Υπερηχογράφημα Γ’ Τριμήνου – Doppler

Πρόκειται για υπερηχογράφημα ανάπτυξης στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης, το οποίο δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα του εμβρύου. Με το υπερηχογράφημα Doppler ελέγχεται η ροή του αίματος στα αγγεία του εμβρύου και του πλακούντα, η οποία μας δίνει πληροφορίες για τη λειτουργία του πλακούντα και την κατάσταση του εμβρύου. Αποτελεί εξέταση που συνιστάται σε όλες τις κυήσεις.

Σκοπός της εξέτασης αυτής είναι:

 • Η ανίχνευση πιθανού προβλήματος στην ανάπτυξη του εμβρύου

 • Η επιβεβαίωση της καλής κατάστασης του εμβρύου

 • Η εξέταση της ανατομίας του τρίτου τριμήνου του παιδιού

 • Ο προσδιορισμός του κινδύνου πρόωρου τοκετού

 • Ο προσδιορισμός του κινδύνου προεκλαμψίας και υπολειπόμενης σωματικής ανάπτυξης του εμβρύου

Πότε γίνεται;

Διενεργείται από την 28η εβδομάδα έως και τον τοκετό, συνήθως όμως μεταξύ 32ης – 34ης εβδομάδας της κύησης.

Τι εξετάζεται;

Το υπερηχογράφημα ανάπτυξης περιλαμβάνει μια σειρά μετρήσεων (βιομετρία) του εμβρύου που μας επιτρέπουν να υπολογίσουμε το βάρος του, ώστε να μπορούμε να εκτιμήσουμε αν αναπτύσσεται σύμφωνα με τα υπόλοιπα έμβρυα της ίδιας ηλικίας κύησης.

Επίσης, εξετάζεται η ροή του αίματος (με έγχρωμο Doppler) στα αγγεία του ομφάλιου λώρου, ώστε να εκτιμηθεί η επάρκεια του πλακούντα και στα εγκεφαλικά αγγεία του εμβρύου (μέση εγκεφαλική αρτηρία), ώστε να εκτιμηθεί η οξυγόνωση του εγκεφάλου του εμβρύου.

Ο ομφάλιος λώρος είναι ένας σωλήνας αγγείων μήκους συνήθως 50-60 cm, που συνδέει τον πλακούντα με το έμβρυο, και μεταφέρει από και προς αυτό το αίμα και τα θρεπτικά συστατικά από την ανταλλαγή στον πλακούντα. Υπάρχουν ανωμαλίες θέσης και κατασκευής του ομφαλίου λώρου, όπως περιτυλίξεις, πρόπτωση, κόμβοι ομφαλίου, μονήρης ομφαλική αρτηρία και ανωμαλίες θέσεις έκφυσης που συνδέονται με εμβρυϊκή δυσχέρεια και καθυστέρηση της ανάπτυξής του.

Με τη χρήση του έγχρωμου Doppler είναι δυνατόν να εντοπισθούν οι περισσότερες από τις ανωμαλίες θέσης και κατασκευής. Η συνηθέστερη ανωμαλία θέσης που μπορεί να διαγνωσθεί είναι η περιλαίμια περιτύλιξη του ομφαλίου λώρου. Η συχνότητά της κυμαίνεται στο 25-40% των κυήσεων και στο 2-3% είναι διπλές ή τριπλές περιτυλίξεις. Αν και η περιτύλιξη έχει συνδεθεί με ενδομήτρια και περιγεννητική ασφυξία, μελέτες έχουν δείξει ότι η μονήρης περιτύλιξη δεν συνδέεται με αυξημένη περιγεννητική θνησιμότητα. Αντίθετα, διπλές ή τριπλές περιτυλίξεις συνδέονται με αυξημένη περιγεννητική θνησιμότητα. Επιβαρυντικό προγνωστικό σημείο αποτελεί η παρουσία δημιουργίας πιεστικού εντυπώματος στον αυχένα του εμβρύου από τον λώρο, όπου και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος περιγεννητικής θνησιμότητας.

Με το υπερηχογράφημα Γ’ τριμήνου γίνεται μέτρηση της ποσότητας του αμνιακού υγρού και εκτίμηση των κινήσεων του εμβρύου που μας παρέχουν πληροφορίες για την καλή κατάσταση αυτού. Επιπλέον ελέγχονται η θέση και η μορφολογία του πλακούντα.

Το έμβρυο αποτελεί έναν αναπτυσσόμενο οργανισμό και διάφορες παθολογικές καταστάσεις μπορεί να έχουν δυσμενή απήχηση στην ανάπτυξη των ζωτικών του οργάνων. Για τον λόγο αυτό κατά το υπερηχογράφημα ανάπτυξης ελέγχεται και η ανατομία του τρίτου τριμήνου του εμβρύου. Συγκεκριμένα ελέγχονται για την ανεύρεση πιθανής παθολογίας το κρανίο και ο εγκέφαλος, οι φακοί των οφθαλμών, η υπερώα, τα χείλη και το προφίλ του προσώπου, η σπονδυλική στήλη, ο αυχένας, ο θώρακας και οι πνεύμονες, η καρδιά, το κοιλιακό τοίχωμα, το γαστρεντερικό σύστημα, τα νεφρά του εμβρύου. Η εξέταση της ανατομίας του 3ου τριμήνου πραγματοποιείται λαμβάνοντας συγκεκριμένες υπερηχογραφικές τομές, όπως αυτές καθορίζονται από τα αντίστοιχα πρωτόκολλα του Ιδρύματος Ιατρικής Εμβρύου (Fetal Medicine Foundation-FMF), οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι εμφανίζουν την υψηλότερη ευαισθησία στην ανίχνευση πιθανών ανωμαλιών κατά την προχωρημένη αυτή ηλικία της κύησης. Αν και γίνεται προσπάθεια να εξετασθούν με λεπτομέρεια όλα τα ανωτέρω ανατομικά στοιχεία, το υπερηχογράφημα ανάπτυξης – Doppler του Γ΄ τριμήνου δεν είναι το κατάλληλο για να εξετασθεί η ανατομία του εμβρύου, γιατί το έμβρυο είναι πλέον μεγάλο και δεν είναι δυνατό να απεικονιστεί το ίδιο καθαρά, όπως στο Β’ τρίμηνο.

Τέλος, εξετάζονται ο τράχηλος της μήτρας και η ροή του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να προσδιοριστεί ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού, προεκλαμψίας και υπολειπόμενης σωματικής ανάπτυξης του εμβρύου. Eάν οι αντιστάσεις στις μητριαίες αρτηρίες είναι αυξημένες, αυξάνεται η πιθανότητα να αναπτύξει η μητέρα προ-εκλαμψία ή το έμβρυο να έχει μικρό βάρος. Περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες με αυξημένες αντιστάσεις θα έχουν τέτοια προβλήματα, ενώ στις υπόλοιπες η εγκυμοσύνη θα εξελιχθεί φυσιολογικά.

Μπορούμε να πάρουμε ακόμη περισσότερες πληροφορίες;

Στις περιπτώσεις που το έμβρυο έχει την κατάλληλη θέση, γίνεται απεικόνισή του με τη μέθοδο της τρισδιάστατης (3D και 4D) υπερηχογραφίας.

Το υπερηχογράφημα ανάπτυξης (Doppler) μπορεί να συνδυαστεί με το καρδιοτοκογράφημα (βιοφυσικό προφίλ). Ο συνδυασμός αυτός μας προσφέρει επιπρόσθετες πληροφορίες για την κατάσταση του εμβρύου και τον κίνδυνο ενδομήτριου θανάτου.

Κλινικές Πληροφορίες

Προγεννητικός Έλεγχος

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Εγγραφείτε στο Newsletter

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα

  Σοφία Π.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.