Ηπατίτιδες Α, Β και C

Η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος (συκωτιού) και μπορεί να προκληθεί από διάφορους ιούς (Α,Β και C) καθώς και από άλλους παράγοντες.

Πώς μεταδίδεται;

Ηπατίτιδα Α

Μπορείτε να κολλήσετε ηπατίτιδα Α από μολυσμένο φαγητό ή νερό, ή αν δεν πλένετε καλά τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας ή πριν ακουμπήσετε το φαγητό σας. Η ηπατίτιδα Α μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη (προφυλακτικό) η οποία να συμπεριλαμβάνει στοματικό μετά από πρωκτικό σεξ.

Ηπατίτιδα Β

Ο ιός αυτός μεταδίδεται εύκολα με το αίμα και τα υγρά του σώματος:

 • Μετά από σεξουαλική επαφή (κολπικό, πρωκτικό, ή στοματικό) με κάποιον που έχει τη νόσο, χωρίς τη χρήση προφυλακτικού
 • Από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια του τοκετού, αλλά και του θηλασμού
 • Από κοινή χρήση αντικειμένων που τρυπάνε το δέρμα ή έχουν αίμα επάνω τους (βελόνες, σύριγγες, όργανα βελονισμού-τατουάζ που δεν έχουν αποστειρωθεί, ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες)
 • Μετά από μετάγγιση αίματος (σε χώρες που δεν γίνεται σωστός έλεγχος)

Ηπατίτιδα C

Ο ιός μεταδίδεται μέσω κοινής χρήσης αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με υγρά του σώματος ή αίμα (βελόνες, ξυραφάκια, κλπ) και πολύ πιθανόν και μέσω της σεξουαλικής επαφής. Μεταδίδεται επίσης και μετά από μετάγγιση αίματος σε χώρες που δεν γίνεται σωστός έλεγχος.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Πολλές φορές η λοίμωξη αυτή είναι ασυμπτωματική. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε τρία στάδια:

Στάδιο 1. Συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, κούραση, απώλεια όρεξης, φαγούρα.

Στάδιο 2. Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των οφθαλμών), κοιλιακός πόνος, ανοιχτόχρωμα κόπρανα και σκουρόχρωμα ούρα.

Στάδιο 3. Υποχώρηση ίκτερου, απώλεια βάρους.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Για να αναρρώσετε, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη, χαμηλών λιπαρών διατροφή, να ξεκουράζεστε αρκετά και να ασκηθείτε ελαφρά. Συνιστάται να αποφύγετε το αλκοόλ και τη λήψη άλλων φαρμάκων, ακόμη και τη σεξουαλική επαφή, έως ότου αισθανθείτε καλύτερα. Αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, μιλήστε με το γιατρό σας ώστε να σας πει αν αυτή επιβαρύνει το συκώτι σας.

Θεραπεία για την ηπατίτιδα Β δεν υπάρχει. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή κάποιες αντι-ιϊκές θεραπείες για την ηπατίτιδα C.

Πρόληψη

Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για τις ηπατίτιδες Α και Β. Τα εμβόλια αυτά αποτρέπουν τη μετάδοση των ιών.

Πώς θα επηρεάσει αυτό τη σχέση μου;

Αν έχετε ηπατίτιδα Α: Ο σύντροφός σας θα πρέπει να εμβολιασθεί προληπτικά. Αποφύγετε την πρωκτική επαφή.

Αν έχετε ηπατίτιδα Β: Τα άτομα της οικογένειάς σας, αλλά και ο σύντροφός σας θα πρέπει να εμβολιασθούν. Αν ο σύντροφός σας δεν έχει εμβολιασθεί θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό. Στο πρόγραμμα εμβολιασμών συμπεριλαμβάνονται τα νεογνά και τα παιδιά έως 14 ετών.

Αν έχετε ηπατίτιδα C: Οποιοσδήποτε με τον οποίο είχατε επαφή στο παρελθόν, ή μοιραστήκατε ξυριστικά/αιχμηρά αντικείμενα, θα πρέπει να ελεγχθεί για αντισώματα.

Επιπλοκές

Περίπου 5% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό της Ηπατίτιδας Β παραμένουν χρόνιοι φορείς. Στους χρόνιους φορείς η λοίμωξη με τον HBV μπορεί στο μέλλον να εξελιχθεί σε κίρρωση ή σε καρκίνο του ήπατος.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Σοφία Π.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.