Εμβρυϊκή Ανάπτυξη: απ’τη Σύλληψη ως τη Γέννηση

Κατά μέσο όρο μια εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες (ή 10 σεληνιακούς μήνες ή 280 ημέρες). Η αρχή της υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμηνορρυσίας. Η διάρκειά της χωρίζεται σε τρία άνισα τρίμηνα με διαφορετικά μεταξύ τους χαρακτηριστικά. Τις πρώτες 12 εβδομάδες, οι αλλαγές στο σώμα σας δεν είναι εμφανείς, περνούν σχεδόν απαρατήρητες. Κι όμως, το έμβρυο έχει αναπτύξει όλα του τα όργανα: καρδιά, εγκέφαλο και άκρα σε μικρογραφία ! Στο δεύτερο τρίμηνο, από τη 13η έως και την 26η εβδομάδα, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει η κοιλιά σας θα στρογγυλεύει και θα προβάλλει προς τα έξω. Στο τρίτο τρίμηνο, από την 27η εβδομάδα ως τον τοκετό, θα έχετε βαρύνει αρκετά. Κι όμως, θα αισθάνεστε μια μοναδική ικανοποίηση, που το σώμα σας εκφράζει τη δύναμη του να φέρει στον κόσμο μια νέα ζωή.

Κύριο χαρακτηριστικό της προγεννητικής περιόδου είναι ο ταχύτατος ρυθμός ανάπτυξης. Σε καμία άλλη περίοδο της ζωής του ανθρώπου δε συμβαίνουν τόσο ραγδαίες και περίπλοκες αλλαγές. Όπως όλοι ξέρουμε, κάθε ζωντανός οργανισμός αρχίζει με ένα μοναδικό κύτταρο. Στον άνθρωπο το αρχικό αυτό κύτταρο είναι ένα μικροσκοπικό σωματίδιο, αόρατο σχεδόν στο γυμνό μάτι. Στο διάστημα των 9 μηνών της εγκυμοσύνης θα μεταβληθεί σε έναν πλήρη βιολογικό οργανισμό 3-3,5 κιλών.

Η ραγδαία αυτή ανάπτυξη δεν αναφέρεται μόνο σε ποσοτική αύξηση, αλλά περιλαμβάνει και ποικίλες δομικές διαφοροποιήσεις και λειτουργικές συνοργανώσεις πολύπλοκων βιολογικών οργάνων και συστημάτων. Ήδη από το τέλος του 2ου μήνα το έμβρυο έχει αναγνωρίσιμη ανθρώπινη μορφή και το 95% των οργάνων του έχει διαμορφωθεί. Στο τέλος του 6ου μήνα έχει όλο το βιολογικό εξοπλισμό που του είναι αναγκαίος, για να ζήσει ως ανεξάρτητος οργανισμός έξω από το σώμα της μητέρας του.

Ας δούμε με λεπτομέρειες βήμα προς βήμα αφενός την ανάπτυξη του εμβρύου, αφετέρου τις αλλαγές που επιφέρει η εγκυμοσύνη στον οργανισμό σας:

Κλινικές Πληροφορίες

Μαιευτική

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Εγγραφείτε στο Newsletter

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα

  Σοφία Π.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.