Χλαμύδια

Η λοίμωξη αυτή προκαλείται από το βακτηρίδιο Chlamydia trachomatis. Είναι ένα από τα πιο συχνά ΣΜΝ κυρίως σε νεαρά άτομα. Αν δεν θεραπευθεί μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα.

Πώς μεταδίδονται;

Τα χλαμύδια μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και κυρίως με το κολπικό και το πρωκτικό σεξ (αλλά και το στοματικό). Επίσης μπορούν να περάσουν από τη μητέρα στο νεογνό κατά τον τοκετό προκαλώντας του μόλυνση στα μάτια ή πνευμονία.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Οι περισσότερες περιπτώσεις, συγκεκριμένα στο 75% των γυναικών και στο 50% των ανδρών η λοίμωξη περνά χωρίς συμπτώματα. Αν υπάρχουν συμπτώματα και κλινικά σημεία, αυτά είναι:

Για τις γυναίκες:

 • Κολπικές εκκρίσεις
 • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
 • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
 • Πόνος κατά την ούρηση
 • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

Για τους άνδρες:

 • Εκκρίσεις από το πέος
 • Πόνος κατά την ούρηση

Σε περίπτωση που έχετε χλαμύδια. Τώρα τί γίνεται;

Για τη διάγνωση χρειάζεται η λήψη δείγματος από την περιοχή της μόλυνσης και η εργαστηριακή ανάλυσή του.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά (πχ τετρακυκλίνες ή αζυθρομυκίνη). Ενδεχομένως να λάβετε αγωγή για 7-10 ή μόνο για 3 ημέρες. Εξαρτάται από το είδος του αντιβιοτικού που θα σας προτείνουν.

 • Αν είστε, ή υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης ενημερώστε το γιατρό προκειμένου να σας χορηγήσει συμβατό με την κύηση φαρμακευτικό σκεύασμα
 • Ενημερώστε αν είστε αλλεργική σε κάποιο αντιβιοτικό
 • • Είναι σημαντικό να επαναλάβετε την εξέταση στους τρεις μήνες μετά τη θεραπεία για να εξακριβωθεί αν εκριζώθηκε το βακτηρίδιο

Πώς αυτό θα επηρεάσει τον σεξουαλικό σας σύντροφο

Θα χρειαστεί να λάβει και ο ίδιος αγωγή. Ιδανικά συνιστάται αποχή από το σεξ για επτά ημέρες αφότου ο σύντροφός σας και εσείς ολοκληρώσετε τη θεραπεία. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε προφυλακτικό.

Πώς μπορείτε να το αποφύγετε;

Η χρήση προφυλακτικού σας προστατεύει από τη μετάδοση του βακτηριδίου.

Αν δεν λάβω αγωγή;

Στην περίπτωση αυτή θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Για τις γυναίκες:

Τα χλαμύδια μπορούν να εξαπλωθούν διαμέσου του τραχήλου στο εσωτερικό της μήτρας και στις σάλπιγγες. Μπορεί να προκαλέσουν εξαρτηματίτιδα με πυελική φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες, ακόμη και να φράξει τις σάλπιγγες. Αν αυτό συμβεί, δεν θα μπορείτε να μείνετε έγκυος, αφού τα σπερματοζωάρια δε θα είναι δυνατό να συναντήσουν το ωάριο. Η πυελική φλεγμονώδης νόσος, αυξάνει επίσης τις πιθανότητες εξωμητρίου κυήσεως, ή της ύπαρξης χρόνιου πυελικού πόνου.

Για τους άνδρες:

Τα χλαμύδια μπορούν να εξαπλωθούν μέσω της ουρήθρας στους όρχεις και να προκαλέσουν επώδυνο οίδημα (πρήξιμο). Μπορεί να είναι αιτία υπογονιμότητας.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Σοφία Π.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.