Εκτίμηση ωοθηκικών εφεδρειών

Η εκτίμηση των ωοθηκικών εφεδρειών εξετάζει την επίδοση και την επάρκεια των ωοθηκών. Με την καθυστέρηση στη μητρότητα που παρατηρείται όλο και συχνότερα, αυτά τα τεστ έχουν αποκτήσει τεράστια σημασία. Συχνά, είναι από τις πρώτες εξετάσεις που ζητάμε στην προσέγγιση της γονιμότητας μίας ασθενούς. Η εκτίμηση των ωοθηκικών εφεδρειών μπορεί επίσης να γίνει στην εφηβεία, αλλά και σε γυναίκες με κλινική υποψία συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών ή πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας.

Όσο η ηλικία της γυναίκας αυξάνει η λειτουργία των ωοθηκών ξεκινά να εξασθενεί, ο αριθμός των ωοθυλακίων μειώνεται, και η ποιότητα των ωαρίων χειροτερεύει. Καθώς η ηλικία από μόνη της δεν είναι δυνατόν να αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για την ωοθηκική εφεδρεία, χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες εξετάσεις που μας αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες για τα εναπομείναντα ωοθυλάκια.

Καταβολές ωοθυλακίων – Antral Follicle Count (AFC)

Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται με εσωτερικό (διακολπικό) υπερηχογράφημα στις 4 πρώτες ημέρες της εμμήνου ρύσεως. Καθορίζει τον αριθμό των μικρών ωοθυλακίων που βρίσκονται μέσα στην κάθε ωοθήκη. Μετρώνται μόνο τα ωοθυλάκια με μέγεθος μεταξύ 2-6mm και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται άμεσα, με την ολοκλήρωση του υπερηχογραφήματος.

Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη – Follicular Stimulating Hormone (FSH)

Πρόκειται για εξέταση αίματος που πραγματοποιείται μεταξύ 2ης και 4ης ημέρας της εμμήνου ρύσεως, η οποία μετράει τα επίπεδα της ορμόνης που παράγεται από την υπόφυση.

Anti-Müllerian Ηormone (AMH)

Πρόκειται για εξέταση αίματος που μετρά τα επίπεδα της ορμόνης AMH, η οποία παράγεται από τα κοκκώδη κύτταρα των μικρών ωοθυλακίων που βρίσκονται μέσα στην ωοθήκη. Μεγάλος αριθμός μελετών προτείνουν ότι το μέγεθος της δεξαμενής αναπτυσσόμενων ωοθυλακίων επηρεάζεται σημαντικά από το μέγεθος της δεξαμενής των εναπομείναντων αρχέγονων ωοθυλακίων (μικροσκοπικών ωοθυλακίων που βρίσκονται σε «βαθύ ύπνο»). Επομένως, τα επίπεδα της AMH στο αίμα πιστεύεται ότι αντανακλούν το συνολικό αριθμό των ωοθυλακίων που απομένουν στις ωοθήκες, δηλαδή είναι ένας ισχυρός δείκτης όχι μόνο των ωοθηκικών εφεδρειών, αλλά και της λειτουργικότητας της ωοθήκης. Η εξέταση αίματος για την AMH μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου.

Διερεύνηση Υπογονιμότητας

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Σοφία Π.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.