντεβού με τον γιατρό για να λάβετε οδηγίες για την εγκυμοσύνη σας: