Κυτταρολογία Υγρής Φάσης – Thin Prep

Τα τελευταία χρόνια στη Ελλάδα, χρησιμοποιείται εναλλακτικά από το συμβατικό test Παπανικολάου, η πλέον εξελιγμένη μέθοδος του test Παπ, εγκεκριμένη από το 1996 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), η λεγόμενη Κυτταρολογία Υγρής Φάσης. Η ονομασία Thin Prep αφορά εμπορική ονομασία (προϊόν συγκεκριμένης εταιρείας).

Με το test Παπ Υγρής Φάσης, η διάγνωση του δείγματος από τον κυτταρολόγο είναι πιο εύκολη και αξιόπιστη. Υπολογίζεται πως η ακρίβεια στη διάγνωση μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 25% σε σύγκριση με το συμβατικό test Παπ. Σε συνολική ακρίβεια για τη διάγνωση του αποτελέσματος, τα ποσοστά εγκυρότερης διάγνωσης ξεπερνούν το 90%, ένα ποσοστό εξαιρετικά υψηλό. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ειδικά σε περιπτώσεις παρακολούθησης περιστατικών που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ή σε περιπτώσεις με ύποπτα ευρήματα ή ανακριβείς διαγνώσεις.

Αποτελεί μια καινοτομία στον χώρο της κυτταρολογίας καθώς μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του ποσοστού του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και στην ευκολότερη διάγνωση & ανίχνευση τραχηλικών αλλοιώσεων.

Διαφορές μεταξύ συμβατικού test Παπ και Thin Prep

Η πλειονότητα των κυττάρων που συλλέγονται απορρίπτονται από τη σπάτουλα και το βουρτσάκι Εξασφαλίζεται η συλλογή και συντήρηση όλων των κυττάρων της λήψης
Το δείγμα που επιστρώνεται στο γυάλινο πλακίδιο είναι πιο παχύ με τα κύτταρα να αλληλεπικαλύπτονται (πολυστιβαδικά). Πιθανό να μην υπάρχει καθαρή εικόνα του επιχρίσματος Τα κύτταρα επιστρώνονται σε μονή στιβάδα. Πιο εύκολο, αξιόπιστο και καθαρότερο δείγμα για διάγνωση των αλλοιώσεων, εάν υπάρχουν
Αν χρειασθεί επανεξέταση δείγματος, η ασθενής θα πρέπει να προσέλθει ξανά στο ιατρείο για λήψη νέου επιχρίσματος test Παπ Επανάληψη εξέτασης χωρίς να επανεξεταστεί η ασθενής στο ιατρείο (συνήθως από ένα φιαλίδιο η εξέταση μπορεί να γίνει έως και 6 φορές ακόμα)
Δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής του δείγματος στο εργαστήριο για ταυτοποίηση ιού HPV. Χρειάζεται επαναληπτική λήψη του test + βιοψία Αν διαγνωστεί κάποια αλλοίωση ή υποψία για ιό HPV το δείγμα μεταφέρεται κατευθείαν στο εργαστήριο για PCR ταυτοποίηση DNA του ιού ή άλλων ιών.
Μικρό κόστος αγοράς Μεγαλύτερο κόστος (σχεδόν τριπλάσιο) από το συμβατικό test Παπ

Πώς γίνεται η εξέταση;

Το δείγμα λαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο όπως στο συμβατικό test Παπ, με τη μόνη διαφορά πως το υλικό από τη σπάτουλα τοποθετείται αμέσως μέσα σε συγκεκριμένο μπουκαλάκι με συντηρητικό υγρό. Το διάλυμα αυτό εξασφαλίζει πως τα κύτταρα που συλλέχθηκαν θα συντηρηθούν σωστά και θα αναλυθούν ευκολότερα. Έπειτα, το υγρό δείγμα υφίσταται φυγοκέντρηση ώστε να διαχωριστούν τα κύτταρα από τη βλέννη και το αίμα. Στη συνέχεια, επιστρώνονται σε γυάλινο πλακίδιο.

Το Thin Prep αποτελεί σήμερα την πιο ευαίσθητη μέθοδο πρόληψης και διάγνωσης αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας.

Στο ιατρείο μας μπορείτε να κάνετε την εξέταση Thin Prep για το test Παπ Υγρής Φάσης κατόπιν ραντεβού. Κλείστε το ραντεβού σας τώρα

Γυναικολογική υγιεινή

  Επικοινωνήστε μαζί μας

Μαρτυρίες Ασθενών

Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

Μαρία Τ.

Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Σοφία Π.

Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

Σύλβια Μ.

Κλείστε Ραντεβού

Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ