Φυσικός – Μη Επεμβατικός Τοκετός
Από την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους επάνω στον πλανήτη μας πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, ένα γεγονός παρέμεινε αναλλοίωτο. Ένα γεγονός που εξασφάλιζε και συνεχίζει να εξασφαλίζει τη διαιώνιση του ανθρώπου, και δεν είναι άλλο από τον τοκετό. Το θαύμα της σύλληψης και της δημιουργίας ενός νέου οργανισμού ολοκληρώνεται με τη γέννα. Η κάθε γυναίκα έχει τη δυνατότητα καθ’όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής της να κυοφορήσει και να φέρει στον κόσμο έναν νέο άνθρωπο με φυσικό τοκετό.
Στην πορεία των χρόνων η γυναίκα γεννούσε παντού και με κάθε τρόπο: στο σπίτι, στην ύπαιθρο, μέσα στο νερό, στη δουλειά, ξαπλωμένη, όρθια, σε βαθύ κάθισμα, γονατιστή… Είναι έτσι κατασκευασμένο το γεννητικό της σύστημα, που είναι σε θέση να φέρει σε πέρας αυτή τη διαδικασία με απόλυτα φυσικό τρόπο και με ελάχιστη βοήθεια. Απ’την άλλη, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ιατρική και η τεχνολογία σημείωσαν τεράστια άλματα προόδου τον 20ό αιώνα. Και θα ήταν παράλογο αυτή η εξέλιξη να μην τεθεί στην υπηρεσία της κάθε γυναίκας.
Με την παρακολούθηση της κύησης που εφαρμόζουμε σήμερα και την τήρηση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων και οδηγιών έχουμε καταφέρει να μειώσουμε δραματικά τη θνητότητα και τη νοσηρότητα τόσο των επιτόκων, όσο και νεογνών. Τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρείται μια εκτεταμένη ιατρικοποίηση του φυσικού τοκετού με παρεμβάσεις και απαγορεύσεις πέρα από κάθε λογική. Η κάθε γυναίκα, έντρομη μπροστά στο φόβο να μην πάει καλά ο τοκετός της παρασύρεται σε μια σειρά πράξεων που την κρατάνε για ώρες καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι, τις περισσότερες φορές χωρίς να είναι ακόμη η “ώρα” της να γεννήσει και που στο τέλος, στη συντριπτική τους πλειοψηφία καταλήγουν σε καισαρική.
Φυσικός τοκετός: τι γνωρίζουμε
Στον φυσικό τοκετό, οφείλουμε να πορευτούμε με γνώμονα το Μαιευτικό μοντέλο περίθαλψης, το οποίο βασίζεται στην παραδοχή ότι η εγκυμοσύνη και η γέννηση είναι φυσιολογικά γεγονότα της ζωής, επικεντρώνεται στη γυναίκα και της παρέχει τεκμηριωμένη Μαιευτική φροντίδα, πληροφόρηση, στήριξη και ενδυνάμωση, ώστε να είναι ικανή να επιλέξει, να αποφασίσει και να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών και των αποφάσεών της στη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής της.
Σύμφωνα με τον ορισμό του ΠΟΥ, φυσιολογικός τοκετός είναι αυτός που ξεκινάει αυθόρμητα, μεταξύ της 37ης και 42ης εβδομάδας της κύησης. Από την αρχή μέχρι το τέλος του δεν υπάρχουν εμφανείς κίνδυνοι, το νεογνό γεννιέται σε ινιακή προβολή και μετά τον τοκετό η μητέρα και το νεογνό είναι σε καλή κατάσταση.
Ο ορισμός συμπληρώνεται και επεξηγείται ως ακολούθως: φυσικός τοκετός ορίζεται ο τοκετός χωρίς πρόκληση (προσταγλανδίνες, οξυτοκίνη, τεχνητή ρήξη θυλακίου), χωρίς χρήση γενικής, ραχιαίας ή επισκληρίδιου αναλγησίας πριν ή κατά τη διάρκειά του, χωρίς εφαρμογή περινεοτομής, χωρίς χρήση συκίας ή εμβρυουλκού και καισαρικής τομής.
Η φυσική πορεία του τοκετού διαταράσσεται μόνο όταν υπάρχει σημαντικός λόγος.
Φυσικός τοκετός και εισαγωγή στο νοσοκομείο
Η εκτίμηση της έναρξης του τοκετού είναι ένα από τα σπουδαιότερα σημεία διαχείρισης του τοκετού. Τα σημεία της έναρξης είναι:
- Ρήξη εμβρυϊκών υμένων
- Επώδυνες συστολές της μήτρας με περιοδικότητα
- Εξάλειψη και/ή διαστολή του τραχήλου της μήτρας
- Μικρή αιματηρή έκκριση
Αν αξιολογηθούν σωστά τα παραπάνω σημεία, τότε επί άρρηκτων εμβρυϊκών υμένων, η κατάλληλη στιγμή για εισαγωγή της επιτόκου στο νοσοκομείο είναι προς το τέλος της λανθάνουσας φάσης του τοκετού, δηλαδή όταν ο τράχηλος έχει μετακινηθεί στην πρόσθια θέση, έχει μαλακή σύσταση, έχει εξαλειφθεί και έχει διαστολή 3-4cm, η προβάλλουσα μοίρα του εμβρύου περιστρέφεται, πιέζει, και το έμβρυο έχει ξεκινήσει την κάθοδό του στον πυελογεννητικό σωλήνα. Οι συστολές της μήτρας είναι επώδυνες, με περιοδικότητα 2 ανά 10min, δηλαδή ο τοκετός βρίσκεται στην ενεργό φάση του.
Οι εισαγωγές που γίνονται με τέτοια κριτήρια, σε σχέση με την άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο, συνδυάζονται με λιγότερο χρόνο παραμονής στην αίθουσα τοκετών, λιγότερες παρεμβάσεις (λιγότερη ωδινοποίηση, λιγότερη αναλγησία, μειωμένα ποσοστά αμνιοτομών) και μείωση κατά 30-40% των καισαρικών τομών.
Φροντίδα 1ου σταδίου στον φυσικό τοκετό
- Υποστήριξη: Συνιστάται οι έγκυες γυναίκες να συνοδεύονται από πρόσωπο της επιλογής τους. Το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο αποδεκτό από την επίτοκο και εκπαιδευμένο σε θέματα του τοκετού. Κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο θα πρέπει να αποθαρρύνονται τόσο ο ευπρεπισμός, όσο και ο υποκλισμός.
- Έλεγχος: Συνιστάται η χρήση παρτογράμματος. Η κολπική εξέταση θα πρέπει να περιορίζεται στο όριο της 1 κάθε 4h και αυστηρότερα μετά τη ρήξη των μεμβρανών, εκτός αν υπάρχουν ειδικές ενδείξεις.
- Φροντίδα: Η έγκυος ενθαρρύνεται να κινείται και να λαμβάνει τη θέση που επιθυμεί, ιδανική για την ίδια. Επίσης επιτρέπεται να πίνει υγρά και να έχει μικρά γεύματα για όσο διάστημα δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη. Οφείλουμε να ακούμε τις επιθυμίες της.
- Έλεγχος εμβρύου: Συνιστάται να γίνεται διαλείπουσα ακρόαση των εμβρυϊκών καρδιακών παλμών κάθε 15-30 λεπτά με διάρκεια τουλάχιστον για ένα λεπτό, αμέσως μετά από συστολή. Συνεχής ακρόαση των καρδιακών παλμών με καταγραφή σε καρδιοτοκογράφο πρέπει να γίνεται στην έναρξη της διαδικασίας και στη συνέχεια ανά τακτά διαστήματα ως καταγεγραμμένη απόδειξη του καλώς έχειν του εμβρύου.
- Μεμβράνες: Δεν συνιστάται η τεχνητή ρήξη υμένων να είναι πρακτική ρουτίνας όταν ο τοκετός εξελίσσεται κανονικά (1cm/h). Η τεχνητή ρήξη υμένων μόνη της ή σε συνδυασμό με χορήγηση οξυτοκίνης θα πρέπει να γίνεται με τη φροντίδα μαίας στην επίτοκο, και αφού έχει προηγηθεί ενημέρωση και έγκριση από τη γυναίκα.
- Διατροφή: ο φόβος ότι το γεμάτο στομάχι στη διάρκεια γενικής αναισθησίας (αν παραστεί ανάγκη) μπορεί να καταλήξει σε εισρόφηση είναι πραγματικός και σοβαρός. Ο τοκετός απαιτεί από τον οργανισμό πολλή ενέργεια. Επειδή η διάρκειά του δεν μπορεί να καθοριστεί εκ των προτέρων, οι ανάγκες της μητέρας πρέπει να καλύπτονται ώστε να μην διαταραχτεί τόσο η υγεία της όσο και εκείνη του εμβρύου. Η απαγόρευση κάθε πρόσληψης από το στόμα μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και κετονουρία. Για να αποφευχθεί αυτό συνήθως δίνεται διάλυμα γλυκόζης ενδοφλέβια. Η αλόγιστη αυτή τακτική μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα:
- Στη μητέρα άνοδο των επιπέδων ινσουλίνης
- Στο έμβρυο πτώση του pH στο αρτηριακό αίμα του ομφαλίου λώρου και υπερινσουλιναιμία με αποτέλεσμα υπογλυκαιμία και υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέος στο αίμα του νεογνού
Όλες αυτές οι επιπλοκές προλαμβάνονται αν δίνουμε στην επίτοκο υγρά από το στόμα και ελαφριά γεύματα. Η σωστότερη στάση είναι να ακούμε τις επιθυμίες της γυναίκας για υγρά και τροφή κατά τον φυσικό τοκετό.
Φυσικός τοκετός: αξιολόγηση της προόδου
Υπάρχουν 6 τρόποι για να σημειωθεί πρόοδος τοκετού:
- Ο τράχηλος της μήτρας μετακινείται από την οπίσθια στην πρόσθια θέση
- Ο τράχηλος της μήτρας ωριμάζει ή μαλακώνει και εξαλείφεται
- Ο τράχηλος της μήτρας διαστέλλεται
- Το κεφάλι του εμβρύου περιστρέφεται, κάμπτεται και πιέζει, το έμβρυο κατεβαίνει
- Η διαστολή του τραχήλου σημειώνει πρόοδο
- Οι συστολές της μήτρας σημειώνουν αύξηση στη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκειά τους
Σύμφωνα με το NICE, προτείνεται η πρόοδος στο πρώτο στάδιο του τοκετού να περιλαμβάνει την εκτίμηση:
- Της διαστολής του τραχήλου της μήτρας με ρυθμό 2cm σε 4h
- Της καθόδου και της περιστροφής της κεφαλής του εμβρύου
- Των αλλαγών στην ένταση, στη διάρκεια και τη συχνότητα των συστολών
Αν η διαστολή αναγνωσθεί πιο αργή από 1cm/h, παύει ο εφησυχασμός. Αν μάλιστα η καθυστέρηση της προόδου του τοκετού συνεχίσει στις επόμενες 4 ώρες, τότε θα πρέπει να ληφθεί απόφαση σχετικά με την κατάλληλη διαχείριση του επόμενου βήματος.
Η αργή πρόοδος πρέπει να είναι ένας λόγος για την αξιολόγηση και όχι για την παρέμβαση.
Στο τέλος του 1ου σταδίου και εφόσον όλα τα παραπάνω έχουν γίνει με σεβασμό στη γυναίκα, ο τράχηλος θα βρίσκεται σε τελεία διαστολή και θα έχουμε πλέον το κεφαλάκι του μωρού στον κόλπο έτοιμο να εξέλθει, έχοντας ολοκληρώσει έναν απόλυτα φυσικό – μη παρεμβατικό τοκετό.
Συμπέρασμα
- Αν είστε μια υγιής γυναίκα και έχετε διανύσει μία ανεπίπλεκτη εγκυμοσύνη, το πιο πιθανό είναι να πληροίτε όλες τις προϋποθέσεις για να φέρετε σε πέρας έναν φυσικό, μη επεμβατικό τοκετό
- Συζητήστε με τη Μαία και τον Ιατρό σας τι ακριβώς σημαίνει φυσικός τοκετός και ενημερωθείτε για τις δυνατότητες που έχετε
- Αποφασίστε πώς επιθυμείτε να βιώσετε αυτές τις μοναδικές στιγμές και εκφράστε τις επιθυμίες σας στους διαπιστευμένους επαγγελματίες υγείας που έχουν αναλάβει τη φροντίδα σας
- Εφόσον ο τοκετός σας είναι χαμηλού κινδύνου και οι επιθυμίες σας λογικές, η Μαία και ο Ιατρός οφείλουν να τις σεβαστούν και να σας υποστηρίξουν
- Αρνηθείτε την αναίτια πρόκληση τοκετού και μάθετε πώς θα αναγνωρίσετε με ορθότητα την πραγματική έναρξη του τοκετού σας
- Αρνηθείτε παρεμβάσεις που δεν χρειάζονται και χρησιμοποιείστε τον τεχνολογικό εξοπλισμό που σας προσφέρεται με σύνεση προκειμένου να διεκπεραιωθεί ο τοκετός σας με ασφάλεια
Στους ακόλουθους συνδέσμους μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τι ισχύει σε όλη τη διαδικασία ενός φυσικού τοκετού:
- Φυσικός – Μη παρεμβατικός Τοκετός: ένας πρακτικός οδηγός
- NICE guidance – Intrapartum care
- ACOG – Approaches to Limit Intervention During Labor and Birth
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για τον φυσικό τοκετό, στείλτε μήνυμα, ή κλείστε ραντεβού μέσω της φόρμας επικοινωνίας στο πλάϊ.