Test Παπ

Τακτικός έλεγχος του τραχήλου της μήτρας ανά 2 ή 3 χρόνια με test Παπανικολάου, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον τράχηλο κατά 90%.

Το τεστ Παπανικολάου ανιχνεύει προκαρκινικές αλλοιώσεις. Με την ανακάλυψή του από τον ομώνυμο Έλληνα γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου, έχουν σωθεί εκατομμύρια ζωές γυναικών, που σε κάποια στιγμή της ζωής τους παρουσίασαν μια προκαρκινική βλάβη και θεραπεύτηκαν. Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις είναι διαφόρων βαθμών που χαρακτηριστικά ονομάζονται ως CIN I (ένα), CIN II (δύο) και CIN III (τρία), όπου CIN=Cervical Intraepithelial Neoplasia.

Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις είναι ένα καμπανάκι κινδύνου για πιθανό επερχόμενο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όταν μια γυναίκα βρεθεί να έχει σε τεστ Παπανικολάου CIN II ή ΙΙΙ, πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθεί σε κολποσκόπηση και κατευθυνόμενη βιοψία τραχήλου. Αυτό μπορεί να γίνει σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου. Όταν μια γυναίκα βρεθεί να έχει CIN Ι μετά από ένα τεστ Παπανικολάου πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω έλεγχο που μπορεί να περιλαμβάνει από απλό επανέλεγχο έως και κολποσκόπηση και βιοψία του τραχήλου. Το πόσο θα διερευνηθεί μια γυναίκα εξαρτάται από την ηλικία της αλλά και από το πόσο είναι σε θέση να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και να παραμείνει συνεπής σε ένα πρόγραμμα συστηματικού επανελέγχου. Ο γυναικολόγος εδώ παίζει καθοριστικό ρόλο στο να εξηγήσει στη γυναίκα το τι θα πρέπει να κάνει.

Όταν στο τεστ Παπανικολάου αναφέρεται ο όρος ASCUS αυτό σημαίνει Atypical Squamous Cells of Unknown Significance. Δηλαδή ο κυτταρολόγος δεν δύναται να διαγνώσει αν οι αλλοιώσεις που υπάρχουν είναι προκαρκινικές ή όχι. Σε αυτήν την περίπτωση η γυναίκα θα πρέπει να υποβάλλεται σε ταυτοποίηση του ιού HPV, δηλαδή θα πρέπει να γίνει ένα τεστ που να αναγνωρίζει αν η γυναίκα έχει μολυνθεί από καρκινογόνους ορότυπους των ιών HPV και πιθανόν σε κολποσκόπηση.

Η γυναίκα που θα υποβληθεί σε test Παπ είναι χρήσιμο να έχει προετοιμάσει κατάλληλα το σώμα της φροντίζοντας για τα παρακάτω:

 • Αποφύγετε να κάνετε κολπική πλύση πριν το test Παπ

 • Μία μέρα πριν, αποφύγετε την σεξουαλική επαφή

 • Για τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εξέταση μην χρησιμοποιήσετε ταμπόν ή κολπικές κρέμες

 • Αν κάνετε αγωγή με ενδοκολπικά φάρμακα, η εξέταση πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την λήξη της θεραπείας

Πότε πρέπει να γίνεται;

Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, εκτός από τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως. Καλό είναι να προγραμματίζεται την πρώτη εβδομάδα, μετά το πέρας της περιόδου, γιατί τότε είναι πιο εύκολο να γίνει και σωστή ψηλάφηση των μαστών από τον γυναικολόγο.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Ο γιατρός λαμβάνει κύτταρα από την επιφάνεια και το εσωτερικό του τραχήλου, δείγμα το οποίο στέλνεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο για λεπτομερή ανάλυση.

Η εξέταση είναι ανώδυνη και μόνο ένα μικρό ποσοστό γυναικών αισθάνεται κάποια δυσφορία από τον κολποδιαστολέα.

Ποιες γυναίκες πρέπει να ελέγχονται;

Εφόσον είστε μεταξύ 20 και 70 ετών, ήσασταν ή είστε σεξουαλικώς ενεργή και έχετε ακόμη τράχηλο, θα πρέπει να ελέγχεστε έστω μία φορά στα 3 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε test Παπ ακόμη και αν:

 • Έχετε κάνει το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

 • Βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση

 • Έχετε σταματήσει να έχετε σεξουαλικές επαφές

 • Έχετε υποβληθεί σε υφολική υστερεκτομή (έχει παραμείνει δηλαδή ο τράχηλος)

 • Έχετε σεξουαλικές προτιμήσεις του ιδίου φύλου

 • Είχατε στο παρελθόν παθολογικό test Παπανικολάου, ακόμη κι αν τώρα δεν έχετε τράχηλο

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και HPV

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας από τους καρκίνους που προλαμβάνονται πλήρως εφόσον ανιχνευθεί εγκαίρως, εξ’ ου και είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο τακτικός σας έλεγχος.

Η εξέταση Παπανικολάου ανά 2 ή 3 χρόνια είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να γνωρίζουμε ότι ο τράχηλός σας είναι υγιής, ή να «συλλάβουμε» αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Αν αυτές ανιχνευθούν νωρίς, ο καρκίνος θεραπεύεται.

Για την ανάπτυξη καρκίνου στον τράχηλο είναι απαραίτητη η λοίμωξη από συγκεκριμένους τύπους του ιού HPV. Αυτός είναι ένας πολύ κοινός ιός, η μετάδοση του οποίου γίνεται με τη σεξουαλική επαφή.

Αν είστε κάτω των 18 ετών, σας χορηγείται ο εμβολιασμός κατά του καρκίνου του τραχήλου δωρεάν, ο οποίος σας προστατεύει από ορισμένους τύπους του ιού, δυστυχώς όμως όχι όλους, γι’ αυτό και ο έλεγχός σας με test Παπ θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά τον εμβολιασμό.

Προγραμματίστε το test Παπ σας

Στο ιατρείο μας παρέχουμε την εξέταση κατά Παπανικολάου με μεγάλη αφοσίωση και προσοχή. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να νιώσετε ευπρόσδεκτη, και η εμπειρία σας να είναι άνετη, ευχάριστη και χωρίς ταλαιπωρία. Θα σας απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου ή τον ιό HPV.

Αν νιώθετε αμηχανία ή ντροπή προκειμένου να πραγματοποιήσετε το ραντεβού σας, παρακαλούμε ενημερώστε μας. Είστε επίσης ευπρόσδεκτη να συνοδεύεστε από κάποιο οικείο σας πρόσωπο ή τον σύντροφό σας κατά τη διάρκεια του ραντεβού.

Θα λάβετε το αποτέλεσμα του test Παπ πολύ σύντομα (εντός 2 ή το αργότερο τριών ημερών) μέσω αναλυτικού mail στο οποίο και θα επεξηγούνται τα όποια αποτελέσματα. Θα σας ζητήσουμε να επανέλθετε για περαιτέρω εξετάσεις μόνο στο ενδεχόμενο παθολογικού αποτελέσματος, το οποίο θα συζητήσουμε μαζί σας με λεπτομέρεια. Μία από τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις μας είναι να μην επιτρέψουμε σε καμία γυναίκα που μας εμπιστεύεται να νοσήσει από καρκίνο στον τράχηλο, εφόσον και η ίδια είναι συνεπής στο πρόγραμμα που θα της ζητήσουμε να τηρήσει, ακόμη και σε περίπτωση παθολογικού αποτελέσματος.

Κλείστε το ραντεβού σας για test Παπ σήμερα.

Γυναικολογική υγιεινή

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Σοφία Π.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.