HPV και Κονδυλώματα

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι η πιο κοινή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη στον κόσμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα μολυνθούν από HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία δεν θα το γνωρίζει καθώς δεν θα υπάρξουν συμπτώματα. Επίσης στους περισσότερους από αυτούς, ο ιός HPV θα υποχωρήσει από μόνος του και χωρίς την ανάγκη συγκεκριμένης θεραπείας.

Υπάρχουν εκατοντάδες τύποι HPV. Κάποιοι από τους τύπους αυτούς μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως λοίμωξη από οξυτενή κονδυλώματα, ή αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο που μπορεί με τα χρόνια να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (συνηθέστερα), του αιδοίου, του πέους, του πρωκτού, ή του φάρυγγα.

Υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα εμβόλια που σας προστατεύουν από αρκετούς από τους κακοήθεις τύπους HPV.

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως εκβλαστήσεις που μοιάζουν με κουνουπίδια ή με κρεατοελιές. Τα οξυτενή κονδυλώματα εμφανίζονται ως βλάβες γύρω από το αιδοίο, στην είσοδο του κόλπου, επάνω στον τράχηλο της μήτρας, στο πέος ή το όσχεο, ή γύρω από τον πρωκτό. Τα κονδυλώματα σε άλλα σημεία του σώματος δημιουργούνται από άλλους τύπους HPV και δεν μεταδίδονται σεξουαλικά.

Πώς μεταδίδεται;

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής και σπανιότερα μέσω της στενής σωματικής επαφής. Υπάρχει επίσης μια μικρή πιθανότητα ο ιός αυτός να μεταδοθεί από τη μητέρα στο νεογέννητο κατά τον τοκετό προκαλώντας του κονδυλώματα στο λάρυγγα.

Τα οξυτενή κονδυλώματα μπορεί να εμφανισθούν εβδομάδες, ή μήνες μετά την επαφή, ή μπορεί και να μην εκδηλωθούν ποτέ.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Σε πολλές περιπτώσεις η μόλυνση αυτή δεν εκδηλώνεται. Τα συμπτώματα που μπορούν να προκαλέσουν τα κονδυλώματα είναι φαγούρα, πόνος, έκκριση υγρών και αιμορραγία στις περιοχές όπου υπάρχουν οι εκβλαστήσεις, δηλαδή στα γεννητικά όργανα και στον πρωκτό.

Πολλές φορές είναι τόσο μικρά που δεν είναι εύκολα διακριτά. Ο γιατρός θα μπορέσει να κοιτάξει καλύτερα από εσάς και να τα αναγνωρίσει.

Για τους τύπους HPV που προκαλούν καρκίνο, συνήθως δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια ότι έχετε μολυνθεί. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην αμελείτε τον τακτικό σας έλεγχο με test Παπ. Η κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου μπορεί να ανιχνεύσει προκαρκινικές αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου και να καθοδηγήσει τον γιατρό σας στη θεραπεία που χρειάζεστε. Όλοι οι καρκίνοι που σχετίζονται με τον HPV είναι απολύτως ιάσιμοι αν διαγνωσθούν εγκαίρως.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Συνήθως τα κονδυλώματα είναι εύκολο να διαγνωστούν κατά την ιατρική εξέταση. Με την πάροδο του χρόνου συνήθως υποχωρούν, όμως η θεραπεία αφενός είναι απαραίτητη αν υπάρχει συμπτωματολογία, αφετέρου μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης στον/στην σύντροφό σας. Υπάρχουν διάφορα είδη θεραπείας ανάλογα με το πού βρίσκονται τα κονδυλώματα:

  • Τοπική θεραπεία με επάλειψη κρέμας ή ουσιών
  • Κρυοθεραπεία (έχει εγκαταλειφθεί σήμερα)
  • Καυτηριασμός με διαθερμία
  • Laser εξάχνωση
  • Χειρουργική αφαίρεση

Ενδεχομένως να χρειασθούν κάποιες επισκέψεις, ή συνδυασμός θεραπειών για καλύτερη αποτελεσματικότητα, ενώ πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο της επανεμφάνισης των κονδυλωμάτων αφού ο ιός HPV δεν υπάρχει τρόπος να εκριζωθεί.

Πώς επηρεάζει αυτή η κατάσταση τη σχέση μου;

Αν έχετε κονδυλώματα θα πρέπει να λάβετε κάποιου είδους θεραπεία αφού μεταδίδονται πάρα πολύ εύκολα με την επαφή. Η χρήση προφυλακτικού δεν σταματά τη μετάδοση, την περιορίζει όμως αρκετά.

Πώς μπορώ να αποφύγω τη μόλυνση από ιό HPV;

  1. Εμβολιασθείτε. Τα εμβόλια που κυκλοφορούν για τον HPV χορηγούνται δωρεάν για τις ηλικίες 11-18 ετών
  2. Χρησιμοποιείτε προφυλακτικά σε κάθε σεξουαλική σας επαφή, ειδικά αν βρίσκεστε με έναν νέο σύντροφο, ή έχετε πολλαπλούς συντρόφους
  3. Μην αμελείτε το test Παπανικολάου κάθε 2-3 χρόνια από τις ηλικίες 20 έως και 69. Το συντομότερο που θα ανιχνευθούν αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου, το καλύτερο για την αντιμετώπισή τους

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

  Επικοινωνήστε μαζί μας

Μαρτυρίες Ασθενών

Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

Μαρία Τ.

Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Σοφία Π.

Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

Σύλβια Μ.

Κλείστε Ραντεβού

Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.