Αντισυλληπτικό Εμφύτευμα – Implant

Αντισυλληπτικό εμφύτευμα

Το αντισυλληπτικό εμφύτευμα είναι μια μικρή πλαστική ράβδος η οποία τοποθετείται κάτω από το δέρμα στο εσωτερικό μέρος του βραχίονα από έναν ιατρό. Πρόκειται για ορμονική αντισύλληψη υψηλής αποτελεσματικότητας. Τα εμφυτεύματα απαιτούν μικρή χειρουργική επέμβαση που γίνεται στο ιατρείο από τον γυναικολόγο σε λίγα λεπτά για την τοποθέτηση, αλλά και για την αφαίρεση. Είναι δραστικά για τρία έως πέντε χρόνια και τοποθετούνται ανώδυνα με τοπική αναισθησία.

Στο εξωτερικό κυκλοφορούν τα ακόλουθα σκευάσματα:

(α) Norplant® – περιέχει κρυσταλλική λεβονοργεστρόλη σε 6 μαλακές καψούλες, και παρέχει αντισύλληψη για 5 χρόνια.

(β) Jadelle® (Norplant II) – περιέχει κρυσταλλική ετονοργεστρόλη σε 1 μαλακή καψούλα και παρέχει αντισύλληψη για 3 χρόνια.

(γ) Nexplanon® – περιέχει 68mg ετονοργεστρέλης και παρέχει αντισύλληψη για 3 χρόνια. Αντικατέστησε το Implanon όντας το νεότερο αντισυλληπτικό εμφύτευμα και έχει το πλεονέκτημα πως είναι ακτινοσκιερό.

Αντισυλληπτικό εμφύτευμα: πώς λειτουργεί;

Το αντισυλληπτικό εμφύτευμα απελευθερώνει αργά και σταθερά την ορμόνη προγεστερόνη, η οποία εμποδίζει την ωορρηξία (οι ωοθήκες δεν απελευθερώνουν ωάριο κάθε μήνα). Επίσης, η ορμόνη αυτή προκαλεί πάχυνση της τραχηλικής βλέννης ώστε να δυσκολεύεται η διέλευση των σπερματοζωαρίων, αλλά και λέπτυνση του ενδομητρίου ώστε να μην γίνεται με επιτυχία εμφύτευση τυχόν γονιμοποιημένου ωαρίου.

Το αντισυλληπτικό εμφύτευμα έχει 99% Nexplanon alt="Αντισυλληπτικό εμφύτευμα:"αποτελεσματικότητα και εφόσον τοποθετηθεί στις πρώτες 5 μέρες του κύκλου, η προστασία του ξεκινά άμεσα. Αν τοποθετηθεί αργότερα, θα χρειαστείτε περαιτέρω αντισυλληπτική προστασία για τον συγκεκριμένο κύκλο.

Το αντισυλληπτικό εμφύτευμα μπορεί να τοποθετηθεί άμεσα μετά από τοκετό, από αποβολή, ή από διακοπή κύησης και η προστατευτική του δράση ξεκινά άμεσα. Αν τοποθετηθεί σε γυναίκα που γέννησε μετά την 21η ημέρα, θα χρειαστεί περαιτέρω αντισυλληπτική προστασία για τις πρώτες 7 ημέρες.

Αντισυλληπτικό εμφύτευμα: ποιες γυναίκες αφορά;

Η πλειοψηφία των γυναικών μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Δεν είναι κατάλληλο για εσάς εάν:

 • Επιθυμείτε να μη διαταραχθεί ο κύκλος σας
 • Λαμβάνετε φάρμακα που ενδεχομένως αλληλεπιδρούν με το αντισυλληπτικό εμφύτευμα
 • Έχετε ανεξήγητη κολπική αιμόρροια μεταξύ περιόδων ή μετά το σεξ
 • Έχετε αγγειακά προβλήματα, ή ιστορικό εμφράγματος μυοκαρδίου, ή εγκεφαλικού
 • Έχετε πρόβλημα με το ήπαρ
 • Έχετε ή είχατε καρκίνο μαστού

Οι ουσίες που περιέχονται στο αντισυλληπτικό εμφύτευμα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με κάποια αντιβιοτικά (όπως ριμφαμπικίνη και ριφαμπουτίνη), αντιεπιληπτικά, αντιφυματικά, και κάποιες συμπληρωματικές θεραπείες (πχ St John’s Wort).

Αντισυλληπτικό εμφύτευμα: τι κινδύνους έχει;

Το αντισυλληπτικό εμφύτευμα έχει πλεονεκτήματα ότι σας απαλλάσσει από θέματα αντισύλληψης για 3 χρόνια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες που δεν μπορούν να πάρουν οιστρογόνα, είναι ασφαλές κατά την περίοδο του θηλασμού, και μπορεί να μειώσει την ένταση του πόνου και την έκταση της αιμορραγίας σε γυναίκες με δυσμηνόρροια και βαριά περίοδο.

Το αντισυλληπτικό εμφύτευμα όμως έχει και ορισμένα μειονεκτήματα: οι ανωμαλίες περιόδου είναι συχνή παρενέργεια, καθώς και η καθυστέρηση επαναφοράς της γονιμότητας. Επίσης, δεν προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Άλλες παρενέργειες:

 • Στους πρώτους μήνες μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ναυτία, αίσθημα τάσης στους μαστούς και εναλλαγές διάθεσης
 • Επιδείνωση ακμής
 • Απαιτείται μικρή χειρουργική επέμβαση τόσο για την τοποθέτηση, όσο και για την αφαίρεσή του

Διαβάστε περισσότερα για το αντισυλληπτικό εμφύτευμα:

Κλείστε το ραντεβού σας για να σας συστήσουμε τον κατάλληλο για εσάς τρόπο αντισύλληψης συμπληρώνοντας τη φόρμα στο πλάϊ, ή μέσω των στοιχείων επικοινωνίας που θα βρείτε εδώ

Αντισύλληψη

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Εγγραφείτε στο Newsletter

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Σοφία Π.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.