Βακτηριακή κολπίτιδα

Είναι η συχνότερη μορφή κολπίτιδας σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Συνήθως οφείλεται στη διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, δηλαδή της αναλογίας των συμβιωτικών μικροοργανισμών. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ακόμη και λόγω έντονης σεξουαλικής δραστηριότητας.

Πώς δημιουργείται;

Ο γυναικείος κόλπος αποικείται από πληθώρα μικροοργανισμών που στο σύνολό τους ονομάζονται με δύο λέξεις «φυσιολογική χλωρίδα». Επικρατούν οι μικροοργανισμοί με την ονομασία γαλακτοβάκιλλοι. Στην βακτηριακή κόλπωση (λόγω της απουσίας φλεγμονής καλείται κόλπωση – vaginosis, αντί για κολπίτιδα – vaginitis), οι γαλακτοβάκιλλοι μειώνονται και αυξάνεται η συγκέντρωση άλλων μικροοργανισμών, κυρίως αναερόβιων, μέσω της αύξησης του pH του κόλπου. Η βακτηριακή κόλπωση οφείλεται στην αντικατάσταση σε μεγάλο βαθμό της φυσιολογικής κολπικής μικροβιακής χλωρίδας από άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως η Gardnerella vaginalis, το Mycoplasma hominis και άλλα αναερόβια βακτήρια.

Τα αναερόβια παράγουν μεγάλες ποσότητες από ένζυμα, τα οποία ευθύνονται για τις ουσίες που δίνουν μία χαρακτηριστική άσχημη οσμή στα κολπικά υγρά.

Πώς εκδηλώνεται;

Σε πολλές γυναίκες (για την ακρίβεια 3 στις 4) δεν παρουσιάζονται συμπτώματα, σε άλλες όμως το κολπικό έκκριμα είναι λιγοστό, γκριζόλευκο, με δυσάρεστη οσμή ψαριού.

Η νόσος είναι συνηθέστερα πολυμικροβιακή και εκδηλώνεται με:

  • αύξηση των κολπικών εκκρίσεων

  • αλλοίωση της οσμής των γεννητικών οργάνων

  • ανάπτυξη κολπικού ερεθισμού

  • τοπικής φαγούρας

  • πόνου

  • δυσοσμίας (εντονότερη μετά την επαφή και στις ημέρες της περιόδου)

Επίσης, αυξάνεται το pH του κόλπου, μπορεί να συνυπάρχει γενικό αίσθημα κακουχίας, και η νόσος να συνοδεύεται από χλαμυδιακή ή γονοκοκκική τραχηλίτιδα. Στη δοκιμασία κατά Παπανικολάου, η βακτηριακή κόλπωση ενίοτε δίνει εικόνα ASCUS και μπορεί να σχετισθεί με ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (CIN). To test Παπανικολάου, σύμφωνα με αρκετούς ερευνητές, δεν είναι αξιόπιστο για τη διάγνωση της βακτηριακής κόλπωσης.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για αποφυγή της βακτηριακής κόλπωσης δεν είναι γνωστός. Παρ’ όλα αυτά, μπορούν να γίνουν κάποιες συστάσεις:

Αποφυγή κολπικών πλύσεων με αντισηπτικά. Κάποιες γυναίκες δοκιμάζουν αυτές τις πλύσεις για να νιώθουν «καθαρές». Ο γυναικείος κόλπος έχει την ικανότητα να διατηρεί μία υγιή ισορροπία ανάμεσα στους μικροοργανισμούς του. Οι πλύσεις με αντισηπτικά μπορούν να διαταράξουν αυτήν την ισορροπία και να προκαλέσουν αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.

Γυναίκες με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν βακτηριακή κόλπωση ενώ είναι γνωστό ότι η βακτηριακή κόλπωση συνδέεται με μεγαλύτερο ποσοστό μετάδοσης του ιού HIV, πιο γνωστού ως του ιού που προκαλεί το AIDS.

Όταν γίνεται λήψη θεραπείας για βακτηριακή κόλπωση θα πρέπει να ολοκληρώνεται όλη η αγωγή, ακόμη κι αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν μετά από λίγες δόσεις.

Αυτό το είδος της ανισορροπίας μπορεί να προκληθεί από την παρατεταμένη χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων και γι’ αυτό σκόπιμο είναι να πίνετε άφθονο νερό και η διατροφή σας να περιλαμβάνει άφθονο γιαούρτι αν παίρνετε αντιβιοτικά φάρμακα. Η πρόσθετη πρόσληψη νερού βοηθά να καθαρίσουμε το ουροποιητικό σύστημα, ενώ το γιαούρτι περιέχει πολλά είδη υγιή βακτήρια και αυτό βοηθά να διατηρηθεί η σωστή ισορροπία των βακτηρίων στο εσωτερικό του κόλπου.

Θεραπεία

Για την θεραπεία της βακτηριακής κόλπωσης υπάρχουν σκευάσματα για λήψη από το στόμα ή από τον κόλπο, η οποία προτιμάται καθώς η λήψη από το στόμα έχει περισσότερες συστηματικές παρενέργειες. Δεν χρειάζεται να γίνεται θεραπεία και του συντρόφου καθώς η βακτηριακή κόλπωση δεν είναι νόσημα που μεταδίδεται σεξουαλικά.

Γυναικολογική υγιεινή

  Επικοινωνήστε μαζί μας

Μαρτυρίες Ασθενών

Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

Μαρία Τ.

Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Σοφία Π.

Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

Σύλβια Μ.

Κλείστε Ραντεβού

Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.