Εμβολιασμός γυναικών πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την εγκυμοσύνη έναντι του κορωνοϊού

Συμβουλές για επίτευξη εγκυμοσύνης

Στις 29 Ιουνίου 2021 δημοσιεύθηκαν τα επικαιροποιημένα επιστημονικά συμπεράσματα της ISIDOG (International Society of Infectious Diseases in Obstetrics and Gynecology) αναφορικά με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό των γυναικών πριν -κατά τη διάρκεια- και μετά την κύηση έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Η ΙSIDOG συνιστά μετ’ επιτάσεως την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού των εγκύων γυναικών έναντι του SARS-CoV-2, με προτίμηση στα m-RNA εμβόλια έως ότου περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού γίνουν διαθέσιμες.

Παρατίθενται τα συμπεράσματα της ISIDOG όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό Journal of Clinical Medicine:

Κατευθυντήριες οδηγίες

 1. Η πορεία και η βαρύτητα της λοίμωξης Covid-19 επιδεινώνεται εξαιτίας της κύησης, ειδικά εφόσον συνυπάρχουν επιπρόσθετοι παράγοντες κινδύνου, όπως η αυξημένη ηλικία της μητέρας (>35 έτη), η παχυσαρκία (BMI>30), η προεκλαμψία και ο σακχαρώδης διαβήτης. Με βάση τα παραπάνω, οι έγκυες γυναίκες αποτελούν ομάδα πληθυσμού που πρέπει να εμβολιάζεται κατά προτεραιότητα.
 2. Ο αυξημένος κίνδυνος προωρότητας λόγω ιατρογενών παρεμβάσεων σε συνδυασμό με τη σχετικά αυξημένη περιγεννητική θνησιμότητα νεογνών που γεννήθηκαν από μητέρες με COVID-19 την ώρα του τοκετού, υποστηρίζουν την ανάγκη εμβολιασμού πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης.
 3. Επίσημες μελέτες για την κύηση απουσιάζουν, ωστόσο η παρακολούθηση περισσοτέρων από 30.000 εγκύων που έλαβαν m-RNA εμβόλια δεν κατέδειξε ουδεμία αύξηση ανεπιθύμητων ενεργειών ή επιπλοκών.
 4. Οι γυναίκες εν γένει και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πιο ευάλωτες σε αναφυλακτικές αντιδράσεις και θρομβοεμβολικά επεισόδια. Αυτό καθιστά αναγκαία την επιπρόσθετη επαγρύπνηση των ιατρών. Θα πρέπει όμως να διασαφηνιστεί ότι η εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή σχετιζόμενη με τα εμβόλια με φορέα αδενοϊό VITT (Vaccine-induced Thrombotic Thrombocytopenia) δεν είναι συχνότερη κατά τη διάρκεια της κύησης. Το αυτό ισχύει και για τις αναφυλακτικές αντιδράσεις, οι οποίες συνδέονται με το ιστορικό της αναφυλαξίας της ασθενούς παρά με την ίδια την κύηση.
 5. Ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της κύησης, ανεξάρτητα από την παρουσία πρόσθετων παραγόντων κινδύνου υπερτερεί σαφώς των κινδύνων που προκύπτουν από την πιθανή νόσηση από Covid-19 κατά τη διάρκεια της κύησης. Δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικών επιπλοκών σε νεαρές γυναίκες μετά από εμβολιασμό με εμβόλια φορέα (Oxford AstraZeneca, Johnson & Johnson) υποστηρίζουμε τη χρήση εμβολίων m-RNA κατά την εγκυμοσύνη.
 6. Εφόσον ο εμβολιασμός γίνει κατά τη διάρκεια της κύησης, αντισώματα μπορούν να περάσουν τον πλακούντα και πιθανώς να ανοσοποιήσουν παθητικά το νεογνό.
 7. Προτεινόμενος χρόνος εμβολιασμού κατά την κύηση αποτελεί το Β΄ τρίμηνο, ενώ ο εμβολιασμός κατά το α΄ και γ’ τρίμηνο της κύησης πλεονεκτεί έναντι του μη εμβολιασμού.
 8. Οι γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες, μπορούν να εμβολιαστούν με ασφάλεια και να κυοφορήσουν αμέσως μετά.
 9. Δεδομένου των αντικρουόμενων απόψεων σχετικά με την κάθετη μετάδοση, ο εμβολιασμός αναμένεται να μειώσει τον κίνδυνο αυτής.
 10. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ο εμβολιασμός μετά τον τοκετό φαίνεται ασφαλής.
 11. Οι θηλάζουσες γυναίκες μπορούν να εμβολιάζονται με ασφάλεια

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις κατευθυντήριες οδηγίες της ISIDOG:

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για την εγκυμοσύνη σας, στείλτε μήνυμα, ή κλείστε ραντεβού μέσω της φόρμας επικοινωνίας στο πλάϊ.

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

    Κατηγορίες

  Kατηγορίες

   Πρόσφατα Άρθρα

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.

  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ