Απ’τη Σύλληψη ως τη Γέννηση: Τρίτο Τρίμηνο

7ος μήνας

Αν γεννιόταν τώρα το μικρό σας, παρά τα προβλήματα, θα είχε πολλές πιθανότητες να ζήσει. Ωστόσο θα ήταν εξαιρετικά ευάλωτο, όχι μόνο γιατί δεν θα είχε το απαραίτητο βάρος, αλλά και γιατί ο βαθμός ανάπτυξής του δεν θα του επέτρεπε να προσαρμοστεί εύκολα και γρήγορα στον εξωτερικό κόσμο. Οι πνεύμονές του δεν έχουν εξελιχθεί ακόμα ώστε να αναπνέει χωρίς υποστήριξη, ενώ η έλλειψη αρκετού λίπους κάτω από το δέρμα δεν επιτρέπει στο σώμα του να έχει σταθερή θερμοκρασία και να διατηρείται ζεστό. Γι’ αυτό άλλωστε, στην περίπτωση πρόωρου τοκετού στο στάδιο αυτό, το μωράκι σας θα χρειαζόταν εντατική ιατρική παρακολούθηση και παραμονή για αρκετές εβδομάδες σε θερμοκοιτίδα. Σημασία όμως έχει ότι πλέον είναι βιώσιμο.

Κατά την 28η εβδομάδα, στα άρρενα έμβρυα οι όρχεις εξέρχονται πλέον της κοιλιάς και κατεβαίνουν προς το όσχεο. Την περίοδο αυτή το έμβρυο είναι καλυμμένο με μια κρεμώδη λευκή ουσία που κάνει το σώμα του αδιάβροχο στο αμνιακό υγρό και το κεφάλι του είναι σε πιο αρμονική αναλογία με το υπόλοιπο σώμα. Πλέον ζυγίζει ένα κιλό !

Ενδέχεται να παρατηρήσετε συσπάσεις της μήτρας ή πόνους στη μέση που μοιάζουν με της περιόδου. Εάν είναι περισσότερες από 4-5 την ώρα, επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό που σας παρακολουθεί. Έχετε αρχίσει να παίρνετε όλο και περισσότερο βάρος το οποίο είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη του μωρού σας. Νιώθετε το σώμα σας αρκετά κουρασμένο και βαρύ. Το στήθος σας μεγαλώνει και μπορεί να αρχίσει να εκκρίνει πύαρ (πρωτόγαλα). Πρέπει να ενυδατώνετε συχνά την κοιλιά σας, για να εμποδίσετε όσο είναι δυνατόν τη δημιουργία ραγάδων. Μπορείτε να ξεκινήσετε προπαρασκευαστική γυμναστική και ψυχοπροφύλαξη. Με την γυμναστική μπορούν
να καταπολεμηθούν αρκετά αποτελεσματικά τυχόν πόνοι στην μέση. Η ψυχοπροφύλαξη (ασκήσεις «ανώδυνου τοκετού») βοηθούν επίσης σημαντικά στην γρηγορότερη διεκπεραίωση του φυσιολογικού τοκετού. Καθίστε οκλαδόν προκειμένου να ενισχύσετε το άνοιγμα της λεκάνης σας.

Την 30η εβδομάδα το έμβρυο παίρνει γρήγορα βάρος, παχαίνει και το δέρμα του έχει λιγότερες πτυχές. Οι πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα είναι σχεδόν έτοιμα. Γυρίζει τακτικά και μπορεί να παίρνει θέση είτε με το κεφάλι κάτω είτε ανάποδα, ενώ αντιλαμβάνεται τις αλλαγές του φωτός. Αρχίζει να χάνει το χνουδάκι (lanugo) που είχε στο σώμα του.

Η μέση σας επιβαρύνεται από το αυξανόμενο βάρος. Χρησιμοποιήστε όταν ξεκουράζεστε ένα μαξιλάρι στη μέση της σπονδυλικής στήλης και ένα μεγαλύτερο πίσω από τα γόνατα. Η μήτρα πιέζει την κύστη σας και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κυστίτιδας. Πίνετε αρκετό νερό και χρησιμοποιήστε βαμβακερά εσώρουχα. Συνεχίστε τη σωστή διατροφή και την ελαφριά άσκηση.

Την 31η εβδομάδα ο εγκέφαλος έχει σχηματισθεί καλά με όλα τα επί μέρους τμήματά του. Οι κλωτσιές του μωρού σας γίνονται ολοένα και πιο δυνατές αλλά οι κινήσεις του γίνονται σπανιότερες εξαιτίας της έλλειψης χώρου μέσα στον αμνιακό σάκο. Τα όργανα του μωρού σας συνεχίζουν να ωριμάζουν και δημιουργείται ένα στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα του. Το μωρό σας ζυγίζει περίπου 1.500 γραμμάρια και το μήκος του έχει φτάσει τα 40 εκατοστά.

Η κύστη σας πιέζεται περισσότερο καθώς η μήτρα αυξάνει σε μέγεθος και η συχνοουρία γίνεται εντονότερη. Μπορεί να έχετε κατακράτηση υγρών και να πρήζονται τα πόδια σας. Ενδέχεται να αισθάνεστε δυσφορία και δυσκολία στην αναπνοή. Υπομονή μέχρι το μωρό σας να κατέβει προς τη λεκάνη. Το στήθος σας μεγαλώνει κι άλλο και χρειάζεται στηθόδεσμο ένα νούμερο μεγαλύτερο.

8ος μήνας

Το έμβρυο είναι πια τέλεια σχηματισμένο και όλα τα όργανά του έχουν ωριμάσει, εκτός από τους πνεύμονες που αναπτύσσονται ακόμα. Χάρη στο λίπος που σχηματίζεται κάτω από το δέρμα, οι πτυχές στο σώμα του λειαίνουν και έχει αποκτήσει ροδαλό χρώμα. Χρειάζεται, όμως, επιπλέον λίπος για να μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος του όταν γεννηθεί. Τώρα, πιθανόν να έχουν φυτρώσει και μαλλιά στο κεφάλι του. Η αντίδρασή του σε διάφορα ερεθίσματα είναι αυξημένη, ανοιγοκλείνει συχνά τα βλέφαρα και αντιλαμβάνεται τις εναλλαγές του φωτός. Το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι ακόμα ανώριμο και παίρνει αντισώματα από τη μητέρα μέσω του πλακούντα. Μετά τη γέννα, θα προσλαμβάνει τα αντισώματα από το γάλα της. Παρόλα αυτά παρουσιάζει ήδη ανοσία σε πολλές μολύνσεις.

Η μήτρα σας πιέζει το διάφραγμα με αποτέλεσμα να νιώθετε δυσφορία. Προσπαθήστε να τρώτε μικρά και ελαφριά γεύματα προκειμένου να ανακουφιστείτε. Σε μερικές γυναίκες τα πόδια και οι αστράγαλοι πρήζονται επειδή πιέζονται οι μεγάλες φλέβες της λεκάνης. Κατά την 33η εβδομάδα το μωρό σας μπορεί να έχει λόξυγκα, να κλαίει, να γεύεται το αλμυρό και γλυκό και να ανταποκρίνεται στο φως και τον ήχο. Ο εγκέφαλός του και το νευρικό σύστημα αναπτύσσονται και καθοδηγούν τις σωματικές λειτουργίες. Ο όγκος του αμνιακού υγρού αρχίζει να μειώνεται. Τα οστά του γίνονται πιο δυνατά και τα άκρα γίνονται πιο χοντρά. Είναι καιρός να παρακολουθήσετε την κινητικότητα του μωρού σας. Πλέον έχει φτάσει (ίσως και ξεπεράσει) τα 2 κιλά.

Την 34η εβδομάδα ο πλακούντας συνεχίζει να μεγαλώνει ενώ αρχίζει και η διαδικασία γήρανσής του. Σε δίδυμη κύηση μπορεί να ξεκινήσει τοκετός. Τα έμβρυα που γεννώνται από τώρα και μετά είναι ώριμα με βάρος που είναι περίπου 2,2 κιλά. Η αγαπημένη στάση του μωρού σας είναι να έχει διπλωμένα και σταυρωμένα πάνω στο στήθος του τα χέρια και τα πόδια του ενώ βρίσκεται συνήθως με το κεφάλι προς τα κάτω (κεφαλική προβολή) έχοντας πάρει ήδη θέση για τον τοκετό.

Στην 35η εβδομάδα το μωρό δεν κινείται τόσο έντονα, αφού δεν έχει πολύ χώρο ελεύθερο μέσα στη μήτρα σας και αρχίζει να αναπτύσσει ωράρια ύπνου. Είναι απαραίτητη η παρακολούθηση της κινητικότητάς του από εσάς, με τις κινήσεις που απαιτούνται μέσα στο 24ωρο να είναι τουλάχιστον πέντε.

Σε αυτή τη φάση τα έντερα του εμβρύου είναι γεμάτα από μια καστανο-πρασινωπή ύλη, το μηκώνιο, που αποτελείται από χολή και εντερικά κύτταρα. Το μηκώνιο θα είναι η πρώτη αφόδευση του εμβρύου όταν γεννηθεί. Αν ωστόσο το αποβάλλει μέσα στο αμνιακό υγρό, αυτό είναι μια ένδειξη ότι το έμβρυο υποφέρει ή δυσφορεί. Το μωρό εξακολουθεί να καταπίνει και να ουρεί αμνιακό υγρό σε μεγάλες ποσότητες, οι οποίες λίγο πριν από τον τοκετό μπορεί να φτάνουν και τα 500 ml ημερησίως. Έτσι, προσλαμβάνει θρεπτικές ουσίες απαραίτητες για την ωρίμανση των πνευμόνων του και συγχρόνως προετοιμάζει το πεπτικό του σύστημα για να λειτουργήσει μετά τον τοκετό. Μέχρι το πέρας της 35ης εβδομάδας θα πάρει κι άλλους πόντους φτάνοντας τους 46 και θα ζυγίζει πια γύρω στα 2,5 κιλά.

9ος μήνας

Μπαίνοντας πλέον στην 36η εβδομάδα, το μωρό σας είναι έτοιμο να γεννηθεί κι εσείς πρέπει να προετοιμάζεστε για τον τοκετό. Έχει πάρει θέση στο κάτω μέρος της μήτρας με το κεφαλάκι προς τα κάτω, ενώ το δέρμα του είναι ροδαλό και μαλακό. Οι τελευταίες αυτές εβδομάδες της ενδομήτριας ζωής του είναι αφιερωμένες στην εναπόθεση υποδόριου λίπους. Έτσι, από τώρα και μέχρι τη γέννηση του, το μωρό θα παίρνει σε βάρος περίπου 225-250 γραμμάρια κάθε εβδομάδα.

Το χνούδι του πέφτει, αλλά το δέρμα του εξακολουθεί να είναι καλυμμένο με εμβρυϊκό σμήγμα. Τα νύχια στα χέρια και τα πόδια του έχουν φτάσει στις κορυφές των δαχτύλων και μπορεί να προεξέχουν. Αυτός είναι ο λόγος που κάποια νεογνά γεννιούνται με γρατσουνιές στο πρόσωπο. Τα μάτια του είναι γαλάζια, αλλά το πιθανότερο είναι ότι το χρώμα τους θα αλλάξει όταν γεννηθεί.

Την 37η εβδομάδα οι πνεύμονες έχουν ολοκληρώσει την εμβρυϊκή ανάπτυξη τους. Το έμβρυο παράγει τώρα μια ορμόνη, την κορτιζόλη που θα το προετοιμάσει να πάρει την πρώτη ανάσα της ζωής του. Η καρδιά του χτυπάει με 110-150 παλμούς το λεπτό και έχει φτάσει τα 3,1 κιλά.

Τα οστά της κρανιακής κοιλότητας έχουν συνδεθεί, αλλά δεν έχουν “κολλήσει” σφιχτά, προκειμένου το κρανίο να διατηρηθεί ελαστικό και να πιεστεί ελαφρώς κατά την έξοδό του από τον γεννητικό σωλήνα. Κάποιες περιοχές στην κορυφή του κεφαλιού, οι λεγόμενες πηγές, θα παραμείνουν μαλακές αρκετούς μήνες μετά τη γέννησή του.

38η εβδομάδα: η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει. Μέρα με τη μέρα, το έμβρυο με μια ακροβατική κίνηση θα γυρίσει ανάποδα, με το κεφάλι πάνω στον τράχηλο της μήτρας, πανέτοιμο για την έξοδό του. Έχει ξεκινήσει την κάθοδο στη λεκάνη σας, μια διαδικασία που ονομάζεται «εμπέδωση». Το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς είναι να είστε έτοιμη να το υποδεχθείτε. Να ενυδατώνεστε καλά και ακόμη κι αν έχετε μεγαλύτερη τάση ούρησης, συνεχίστε τους περιπάτους.

Κατά την 39η εβδομάδα η κάθοδος του μωρού στη λεκάνη σας συνεχίζεται, για να φθάσουμε στην 40η εβδομάδα και την πιθανή ημερομηνία τοκετού ! Έχουν περάσει 280 ημέρες από την αρχή της τελευταίας σας περιόδου. Το βάρος του αρχικού ωαρίου που γονιμοποιήθηκε, έχει αυξηθεί κατά έξι δισεκατομμύρια φορές. Το μωρό σας πλέον έχει μήκος περί τα 50 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 3,5 κιλά ! Ξεκινούν οι συσπάσεις του τοκετού (ωδίνες)… Σηματοδοτούν την ολοκλήρωση του ενδομήτριου ταξιδιού για το αγγελούδι σας που σύντομα θα βρίσκεται στην αγκαλιά σας ! Ήταν μια υπέροχη και μοναδική εμπειρία. Να σας ζήσει !!!

Κλινικές Πληροφορίες

Μαιευτική

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Εγγραφείτε στο Newsletter

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα

  Σοφία Π.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.