Κολποσκόπηση

Κολποσκόπηση είναι η επισκόπηση του δέρματος και των βλεννογόνων του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας, με τη χρήση κολποσκοπίου. Το κολποσκόπιο είναι μικροσκόπιο χαμηλής ισχύος, που παρέχει πολύ δυνατό φωτισμό και πολλαπλές μεγεθύνσεις.

Πότε γίνεται;

H συνήθης ένδειξη για κολποσκόπηση είναι η ανεύρεση παθολογικών κυττάρων στο τεστ Παπανικολάου. Άλλες ενδείξεις είναι: ο έλεγχος ολόκληρου του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας για την ανεύρεση προκαρκινικών αλλοιώσεων, ο προεγχειρητικός σχεδιασμός και η μετεγχειρητική παρακολούθηση (μετά από επέμβαση για HSIL ή καρκίνο).

Πώς γίνεται η εξέταση;

Με τη βοήθεια μεγεθυντικών φακών, ο γιατρός βάφει τον τράχηλο της μήτρας με διάφορα διαλύματα, και αναζητά περιοχές που ευθύνονται για τα αλλοιωμένα κύτταρα που έχουν εντοπισθεί στο test Παπ με κριτήριο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όσον αφορά την εικόνα της επιφανείας του ή την παρουσία και τη διάταξη των αιμοφόρων αγγείων. Αν υπάρχουν εμφανώς τέτοιες περιοχές, ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε μικρές βιοψίες, ώστε να επιβεβαιώσει την έκταση της βλάβης. Με βάση συγκεκριμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν στην επιφάνεια του επιθηλίου, εντοπίζονται οι αλλοιώσεις και επιλέγεται η πιο ύποπτη περιοχή για λήψη βιοψίας. Το τμήμα του ιστού που λαμβάνεται αποστέλλεται στο εργαστήριο για ιστολογική εξέταση.

Θα πονέσω;

Είναι μία εντελώς ανώδυνη εξέταση. Μερικές γυναίκες αισθάνονται ένα ελαφρύ κάψιμο μετά την επάλειψη του τραχήλου με το διάλυμα οξεϊκού οξέως. Κατά την λήψη της βιοψίας αισθάνονται ένα μικρό τσίμπημα ή πόνο, που μπορεί να γίνει ελάχιστος αν η γυναίκα χαλαρώσει και πάρει μερικές βαθιές αναπνοές.

Τί παραπάνω προσφέρει η κολποσκόπηση σε σχέση με το test Παπ;

Στο test Παπανικολάου συλλέγουμε ένα δείγμα κυττάρων από ολόκληρη την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και από τον ενδοτραχηλικό σωλήνα. Εάν αργότερα στην εξέταση των κυττάρων αυτών στο μικροσκόπιο ο κυτταρολόγος βρει κάποια άτυπα κύτταρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την ακριβή θέση από την οποία προέρχονται. Η βιοψία προσφέρει ακριβή διάγνωση αλλά με μια προϋπόθεση: να ληφθεί από το σωστό σημείο. Για να πάρουμε βιοψία από τη σωστή περιοχή πρέπει να γίνει κολποσκόπηση. Ο γιατρός που θα κάνει την κολποσκόπηση πρέπει να είναι εξειδικευμένος. Εάν δεν είναι, μπορεί να πάρει βιοψία από λάθος περιοχή και τα αποτελέσματα να είναι παραπλανητικά.

Γιατί σε εμάς;

Στο ιατρείο μας προσφέρουμε τη διενέργεια κολποσκόπησης υψηλής ευκρίνειας με καταγραφή εικόνων μέσω ενσωματωμένης κάμερας, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση εξέλιξης της βλάβης σε βάθος χρόνου. Οι βιοψίες λαμβάνονται με ειδική λεπτή λαβίδα που επιτρέπει αφενός την πρόσβαση σε οποιαδήποτε περιοχή του τραχήλου, αφετέρου ελάχιστο πόνο κατά τη λήψη της βιοψίας. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται στις ασθενείς μέσω mail, στο οποίο αναλύουμε τα ευρήματα σε έκταση και ειδοποιούμε για επανεξέταση μόνο στο ενδεχόμενο παθολογικού αποτελέσματος Κλείστε το ραντεβού σας για κολποσκόπηση τώρα

Γυναικολογική υγιεινή

  Επικοινωνήστε μαζί μας

Μαρτυρίες Ασθενών

Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

Μαρία Τ.

Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Σοφία Π.

Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

Σύλβια Μ.

Κλείστε Ραντεβού

Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ