Πρότυπο Ιατρείο Μαιευτικής και Γυναικολογικής Φροντίδας, Υπογονιμότητας και Αισθητικής Γυναικολογίας

Materna Care ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αξιοπιστία Αφοσίωση Εμπιστοσύνη Υπευθυνότητα

Οζίδιο Μαστού

Κάθε γυναίκα μετά από την εφηβεία, είναι καλό να επισκέπτεται μία φορά το χρόνο τον γυναικολόγο της, ο οποίος είναι σε θέση να την κατευθύνει και να λύσει τις απορίες της σχετικά με συνήθη προβλήματα που την απασχολούν, καθώς και να την ενημερώσει σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο στον οποίο θα πρέπει να υποβάλλεται. Είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο, κάθε γυναίκα να αυτοεξετάζει τακτικά τους μαστούς της, ώστε όταν διαπιστώσει κάποια αλλαγή που την ανησυχεί να επικοινωνεί μαζί του για να διερευνάται εγκαίρως.

Η ανακάλυψη ενός ογκιδίου στο μαστό γίνεται συνήθως κατά την εξέταση των μαστών, είτε από το γιατρό, είτε από την ίδια τη γυναίκα. Περισσότερο από το 90% των ογκιδίων του μαστού σε γυναίκες 20 ως 50 ετών είναι καλοήθη. Παρ’ όλα αυτά, ένα νέο-εμφανιζόμενο ογκίδιο στο μαστό πρέπει να εκτιμάται από τον ειδικό για να αποφασιστεί εάν χρειάζονται περισσότερες εξετάσεις καθώς σχεδόν πάντα μια τέτοια ανακάλυψη προκαλεί αναστάτωση και ανησυχία. Η κλινική εξέταση από μόνη της είναι δύσκολο να καθορίσει εάν ένα ογκίδιο είναι καλόηθες ή κακόηθες. Συνήθως, ακολουθεί μια μαστογραφία ή ένα υπερηχογράφημα μαστών ή ακόμα και η λήψη δείγματος ιστού για ιστολογική επιβεβαίωση. Ο ειδικός θα πρέπει να καταγράφει τακτικά και σε βάθος χρόνου την εξέλιξη των οζιδίων αυτών, καθώς, αν και καλοήθη μπορούν συχνά να εξελιχθούν με το πέρασμα των χρόνων σε μια κακοήθη εξεργασία.

Ποιες είναι οι συνήθεις καλοήθεις παθήσεις του μαστού και ποια τα βασικά χαρακτηριστικά τους;

Κύστεις

Οι μαστικές κύστεις σχηματίζονται από τοπική συλλογή υγρού. Χαρακτηρίζονται από κυκλικό, ομαλό περίγραμμα και έχουν μαλακή σύσταση. Η ψηλάφησή τους δίνει την αίσθηση συμπίεσης ενός μικρού μπαλονιού με νερό. Μετακινούνται εύκολα εντός του μαστού και υπάρχει δυνατότητα συμπίεσης. Ορισμένες φορές προκαλούν πόνο. Οι κύστεις διακρίνονται σε:

 • Απλές κύστεις: περιέχουν μόνο υγρό
 • Επιπεπλεγμένες κύστεις: περιέχουν υγρό αλλά και συμπαγή στοιχεία. Σπάνια, σε ποσοστό μικρότερο του 0,5%, μπορεί να υποκρύπτουν κακοήθεια
 • Πολύπλοκες κύστεις: μοιάζουν με κύστη αλλά και με συμπαγή όγκο. Συχνά, σε ποσοστό 20 – 40%, υποκρύπτουν κακοήθεια

Συνήθως εμφανίζονται σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 – 50 ετών και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Η χειρουργική ή φαρμακευτική τους αντιμετώπιση εξαρτάται άμεσα από το είδος των εμφανιζόμενων κύστεων (απλές, επιπεπλεγμένες, πολύπλοκες). Αν είναι πολύ μεγάλες ή επώδυνες συστήνεται παρακέντηση, αφαίρεση δηλαδή του περιεχόμενου υγρού. Η εν λόγω διαδικασία είναι ανώδυνη και έχει ως αποτέλεσμα την διάλυση της κύστης. Συχνά, μέρος της αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση. Αν υπάρχουν υποψίες κακοήθειας διενεργείται βιοψία.

Ινοαδένωμα

Τα απλά ινοαδενώματα είναι συμπαγείς, καλοήθεις όγκοι που αποτελούνται από ινώδη και αδενικό ιστό. Είναι η πιο συχνή μορφή ογκιδίου σε γυναίκες νεαρής ηλικίας, μεταξύ 20 και 30 ετών. Είναι καλά περιγεγραμμένο, με ομαλή επιφάνεια, χωρίς σχέση με τον αδένα ή σύμφυση με το δέρμα, ανεξάρτητα από το μέγεθος που μπορεί να αποκτήσει. Είναι συνήθως ανώδυνο και εξαιρετικά κινητό. Το μέγεθός του μπορεί να αυξηθεί κατά την κύηση, τη γαλουχία και πριν την εμμηνόπαυση. Μελέτες υπολογίζουν πως μόλις το 3 – 5‰ των κρουσμάτων ινοαδενώματος συνοδεύεται και από ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Ο τρόπος αντιμετώπισής του εξαρτάται από το μέγεθός του, τη φύση των μεταβολών του και τα συμπτώματα που επιφέρει.

Λίπωμα

Πρόκειται για μαλακό ογκίδιο αγνώστου αιτιολογίας που εμφανίζεται συνήθως σε ευμεγέθεις και λιπώδεις μαστούς. Χαρακτηρίζεται από κινητικότητα, σφαιρικό σχήμα, εμφανίζει ποικίλο μέγεθος, έχει βραδεία ανάπτυξη και δεν προκαλεί πόνο. Είναι βέβαιο ότι δεν σχετίζεται με ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Αφαιρούνται χειρουργικά αν αυξάνονται σε μέγεθος ή για αισθητικούς λόγους.

Θήλωμα

Καλοήθης όγκος που αφορά στην υπερπλασία του επιθηλίου των γαλακτοφόρων πόρων του μαστού. Η μάζα του είναι ψηλαφητή όταν εντοπίζεται σε μεγάλο μαστικό πόρο κοντά στη θηλή. Είναι λείο με ομαλό περίγραμμα και μέγεθος από μερικά χιλιοστά ως αρκετά εκατοστά. Η σύστασή του είναι ποικίλης σκληρότητας. Μπορεί να συνοδεύεται από ορώδη ή και αιμορραγικά εκκρίματα από τη θηλή, ή να προκαλέσει διάβρωση ή εξέλκωση αυτής. Έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό και συνήθως αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.

Φυλλοειδής όγκος

Ο φυλλοειδής όγκος είναι μια σπάνια μορφή μαστικού νεοπλάσματος, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί είτε ως καλοήθης είτε ως κακοήθης (κυστεοσαρκώματα). Μορφολογικά μοιάζει πολύ με το ινοαδένωμα, από το οποίο είναι συχνά δύσκολο να διακριθεί. Έχει λεία επιφάνεια, σχετικά μεγάλο μέγεθος (5 – 15 εκατοστά), εμφανίζει ταχεία ανάπτυξη και κινητικότητα. Συχνά προκαλεί πόνο. Λόγω του μεγέθους του και του αυξημένου κινδύνου υποτροπής, ο φυλλοειδής όγκος αντιμετωπίζεται με χειρουργική αφαίρεση.

Φλεγμονή – απόστημα

Πρόκειται για συσσώρευση πυώδους υγρού σε μια νεοσχηματισμένη κοιλότητα και συνοδεύεται από φλεγμονή. Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι: ψηλαφητός όγκος, ερυθρότητα και πόνος. Προκαλείται από οξεία φλεγμονή του μαστού η οποία δεν έτυχε κατάλληλης αντιμετώπισης. Συνήθως, αντιμετωπίζεται άμεσα μέσω παρακέντησης ή χειρουργικής παροχέτευσης και χορήγησης αντιβιοτικών.

Ινοκυστική μαστοπάθεια

Ο όρος αναφέρεται σε μία σειρά μεταβολών και αλλοιώσεων που υφίσταται ο γυναικείος μαστός κατά τη διάρκεια του καταμήνιου κύκλου. Η διέγερση των μαστών από τις ορμόνες προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, διόγκωση των αδένων και των πόρων και κατακράτηση υγρού. Η γυναίκα συνήθως νιώθει τους μαστούς πρησμένους και επώδυνους με ψηλαφητά οζίδια. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα οι μαστοί συνήθως «ηρεμούν» και επιστρέφουν στην αρχική τους κατάσταση. Μπορεί όμως ορισμένες περιοχές των μαστών να παραμείνουν πιο σκληρές, να εμφανίσουν κύστεις και εξογκώματα. Οι αλλοιώσεις αυτές μπορεί να προκαλούν ήπιο πόνο ή έντονη ευαισθησία σε βαθμό που η γυναίκα να μην μπορεί να ακουμπήσει το στήθος της.

Γαλακτοκήλη

Συνίσταται σε διάταση των πόρων του μαστού, που υπερπληρώνονται με γάλα. Παρατηρείται σε γυναίκες που θηλάζουν, και ιδιαίτερα σε πολύτεκνες.

Ποιες καταστάσεις πυροδοτούν την εμφάνιση καλοηθών όγκων;

Ένας καλοήθης όγκος ενδεχομένως να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές της έμμηνου ρύσεως, κακή διατροφή, αλκοόλ, κάπνισμα, στρες, άγχος και παλιά τραύματα. Μερικές φορές ενοχοποιείται η συνεχής χρήση του στηθόδεσμου όλο το 24ωρο ή κάποια αποσμητικά που μπορεί να προκαλέσουν ιδραδενίτιδα, που είναι καλοήθη επίπεδα ογκίδια στο τριχωτό της μασχάλης.

Πώς ανιχνεύονται;

 • Με ψηλάφηση
 • Με ψηφιακή μαστογραφία
 • Υπερηχογραφικά

Τι πρέπει να προσέχω;

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να παρουσιαστεί είτε σαν ένα ψηλαφητό οζίδιο ή να είναι ασυμπτωματικός, δηλαδή να μην υπάρχει κανένα σύμπτωμα και να βρεθεί εντελώς τυχαία κατά την διάρκεια του τακτικού προληπτικού ελέγχου. Μια κακοήθεια στο μαστό μπορεί να παρουσιαστεί με τα παρακάτω συμπτώματα, τα οποία προσομοιάζουν συχνά αυτά των καλοήθων παθήσεων:

 • Να υπάρχει ένα ψηλαφητό ογκίδιο
 • Η ασθενής να παραπονείται για έκκριση υγρού από την θηλή
 • Εισολκή δέρματος (σε κάποιο σημείο του μαστού, το δέρμα να φαίνεται να τραβιέται προς τα μέσα)
 • Εισολκή της θηλής (τράβηγμα της θηλής προς τα μέσα)
 • Ερυθρότητα και πάχυνση του δέρματος

Γίνεται επομένως αντιληπτό πόσο σημαντικός είναι ο τακτικός έλεγχος του μαστού με αυτοεξέταση και επίσκεψη στον γυναικολόγο.

Οζίδιο στο στήθος και θηλασμός

Σε περίπτωση που εμφανισθεί αιφνιδίως ψηλαφητό οζίδιο στο στήθος κατά την περίοδο του θηλασμού, είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε γαλακτοκήλη. Προσπαθήστε να κάνετε μασάζ στο σημείο την ώρα του θηλασμού και αφού προηγουμένως βάλατε ζεστό επίθεμα. Κάντε μασάζ από την μασχάλη προς την θηλή απλά πατώντας και χωρίς να τρίβετε το δέρμα. Αν πρόκειται για γαλακτοκήλη θα υποχωρήσει. Αν δεν μειωθεί σε μερικές μέρες, τότε καλό θα είναι να κάνετε υπέρηχο. Υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει σε μαστό που θηλάζει. Από κει και έπειτα, σε συνεργασία με τον γιατρό σας θα αποφασίσετε αν χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση όπως παρακέντηση και κλειστή βιοψία με βελόνα.

Κλινικές Πληροφορίες

Παθήσεις Μαστών

  Επικοινωνήστε μαζί μας

Εγγραφείτε στο Newsletter

Μαρτυρίες Ασθενών

Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

Μαρία Τ.

Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

Σύλβια Μ.

Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα

Σοφία Π.

Κλείστε Ραντεβού

Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ