Ορμονικό Προφίλ

Εξετάζονται διάφορες ορμόνες που μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργία των οργάνων αναπαραγωγής, όπως η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH), η οιστραδιόλη (Ε2), οι ορμόνες του θυρεοειδούς (TSH, FT3, FT4), η προλακτίνη (PRL) αλλά η κυριότερη όλων, η οποία μας δείχνει με μεγαλύτερη ακρίβεια από οποιαδήποτε άλλη την ωοθηκική εφεδρεία, είναι η Anti-Müllerian Hormone (AMH). Για ακόμη πιο εξειδικευμένη εκτίμηση, τα επίπεδα της ΑΜΗ θα πρέπει να συνδυαστούν με τις καταβολές των ωοθυλακίων (AFC), που μετρά τον αριθμό των μικρών ωοθυλακίων σε αμφότερες τις ωοθήκες που διακρίνονται στο διακολπικό υπερηχογράφημα.

Η παραγωγή της ΑΜΗ μειώνεται όσο τα ωοθυλάκια αυξάνονται σε μέγεθος, και σχεδόν σταματά όταν τα ωοθυλάκια φτάσουν σε διάμετρο τα 8-10mm. Όσο αυξάνει η ηλικία της γυναίκας, το μέγεθος της δεξαμενής των εναπομείναντων αρχέγονων ωοθυλακίων μειώνεται. Χαμηλά επίπεδα ΑΜΗ στο αίμα είναι ενδεικτικά πολύ χαμηλής ωοθηκικής εφεδρείας, και έχει παρατηρηθεί ότι μπορούν να προβλέψουν με μεγάλη αξιοπιστία την απάντηση του οργανισμού στα φάρμακα εξωσωματικής, τόσο όσον αφορά τα ωοθυλάκια που αναπτύσσονται, όσο και την ωριμότητα των διαθέσιμων ωαρίων. Σε αντίθεση με τους άλλους ορμονικούς δείκτες, τα επίπεδα της ΑΜΗ δεν εμφανίζουν αξιόλογες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του καταμήνιου κύκλου, επομένως η εξέταση αίματος για τη μέτρηση της ΑΜΗ μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε μέρα.

Επαναλαμβανόμενες μετρήσεις της ΑΜΗ (σε απόσταση εξαμήνων), μας δίνουν τη δυνατότητα χαρτογράφησης των ωοθηκικών εφεδρειών με το πέρασμα του χρόνου, ώστε να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε (όσο αυτό είναι δυνατό) τη φυσιολογική εξασθένηση της ωοθηκικής λειτουργίας που συνοδεύει την αύξηση της ηλικίας της γυναίκας, ή που προκύπτει μετά από συγκεκριμένες θεραπείες, όπως χειρουργική εξαίρεση ωοθηκικών κύστεων, χήμειο- ή ακτινοθεραπεία. Επιπροσθέτως, υψηλά επίπεδα ΑΜΗ μπορούν εν δυνάμει να μας αποκαλύψουν γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, γυναίκες με όγκους εκ των κοκκωδών κυττάρων.

Αν επιθυμείτε να κλείσετε μια επίσκεψη για να συζητήσετε τα αποτελέσματα της εξέτασης που πραγματοποιήσατε για την ΑΜΗ, ή απλά θέλετε να συζητήσετε μαζί μας οποιοδήποτε θέμα γονιμότητας, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Διερεύνηση Υπογονιμότητας

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Σοφία Π.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.