Ανοσολογικές εξετάσεις
Έλεγχος του ανοσοποιητικού συστήματος γίνεται συχνά στις εξής περιπτώσεις:
Στον έλεγχο του ανοσοποιητικού συγκαταλέγονται οι παρακάτω εξετάσεις:
Ανοσοφαινότυπος Αναπαραγωγής – Reproductive Immunophenotype (RIP)
Αυτή η εξέταση μετρά το ποσοστό των λευκοκυττάρων στο αίμα, γνωστών ως λεμφοκυττάρων. Αυτά είναι τα κυρίαρχα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυξημένα επίπεδα μπορεί να είναι ενδεικτικά μιας ευαισθητοποιημένης ανοσολογικής απάντησης στο εμφυτευμένο έμβρυο.
Αντιφωσφολιπιδικά Αντισώματα – Antiphospholipid Antibodies (APA)
Πρόκειται για πρωτεΐνες που μπορεί να ανιχνευθούν στο αίμα, οι οποίες αυξάνουν το ενδεχόμενο θρόμβωσης, ή της πιθανότητας αποβολής.
Αντιπυρηνικά Αντισώματα – Antinuclear Antibodies (ANA)
Πρόκειται για πρωτεΐνες που μπορεί να ανιχνευθούν στο αίμα, οι οποίες αυξάνουν το ενδεχόμενο θρόμβωσης, ή της πιθανότητας αποβολής.
Anti-DNA
Υψηλά αποτελέσματα αυτής της εξέτασης συσχετίζονται με λύκο και άλλες αυτοάνοσες ρευματικές και φλεγμονώδεις νόσους, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αποβολές και να επηρεάσουν τη γονιμότητα.
Θετικά αποτελέσματα στις παραπάνω εξετάσεις υποδεικνύουν ότι το σώμα της γυναίκας ενδεχομένως εκλαμβάνει το έμβρυο ως ξένο οργανισμό και εσφαλμένα ενεργοποιεί μια ανοσολογική απάντηση σε μια προσπάθεια να «διώξει» τα έμβρυα, οδηγώντας σε αποτυχία εμφύτευσης ή αποβολή.
Θρομβοφιλία
Κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης, η ικανότητα της μητέρας να δημιουργήσει θρόμβους μέσα στον πλακούντα και τη μήτρα καταστέλλεται. Κάποιες γυναίκες όμως μπορεί να έχουν αποκτήσει, ή κληρονομήσει παθήσεις, λόγω των οποίων η θρόμβωση του αίματος που τρέφει το έμβρυο δεν καταστέλλεται, και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, αφού οδηγεί σε αποβολές.
Έλεγχος για κληρονομική θρομβοφιλία: Παράγοντες II & V, γονιδιακή μετάλλαξη MTHFR
Πρόκειται για γονιδιακές καταστάσεις, κάποιες από τις οποίες είναι ιδιαίτερα κοινές. Όλες οι μορφές θρομβοφιλίας («κολλώδεις καταστάσεις αίματος») ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην επαρκή παροχή αίματος στο ενδομήτριο και στον αναπτυσσόμενο πλακούντα, οδηγώντας σε αυξημένα ποσοστά αποτυχημένης εμφύτευσης και αποβολής.
Ανάλυση Φυσικών Φονικών Κυττάρων – Natural Killer Cells Assay
Τα Φυσικά Φονικά Κύτταρα είναι το ένα από τα τρία είδη λεμφοκυττάρων. Έχουν μια σημαντική αποστολή καθώς βοηθάνε στην καταπολέμηση φλεγμονών και καρκινικών κυττάρων. Σε κάποιες γυναίκες που βιώνουν καθέξιν αποβολές, αυτά τα κύτταρα ανευρίσκονται να επιδεικνύουν αυξημένη δραστηριότητα.
Ανάλυση Κυτταροκινών Th1:Th2
Άλλος τύπος λεμφοκυττάρων είναι τα «κύτταρα Τ» και από αυτά υπάρχουν δύο είδη. Τα κύτταρα Τh1 ενορχηστρώνουν την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού προσβάλλοντας φλεγμονώδη ή ανώμαλα κύτταρα. Τα κύτταρα Th2 αντικρούουν την αντίδραση των κυττάρων Th1. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επικρατεί μια φυσική ισορροπία μεταξύ των κυττάρων Th1 και Th2. Σε όσες γυναίκες ανευρίσκεται μια αυξημένη σχέση μεταξύ των κυττάρων αυτών, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στη σύλληψη, όμως υπάρχει θεραπεία.
Αυξημένα επίπεδα κυττάρων CD57 μέσα στο ενδομήτριο
Κάποιες φορές είναι απαραίτητη η λήψη δείγματος (βιοψίας) από το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο), το οποίο να ελεγχθεί για την παρουσία δύο διαφορετικών τύπων λεμφοκυττάρων: τα κύτταρα CD57 και τα Τ ρυθμιστικά κύτταρα. Υψηλή συγκέντρωση τέτοιων κυττάρων στο ενδομήτριο μπορεί να προκαλέσει αποβολή και να είναι λόγος υπογονιμότητας.
Αντι-θυρεοσφαιρινικά Αντισώματα
Τα αντισώματα αυτά ανευρίσκονται σε γυναίκες με υπογονιμότητα και καθέξιν αποβολές. Μια πιθανή τους δράση είναι η απελευθέρωση τοξινών όταν ένα έμβρυο προσπαθεί να εμφυτευθεί στη μήτρα, καταλήγοντας σε αποβολή.
Αντι-Ωοθηκικά Αντισώματα (AOA)
Βλέπουμε υψηλά επίπεδα τέτοιων αντισωμάτων σε περιστατικά ανεξήγητης υπογονιμότητας. Τα αντισώματα αυτά είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε περιπτώσεις PCOS, πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας (POF) και ενδομητρίωσης. Σε γυναίκες με αυξημένα επίπεδα ΑΟΑ, διαπιστώνουμε πτωχή απάντηση σε διέγερση των ωοθηκών.
Αντισπερματικά Αντισώματα (άρρεν σύντροφος)
Η εξέταση αυτή ελέγχει για αντισώματα μέσα στο σπέρμα τα οποία βλάπτουν ή καταστρέφουν τα σπερματοζωάρια, καταλήγοντας σε μειωμένη κινητικότητα, παρεμβαίνοντας στη γονιμοποίηση των ωαρίων. Υψηλά επίπεδα αυτών των αντισωμάτων δυσκολεύουν το σπέρμα να γονιμοποιήσει ένα ωάριο.
Αντισπερματικά Αντισώματα (θηλυκός σύντροφος)
Η εξέταση αυτή ελέγχει για αντισώματα στο αίμα της συντρόφου, τα οποία βλάπτουν ή καταστρέφουν τα σπερματοζωάρια, καταλήγοντας σε μειωμένη κινητικότητα, ή παρεμβαίνοντας στη γονιμοποίηση. Μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει «αλλεργική αντίδραση» στο σπέρμα του συντρόφου της και να προκαλέσει την αναπαραγωγή αντισωμάτων τα οποία θα επηρεάσουν τη γονιμότητά της.
Διερεύνηση Υπογονιμότητας
Επικοινωνήστε μαζί μας
Μαρτυρίες Ασθενών
Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.
Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.