Τριχομονάδωση

Οι τριχομονάδες ( Trichomonas vaginalis ) είναι μαστιγοφόρα πρωτόζωα που προκαλούν φλεγμονή του κόλπου (κολπίτιδα) και της ουρήθρας (ουρηθρίτιδα).

Πώς μεταδίδεται;

Το παράσιτο αυτό μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ωστόσο, μπορεί επίσης να μεταδοθεί και μέσω στενής σωματικής επαφής αλλά και μέσω προσωπικών αντικειμένων.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Ενδέχεται να μην υπάρχουν συμπτώματα. Μάλιστα, το 1/3 των γυναικών που προσβάλλονται είναι ασυμπτωματικές. Αν υπάρχουν εκδηλώσεις, αυτές μπορεί να είναι:

Για τη γυναίκα:

 • Δύσοσμη έκκριση υγρών από τον κόλπο
 • Φαγούρα και ερεθισμός των γεννητικών οργάνων

Για τον άνδρα:

 • Πόνος κατά την ούρηση
 • Έκκριμα από την ουρήθρα

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η τριχομονάδωση αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβίωσης (μετρονιδαζόλη 3 φορές τη μέρα για 10 ημέρες), και η θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται και από τους δύο συντρόφους.

Πώς επηρεάζει αυτό τη σχέση μου;

Οι σεξουαλικές επαφές θα πρέπει να αποφεύγονται έως ότου και οι δύο σύντροφοι έχουν λάβει θεραπεία. Αν κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη.

Επιπλοκές

 • Πολλές φορές ευνοείται ταυτόχρονη λοίμωξη και με άλλα ΣΜΝ
 • Οι τριχομονάδες έχουν ενοχοποιηθεί για περιστατικά φλεγμονώδους νόσου της πυέλου και πρόωρου τοκετού

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Σοφία Π.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.