Απολίνωση Σαλπίγγων

Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη μέθοδο μόνιμης κατάργησης της γονιμότητας της γυναίκας, αποτρέποντας τη συνάντηση του ωαρίου με τα σπερματοζωάρια.

Πώς γίνεται η απολίνωση σαλπίγγων;

Εφαρμόζονται διάφορες μέθοδοι, που περιλαμβάνουν διατομή, ή καταστροφή τμήματος της σάλπιγγας, ή απόφραξή της με έμβολα ή ειδικά κλιπς.

Σε γυναίκα που έχει γεννήσει κολπικά, η μέθοδος εκλογής για απολίνωση σαλπίγγων είναι με λαπαροσκόπηση. Η διαδικασία διενεργείται 3-4 μήνες μετά τον τοκετό και όχι αμέσως μετά τη γέννα λόγω του μεγέθους της μήτρας.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που η λαπαροσκόπηση καθίσταται αδύνατη (πχ όταν έχουν προηγηθεί άλλες επεμβάσεις στην κοιλιά οι οποίες έχουν προκαλέσει τη δημιουργία συμφύσεων), ο γιατρός μπορεί να στραφεί σε ανοικτή επέμβαση (λαπαροτομία) για την απολίνωση σαλπίγγων, με εγκάρσια τομή 5-10 εκατοστών στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς.

Σε γυναίκα που πρόκειται να γεννήσει προγραμματισμένα με καισαρική τομή και εφόσον το ζευγάρι επιλέξει συνειδητά ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει στο μέλλον άλλη εγκυμοσύνη, η απολίνωση των σαλπίγγων μπορεί να γίνει την ώρα του χειρουργείου.

Πόσο αποτελεσματική είναι η απολίνωση των σαλπίγγων;

Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος. Στις περισσότερες μελέτες αναφέρονται ποσοστά επιτυχίας 98,5-99,5%. Η αποτυχία οφείλεται σε επανασηραγγοποίηση του αυλού των σαλπίγγων. Σε περίπτωση αποτυχίας της μεθόδου, η πιθανότητα εξωμήτριας κύησης είναι υψηλή.

Μπορεί να αποκατασταθεί η απολίνωση των σαλπίγγων;

Μελέτες έχουν δείξει ότι μεταξύ 6% και 20% των γυναικών που αρχικά επέλεξαν μόνιμη κατάργηση της γονιμότητάς τους τελικά το μετανιώνουν, με τις νεότερες γυναίκες να εκφράζουν περισσότερη μετάνοια.

Η λειτουργία των σαλπίγγων μπορεί να αποκατασταθεί χειρουργικά ως ένα βαθμό με αναστόμωση αυτών. Σε μια τέτοια επέμβαση το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται από την τεχνική στειροποίησης που χρησιμοποιήθηκε, από το μήκος της σάλπιγγας που καταστράφηκε ή αφαιρέθηκε και από την ηλικία της γυναίκας. Τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται από 50-80%. Το 40-80% των γυναικών τελικά ίσως μπορέσουν να συλλάβουν όμως είναι αυξημένος ο κίνδυνος εξωμήτριας κύησης. Για τους λόγους αυτούς τονίζεται ότι πριν κάνει στείρωση μια γυναίκα πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιη ότι δεν θέλει να μείνει ξανά έγκυος.

Αντισύλληψη

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Εγγραφείτε στο Newsletter

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Σοφία Π.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.