Υστεροσκόπηση

Τί είναι η υστεροσκόπηση;

Υστεροσκόπηση είναι η απεικόνιση της κοιλότητας της μήτρας και γίνεται για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποια βλάβη στο εσωτερικό της. Θα σας ζητηθεί να υποβληθείτε σε αυτή τη διαδικασία αν είχατε διαταραχές περιόδου ή μηνομητρορραγίες, αν υπάρχει υπόνοια ενδομήτριου πολύποδα ή υποβλεννογόνιου ινομυώματος, αν έχει ανιχνευθεί υπερπλασία ενδομητρίου, ή αν έχετε παρουσιάσει καθέξιν αποβολές. Η εξέταση δεν μπορεί να διεξαχθεί αν έχετε περίοδο.

Τί συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Η εξέταση είναι παρόμοια με το test Παπ και διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά. Ο γυναικολόγος σας θα χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο που ονομάζεται κολποδιαστολέας, το οποίο θα εισάγει μέσα στον κόλπο. Αυτό θα του επιτρέψει την πρόσβαση στον τράχηλο της μήτρας. Ένα λεπτό τηλεσκόπιο (που καλείται υστεροσκόπιο) θα τοποθετηθεί μέσα στη μήτρα διαμέσου του τραχήλου. Στη συνέχεια, η κοιλότητα της μήτρας θα διαταθεί με έγχυση αποστειρωμένου υγρού. Η κάμερα που είναι συνδεδεμένη στο υστεροσκόπιο θα μας αποκαλύψει την εικόνα του εσωτερικού της μήτρας σε μια οθόνη. Αν το επιθυμείτε, ο γιατρός σας θα σας επεξηγεί τα βήματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Μερικές φορές, λαμβάνεται ένα μικρό δείγμα του ενδομητρίου (βιοψία), το οποίο αποστέλλεται στο εργαστήριο για περαιτέρω ανάλυση κάτω από το μικροσκόπιο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα αισθανθείτε βρεγμένη, καθώς το υγρό πολλές φορές ρέει προς τον κόλπο.

Θα πονέσω;

Κάποιες κυρίες παραπονιούνται για μια ήπια ενόχληση παρόμοια με πόνους περιόδου, που διαρκεί το ανώτερο γύρω στις δύο ώρες. Ο γιατρός ενδεχομένως να σας ζητήσει να λάβετε κάποιο παυσίπονο πριν τη διαδικασία, για να μειώσει τη δυσφορία. Μπορείτε να λάβετε είτε παρακεταμόλη, είτε ιβουπροφαίνη, μία ώρα πριν το ραντεβού σας.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Οι επιπλοκές από μια τέτοια απλή εξέταση είναι σπάνιες. Ενίοτε, η εξέταση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στη μήτρα και/ή στις σάλπιγγες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αισθάνεστε δυσφορία με πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς, ελαφρά αιμορραγία και πιθανότατα θα έχετε δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις. Σε περίπτωση που έχετε τέτοια συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Πολύ πιο σπάνια, το υστεροσκόπιο μπορεί να περάσει μέσα από το τοίχωμα της μήτρας, προκαλώντας διάτρηση. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί να μείνετε ένα βράδυ στο νοσοκομείο, και να λάβετε από του στόματος αντιβιοτικά για τις επόμενες 7 ημέρες.

Πότε παίρνω τα αποτελέσματα;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να συζητήσει μαζί σας τα ευρήματα αμέσως μετά τη λήξη της διαδικασίας. Παρόλα αυτά, αν σταλεί δείγμα του ενδομητρίου για έλεγχο, θα σας δοθεί νέο ραντεβού μετά από μερικές ημέρες, για να συζητήσετε τις περαιτέρω ενέργειες, ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Διερεύνηση Υπογονιμότητας

  Επικοινωνήστε μαζί μας

Μαρτυρίες Ασθενών

Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

Μαρία Τ.

Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Σοφία Π.

Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

Σύλβια Μ.

Κλείστε Ραντεβού

Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.