Καταμήνιος κύκλος
Η εμφάνιση της περιόδου (έμμηνος ρύση) είναι ένα φυσιολογικό και υγιές φαινόμενο στη ζωή μιας γυναίκας. Η περίοδος είναι μέρος του κύκλου που συμβαίνει κάθε μήνα καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται να υποδεχθεί μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη.
Η περίοδος εμφανίζεται για πρώτη φορά στα κορίτσια, σε ηλικίες από 9 έως και 14 ετών, αφού φθάσουν σε ύψος περίπου στα 149 cm και σε βάρος τα 41 κιλά. Ο κύκλος στην αρχή μπορεί να μην είναι σταθερός, όμως μετά από λίγους μήνες συνήθως καταλαγιάζει σε ένα σταθερό μοτίβο. Αν δεν έχετε δει περίοδο έως τα 16 σας χρόνια, καλό είναι να μιλήσετε με έναν γιατρό.
Η ποσότητα του αίματος που χάνεται σε κάθε περίοδο είναι μικρή, γύρω στα 30-40 ml συνολικά σε όλη τη διάρκειά της. Η κάθε περίοδος διαρκεί από 3 έως και 7 ημέρες και αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Τί είναι κύκλος;
Ως κύκλος ορίζεται το χρονικό διάστημα από την πρώτη μέρα της περιόδου μιας γυναίκας μέχρι την πρώτη μέρα της επόμενης περιόδου. Η μέση διάρκεια του κύκλου είναι 28 μέρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει και από 21 ως και 35 ημέρες, κάτι που επίσης είναι φυσιολογικό.
Τί σημαίνει για μένα η εμφάνιση της περιόδου;
Από τη στιγμή που ένα κορίτσι ξεκινά να έχει περίοδο, σημαίνει ότι μπορεί να μείνει έγκυος.
Τί συμβαίνει στο σώμα μου κατά τη διάρκεια ενός κύκλου;
Όταν γεννιέται η κάθε γυναίκα περιέχονται στις ωοθήκες της κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ωάρια. Φτάνοντας στην εφηβεία, υπό την επίδραση συγκεκριμένων ορμονών σε κάθε κύκλο, ένα ωάριο ωριμάζει και τελικά απελευθερώνεται από την ωοθήκη. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ωορρηξία.
Το ωάριο μετακινείται μέσω της σάλπιγγας με κατεύθυνση τη μήτρα. Την ίδια στιγμή, το ενδομήτριο (το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας) αυξάνει σε πάχος ώστε να προετοιμαστεί για να υποδεχθεί μια εγκυμοσύνη. Αν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί και η γυναίκα δεν μείνει έγκυος, τότε το ενδομήτριο δεν χρειάζεται και αποβάλλεται. Αυτή η αποβολή του ενδομητρίου ονομάζεται περίοδος.
Συμπτώματα που έρχονται μαζί με την περίοδο
Οι δύο ορμόνες που ρυθμίζουν την περίοδό σας είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Οι αυξομειώσεις στις ορμόνες αυτές είναι υπεύθυνες για κάποια άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται λίγο πριν, ή κατά τη διάρκεια της περιόδου, όπως:
Πώς μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας
Αντιμετωπίζοντας τον πόνο:
- Ήπια σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει με τις κράμπες
- Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης
- Εφαρμόστε θερμοφόρες στην κοιλιά
- Αναλγητικά όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη
- Αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ
- Συζητήστε με έναν γιατρό είδη αντισύλληψης που μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου
Τί να χρησιμοποιήσετε:
- Σερβιέτες – κολλούν στο εσώρουχό σας και απορροφούν το αίμα. Τις αλλάζετε μετά τη χρήση
- Ταμπόν – βαμβακερά κομμάτια με κορδονάκι στο ένα άκρο τα οποία τοποθετείτε μέσα στον κόλπο προκειμένου να απορροφήσουν το αίμα, και τα αφαιρείτε τραβώντας το κορδονάκι. Το κάθε ταμπόν θα πρέπει να αλλάζει κάθε 4-6 ώρες, ή όσο συχνά χρειάζεται
- Κύπελλο περιόδου – μαλακό κύπελλο από καουτσούκ που τοποθετείται μέσα στον κόλπο για τη συλλογή του αίματος. Αδειάζετε το αίμα κάθε 8-12 ώρες, ξεπλένετε το κύπελλο και το επανατοποθετείτε
Κλινικές Πληροφορίες
Έμμηνος ρύση
Επικοινωνήστε μαζί μας
Εγγραφείτε στο Newsletter
Μαρτυρίες Ασθενών
Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.
Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.
Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα