Παρακολούθηση Εγκυμοσύνης
Κατά την 9μηνη διάρκεια της εγκυμοσύνης πραγματοποιούνται διάφοροι έλεγχοι και εξετάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η υγεία του εμβρύου, αλλά και αυτή της μητέρας και να παρέχεται επαρκής παρακολούθηση της πορείας της κύησης. Αφού η εγκυμοσύνη είναι κατά βάση μια φυσιολογική κατάσταση, ο ρόλος του γιατρού και της μαίας απέναντι στην έγκυο γυναίκα επικεντρώνεται σε τρία σημαντικά επίπεδα:
- Πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση πιθανών ανωμαλιών ή δυσκολιών κατά την εγκυμοσύνη
- Υποστήριξη μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας
- Ενημέρωση και εκπαίδευση γύρω από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό αλλά και μετά τη γέννα
Μετά τη διάγνωση της εγκυμοσύνης, η έγκυος γυναίκα χρειάζεται να έχει προγραμματισμένες επισκέψεις στον ιατρό, προκειμένου να παρακολουθείται επιμελώς η εγκυμοσύνη της και να διαγνωστούν έγκαιρα πιθανές επιπλοκές ώστε να αντιμετωπιστούν.
Πρώτη επίσκεψη
Ο σκοπός της πρώτης επίσκεψης της εγκύου στον ιατρό (που συνήθως συμβαίνει μεταξύ 5ης-7ης εβδομάδας κύησης) είναι η επιβεβαίωση της κύησης, η επισήμανση και ο προσδιορισμός όλων εκείνων των παραγόντων που δυνατόν να επηρεάσουν την εξέλιξή της, η εκτίμηση της γενικής υγείας της εγκύου, ο πλήρης παρακλινικός έλεγχος και ο σχεδιασμός του πλαισίου παρακολούθησης της εγκυμοσύνης. Κατά συνέπεια η επίσκεψη αυτή θα περιλαμβάνει:
Η διάρκεια της εγκυμοσύνης μετράται σε εβδομάδες και χωρίζεται σε τρίμηνα. Έτσι, υπολογίζεται ότι μια κύηση διαρκεί 40 εβδομάδες (από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου).
Αν και η συχνότητα των επισκέψεων θα εξαρτηθεί από την πορεία της εγκυμοσύνης, γενικά αυτές προγραμματίζονται κάθε 4 εβδομάδες μέχρι την 32η εβδομάδα. Έπειτα, από την 32η ως την 36η εβδομάδα η συχνότητά τους γίνεται πυκνότερη (ανά 15νθήμερο) ενώ τον τελευταίο μήνα ζητάται από την έγκυο να προσέρχεται σε εβδομαδιαία βάση. Σε κάθε επίσκεψη εκτιμώνται τα υποκειμενικά συμπτώματα της εγκύου και ελέγχονται το σωματικό βάρος, η αρτηριακή πίεση, το ύψος του πυθμένα της μήτρας και η σχέση του εμβρύου με τον άξονα της μήτρας με τους χειρισμούς του Leopold. Επίσης, ελέγχονται τα κάτω άκρα για εμφάνιση οιδήματος. Η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου ελέγχεται με ακρόαση των παλμών και τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης με καρδιοτοκογραφία. Επίσης, γίνονται σε τακτά διαστήματα γενική εξέταση αίματος και ούρων. Τα αποτελέσματα του κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου αξιολογούνται και συγκρίνονται με εκείνα των προηγούμενων επισκέψεων. Επιπρόσθετα, και σε καθορισμένες εβδομάδες της κύησης, για τον ακριβέστερο έλεγχο της ανάπτυξης του εμβρύου, αλλά και για ειδικότερες προληπτικές δοκιμασίες που αφορούν την έγκυο, γίνονται ορισμένες ειδικές εξετάσεις και συγκεκριμένα:
11-13+6 εβδομάδες
16-18 εβδομάδες
20-24 εβδομάδες
26-28 εβδομάδες
32-34 εβδομάδες
36 εβδομάδες
38 εβδομάδες
39 εβδομάδες
40 εβδομάδες
41 εβδομάδες
Τα παραπάνω αποτελούν ένα γενικό πλάνο παρακολούθησης μιας εγκυμοσύνης χωρίς επιπλοκές. Η συχνότητα της παρακολούθησης της εγκύου, το είδος και η συχνότητα εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων ενδέχεται να τροποποιηθούν εφόσον υπάρχουν ενδείξεις από το ιστορικό, την κλινική εξέταση, τον εργαστηριακό έλεγχο, τα υπερηχογραφικά και καρδιοτοκογραφικά ευρήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μαρτυρίες Ασθενών
Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.
Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.
Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα