Οδοντιατρική φροντίδα στην εγκυμοσύνη

Είναι διαπιστωμένο ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρούνται στις γυναίκες συχνά έντοντα προβλήματα στη στοματική υγεία. Πολύς κόσμος νομίζει πως το έμβρυο απορροφά ασβέστιο από το σώμα της μητέρας και γι’ αυτό “χαλάνε τα δόντια”. Αυτό δεν είναι αλήθεια ! Μετά την ολοκλήρωση της διάπλασης τους, δηλαδή κατά την παιδική ηλικία του ατόμου, παύει η ανταλλαγή ασβεστίου ανάμεσα στα δόντια και στον υπόλοιπο οργανισμό.

Που οφείλεται η επιβάρυνση της στοματικής υγείας στην εγκυμοσύνη;

 • Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν (αύξηση προγεστερόνης και οιστρογόνων) καθιστούν πιο ευάλωτα τα ούλα στη φλεγμονή (ουλίτιδα, περιοδοντική νόσος)
 • Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών της εγκύου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Τα γεύματα γίνονται περισσότερα, συχνότερα, ενώ συνήθως (δυστυχώς) αυξάνει η κατανάλωση γλυκών
 • Η καθημερινή στοματική υγιεινή παραμελείται από τις εγκύους. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλουν οι ψυχολογικές μεταπτώσεις που συμβαίνουν εκείνη την περίοδο, αλλά και η αλλαγή των καθημερινών τους συνηθειών. Οι εγκυμονούσες αποφεύγουν το βούρτσισμα των δοντιών γιατί μπορεί να τους προκαλέσει τάση για έμετο
 • Ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της κύησης όπου οι πρωινές ναυτίες και έμετοι είναι συχνά φαινόμενα, τα γαστρικά οξέα του στομάχου επηρεάζουν αρνητικά τη στοματική κοιλότητα

Κίνδυνοι λόγω κακής στοματικής υγιεινής

 • Οι βλάβες που αντιμετωπίζουν τα δόντια μιας εγκύου δεν διαφέρουν από τα οδοντικά προβλήματα των υπολοίπων ανθρώπων. Το συχνότερο όμως πρόβλημα που εμφανίζεται είναι η λεγόμενη ουλίτιδα της εγκυμοσύνης. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι ενοχλητική και να περιλαμβάνει πρήξιμο των ούλων, έντονη ερυθρότητα των ιστών καθώς και αιμορραγίες. Επίσης μερικές φορές εμφανίζονται κάποιοι μικροί όγκοι στα ούλα των εγκύων, οι οποίοι είναι καλοήθεις και ονομάζονται “επουλίδες της εγκυμοσύνης”. Εάν η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης δεν ελεγχθεί, μπορεί να μεταπέσει σε μια σοβαρή πάθηση που ονομάζεται χρόνια περιοδοντίτιδα. Στην περίπτωση αυτή οι βλάβες μπορεί να είναι μόνιμες, και αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, ίσως το πρόβλημα να παραμείνει και να επιδεινωθεί μετά το πέρας της εγκυμοσύνης.
 • Μελέτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι σε περιπτώσεις παραμελημένες όπου μητέρες έπασχαν από έντονες φλεγμονές των ούλων (ουλίτιδα ή χρόνια περιοδοντίτιδα) τα έμβρυα είχαν αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν ελλιποβαρή (με βάρος μικρότερο του φυσιολογικού) ή πρόωρα. Αυτό πιθανώς να οφείλεται σε έναν παράγοντα της φλεγμονής που εκλύεται σε μολυσματικές νόσους εξαιτίας των βακτηριδίων και δεν είναι άλλος από την προσταγλανδίνη. Οι γυναίκες με περιοδοντική νόσο έχουν πολύ υψηλά ποσοστά προσταγλανδινών

Συμβουλές για πρόληψη των επιπλοκών

Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων παίζει η καλή στοματική υγιεινή. Η έγκυος πρέπει όχι μόνο να μην παραμελεί την καθημερινή φροντίδα, αλλά αντιθέτως να τα περιποιείται σχολαστικά σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρού της. Η καθημερινή ενασχόληση θα πρέπει να περιλαμβάνει σωστό και συχνό βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος όπου χρειάζεται.

Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωση γλυκών ιδίως από άτομα ευαίσθητα στην τερηδόνα. Αν τα γλυκά αντικατασταθούν με πιό ωφέλιμες τροφές όπως το τυρί, τα φρούτα και τα ωμά λαχανικά, τα δόντια σας θα προστατευθούν ακόμη περισσότερο.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η επίσκεψη στον οδοντίατρο όχι μόνο δεν απαγορεύεται, αλλά είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Το ιδανικό θα ήταν η επίσκεψη αυτή να προηγηθεί της εγκυμοσύνης, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ώστε να γίνει έλεγχος και αποτρίγωση (καθαρισμός) των δοντιών. Εφόσον όμως αυτό δεν έχει γίνει, η καταλληλότερη περίοδος για να τον επισκεφθείτε είναι από τον τέταρτο έως τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης σας, γιατί οι πρώτοι τρεις μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Καταρχάς ενημερώστε τον οδοντίατρό σας ότι είστε έγκυος. Κατά τη διάρκεια της κύησης μπορούν να γίνουν όλες οι απαιτούμενες οδοντιατρικές εργασίες, όπως καθαρισμοί, σφραγίσματα, ακόμη και εξαγωγές εφόσον απαιτούνται, με τη χρήση τοπικής αναισθησίας.

Όσον αφορά τις ακτινογραφίες που πιθανόν να χρειαστούν για διαγνωστικούς λόγους πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ακτινογραφίες που χρησιμοποιούνται στο οδοντιατρείο (απλές ή πανοραμικές) θεωρούνται ασφαλείς και αβλαβείς για το έμβρυο. Για λόγους ψυχολογικούς της εγκύου όμως, καλό θα είναι να γίνονται μετά το 1ο τρίμηνο της κυήσεως με όλα μέτρα προφύλαξης.

Τέλος, η χρήση αντιβιοτικών ή αναλγητικών όπου απαιτείται πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεργασία οδοντιάτρου-γυναικολόγου.Υπάρχουν ασφαλή σκευάσματα που μπορεί να χορηγηθούν. Επίσης, ο οδοντίατρός σας θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με το γυναικολόγο που σας παρακολουθεί για θεραπείες και αγωγές που είναι μακροχρόνιες και εργώδεις.

Λεύκανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Είναι προτιμότερο να αναβάλετε τη λεύκανση για μετά τον τοκετό ή ακόμη καλύτερα μετά τον απογαλακτισμό. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πλήρως με μελέτες αν οι λευκαντικοί παράγοντες (δηλαδή οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση των δοντιών σας) είναι απόλυτα ασφαλείς. Ακόμη κι αν ο οδοντίατρός σας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να απομονώσει τους γύρω ιστούς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα να διεισδύσει ο λευκαντικός παράγοντας στον οργανισμό σας. Επομένως, η σοφότερη επιλογή θα είναι να περιμένετε λίγους μήνες.

Κλινικές Πληροφορίες

Μαιευτική

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Εγγραφείτε στο Newsletter

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα

  Σοφία Π.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.