Σύφιλη

Η σύφιλη προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται ωχρά σπειροχαίτη (Treponema pallidum). Η ασθένεια αυτή έχει αρκετά σοβαρές επιπτώσεις αν δεν αντιμετωπιστεί στα αρχικά της στάδια.

Πώς μεταδίδεται;

Μεταδίδεται μέσω της κολπικής, πρωκτικής και στοματικής σεξουαλικής επαφής, καθώς και μέσω πολύ στενής σωματικής επαφής. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος. Μπορεί ακόμα να υπάρξει και κάθετη μετάδοση. Αυτή η μορφή σύφιλης ονομάζεται συγγενής σύφιλη και μεταδίδεται από την έγκυο στο έμβρυο, μετά τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης, δια μέσου της κυκλοφορίας του πλακούντα.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Κλινικά η σύφιλη εξελίσσεται σε 3 στάδια:

Στάδιο 1. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ανώδυνης πληγής (συφιλιδικό έλκος), συνήθως στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, που φεύγει από μόνη της.

Στάδιο 2. Παρουσιάζεται εξάνθημα, πυρετός, πρήξιμο αδένων, μυϊκός πόνος, συμπτώματα δηλαδή παρόμοια με αυτά της γρίπης. Επίσης, μπορεί να υπάρξει αναιμία και ηπατίτιδα. Ωστόσο τα δύο πρώτα στάδια μπορεί να μην έχουν συμπτώματα.

Στάδιο 3. Στο τελευταίο στάδιο έχει γίνει πλέον σοβαρή βλάβη στα εσωτερικά όργανα (πχ εγκέφαλο, νεύρα, καρδιά, αρθρώσεις, πνεύμονες).

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά (συνήθως πενικιλίνη).

Πώς θα επηρεάσει αυτό τη σχέση μου;

Ο σύντροφός σας θα πρέπει να εξετασθεί και ενδεχομένως να λάβει αγωγή. Ιδανικά, καλό είναι να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή έως ότου και οι δύο ολοκληρώσετε τη θεραπεία.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές είναι πλέον σπάνιες λόγω της έγκαιρης θεραπείας. Χωρίς θεραπεία ωστόσο, προκαλούνται βλάβες σε όργανα όπως τον εγκέφαλο και την καρδιά που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και το θάνατο.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

  Επικοινωνήστε μαζί μας

Μαρτυρίες Ασθενών

Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

Μαρία Τ.

Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Σοφία Π.

Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

Σύλβια Μ.

Κλείστε Ραντεβού

Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.