Τριχομοναδική κολπίτιδα

Είναι ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα), και αποτελεί το αίτιο για έως και το 1/3 των περιπτώσεων κολπίτιδας στο εξωτερικό ιατρείο. Οφείλεται στο μαστιγωτό πρωτόζωο Trichomonas vaginalis, το οποίο ανευρίσκεται στον κόλπο, τον τράχηλο, την ουρήθρα, τους παραουρηθρικούς και τους βαρθολίνειους αδένες και τους αδένες του Skene σε μολυσμένες γυναίκες.

Μία στις τρεις ασυμπτωματικές γυναίκες, εάν δεν θεραπευθούν, εμφανίζουν συμπτώματα εντός 6 μηνών και συνεχίζουν να μεταδίδουν τη νόσο στον σεξουαλικό τους σύντροφο.

Πώς εκδηλώνεται;

Η τριχομονάδα ευρίσκεται στο 20% περίπου των γυναικών, χωρίς να δίνει συμπτώματα κολπίτιδας. Όταν εμφανιστεί τριχομοναδική κολπίτιδα παρατηρείται λεπτόρρευστη δύσοσμη έκκριση κιτρινοπράσινου χρώματος, συχνά αφρώδης που συνοδεύεται από ερυθρότητα. Τα μικρά χείλη και ο πρόδρομος του κόλπου είναι εξέρυθρα ενώ ο βλεννογόνος του κόλπου έχει σκοτεινέρυθρη χροιά και είναι γεμάτος από αιμορραγικές κηλίδες. Συνυπάρχει καυσαλγία, κνησμός, δυσουρία, συχνουρία, δυσπαρεύνια, μετασυνουσιακή αιμορραγία, και παρατηρούνται διαβρώσεις των μικρών και των μεγάλων χειλέων του αιδοίου. Ενίοτε παρατηρείται μια ειδική εικόνα στον τράχηλο, ο οποίος προσομοιάζει με φράουλα (strawberry cervix ή colpitis macularis) από χαρακτηριστικές στικτές αιμορραγίες.

Διάγνωση

Για την ασφαλή διάγνωση είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση με αναγνώριση της τριχομονάδας στο υγρό επίχρισμα που λαμβάνεται από τον κόλπο. Η παρουσία τριχομονάδας σε συμβατικό test Παπανικολάου μπορεί να μιμηθεί ήπια δυσπλασία και να οδηγήσει σε ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, η κυτταρολογία υγρής φάσης (Thin Prep) εμφανίζει 60% ευαισθησία και ειδικότητα που πλησιάζει το 100%.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Τα σχήματα αφορούν συμπτωματική και ασυμπτωματική ασθενή, και περιλαμβάνουν μετρονιδαζόλη ή τινιδαζόλη, με επιτυχία άνω του 90%. Η θεραπεία είναι άπαξ δόση 2 γραμμαρίων μετρονιδαζόλης (τέσσερις κάψουλες των 500 mg). Η τινιδαζόλη σε ίδια δο¬σολογία χρησιμοποιείται με εξίσου καλά αποτελέσματα και καλύτερη ανοχή. Επί υπο¬τροπών μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετρονιδαζόλη για 7 ημέρες σε πολλαπλές δόσεις. Οι ασθενείς που λαμβάνουν μετρονιδαζόλη θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 24 ώρες μετά την ολοκλήρωσή της (72 ώρες για την τινιδαζόλη). Το ίδιο θεραπευτικό σχήμα πρέπει να λάβει και ο/οι σεξουαλικός/οί σύντροφοι των τελευταίων 60 ημερών, ενώ συνιστάται η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα μέχρι ολοκληρώσεως της θεραπείας και ασυμπτωματικής κλινικής εικόνας, που είναι συνήθως μία εβδομάδα.

Γυναικολογική υγιεινή

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Σοφία Π.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.