Ενδομητρικό Σπείραμα – Σπιράλ

Σπιράλ χαλκού

Το σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα ή IUD) είναι μία μικρή αντισυλληπτική συσκευή σχήματος Τ, κατασκευασμένη από πλαστικό και χαλκό, η οποία μπορεί να περιέχει προγεστερόνη ή και όχι. Υπάρχουν επομένως δύο τύποι σπιράλ: φαρμακευτικά (με ορμόνη) και μηχανικά και το ποιο θα χρησιμοποιήσει μία γυναίκα έχει να κάνει με το ιστορικό της.

 • Μηχανικό ενδομητρικό σπείραμα
 • Ορμονικό ενδομητρικό σπείραμα

Μηχανικό Σπείραμα (απλό σπιράλ)

Το ενδομητρικό σπείραμα είναι μια μικρή συσκευή μήκους 2 – 4 εκατοστών από εύκαμπτο πλαστικό ή συνδυασμό πλαστικού και μετάλλου, που τοποθετείται από τον γυναικολόγο μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, όπου μπορεί να παραμείνει για μερικά χρόνια (ανάλογα με το είδος) προσφέροντας αποτελεσματική αντισύλληψη. Το ενδομητρικό σπείραμα είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο αντισύλληψης μετά το χάπι.

Πότε τοποθετείται το σπιράλ;

Η τοποθέτηση του σπειράματος γίνεται συνήθως τις τελευταίες μέρες της περιόδου, καθώς το τραχηλικό στόμιο είναι μαλακό και ανοικτό, και η τοποθέτηση δεν προκαλεί ιδιαίτερη ενόχληση στη γυναίκα, ενώ συνήθως δεν απαιτείται νάρκωση (ιδίως αν η γυναίκα έχει ήδη μείνει έγκυος στο παρελθόν). Σε γυναίκες που έχουν μόλις γεννήσει προτιμάται να τοποθετείται 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, όταν η μήτρα έχει ανακτήσει το φυσιολογικό της μέγεθος. Αμέσως μετά την τοποθέτηση καλό είναι να ελέγχεται υπερηχογραφικά ότι βρίσκεται στην κατάλληλη θέση.

Πως ασκεί την αντισυλληπτική δράση το σπιράλ;

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το σπιράλ είναι σύνθετος: προκαλεί μείωση της κινητικότητας και της γονιμότητας των σπερματοζωαρίων, καθώς και καταστροφή αυτών, ενώ κάνει το περιβάλλον της μήτρας ακατάλληλο για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου εφόσον επιτευχθεί γονιμοποίηση, αναστέλλοντας την εμφύτευση του κυήματος μέσα στη μήτρα. Το σπιράλ εμποδίζει το βλεννογόνο της μήτρας να προετοιμαστεί για την υποδοχή του γονιμοποιημένου ωαρίου όχι μόνο ως ξένο σώμα μέσα στη μήτρα, αλλά επιπροσθέτως, προκαλώντας τοπικά άσηπτη φλεγμονή. Ακόμα, προκαλεί συσπάσεις στις σάλπιγγες, οι οποίες αναταράσσονται από αυτές τις γρήγορες κινήσεις και καθιστούν το ωάριο λιγότερο λειτουργικό τη στιγμή που θα συναντηθεί με το σπερματοζωάριο.

Η αποτελεσματικότητα του σπιράλ φθάνει το 97-99% καθιστώντας το ένα πολύ αξιόπιστο μέσο αντισύλληψης.

Για πόσο χρόνο μπορεί να παραμείνει το σπιράλ;

Η διάρκεια παραμονής εξαρτάται από τον τύπο του σπιράλ και κυμαίνεται από 2 έως 5 χρόνια, ενώ μετά από αυτό το διάστημα μπορεί να αντικατασταθεί άμεσα με νέο, εφόσον η γυναίκα το επιθυμεί. Υπάρχει μια πιθανότητα αποβολής του σπειράματος (έως 7%) εντός του πρώτου τριμήνου από την τοποθέτηση,συχνότερα παρατηρούμενη σε νέες άτοκες γυναίκες.

Ορμονικό Σπείραμα

Σπιράλ MirenaΤο ορμονικό σπείραμα φέρει μια δεξαμενή/αντλία βραδείας απελευθέρωσης μιας προγεσταγόνου ορμόνης η οποία απελευθερώνει στον οργανισμό μια καθημερινή ποσότητα ορμόνης. Υπάρχουν στη αγορά δύο τέτοια συστήματα. Το Progestasert ® το οποίο παρέχει βραδεία απελευθέρωση προγεστερόνης σε ποσότητα 65 μg/ημέρα και είναι 1 χρόνου διάρκειας ζωής, και το Mirena ® το οποίο παρέχει βραδεία απελευθέρωση λεβονοργεστρόλης 20 μg/ημέρα με διάρκεια ζωής 5 χρόνων.

Τα ορμονικά σπειράματα έχουν διπλό μηχανισμό δράσης, μηχανικό όπως τα απλά σπειράματα, αλλά και ορμονικό, και έτσι η αποτελεσματικότητα τους αγγίζει τα όρια του 99,9%. Τα σπιράλ με προγεστερόνη κάνουν την τραχηλική βλέννα πιο πυκνή και αδιαπέραστη από το σπέρμα. Επιπλέον έχουν το πλεονέκτημα ότι μειώνουν τον αριθμό των ημερών της περιόδου καθώς και την ποσότητα αίματος που χάνεται με την περίοδο.

Διαβάστε περισσότερα για το σπιράλ:

Κλείστε το ραντεβού σας για να σας συστήσουμε τον κατάλληλο για εσάς τρόπο αντισύλληψης συμπληρώνοντας τη φόρμα στο πλάϊ, ή μέσω των στοιχείων επικοινωνίας που θα βρείτε εδώ

Αντισύλληψη

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Εγγραφείτε στο Newsletter

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Σοφία Π.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.