Πρότυπο Ιατρείο Μαιευτικής και Γυναικολογικής Φροντίδας, Υπογονιμότητας και Αισθητικής Γυναικολογίας

Materna Care ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αξιοπιστία Αφοσίωση Εμπιστοσύνη Υπευθυνότητα

Επείγουσα Αντισύλληψη

Επείγουσα αντισύλληψη

Όταν μιλάμε για επείγουσα αντισύλληψη, αναφερόμαστε σε ένα ορμονικό σκεύασμα το οποίο λαμβάνεται από τη γυναίκα σε περιπτώσεις που προηγήθηκε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή σε περιπτώσεις που απέτυχε η τακτική μέθοδος αντισύλληψης. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο συσκευασίες με διαφορετική δραστική ουσία. Η πρώτη συσκευασία (Norlevo®) περιέχει δύο δισκία του προγεσταγόνου λεβονοργεστρέλη (0.75 mg). Η δεύτερη (ellanOne® ή plan b pill) περιέχει ένα χάπι με τη δραστική ουσία ουλιπριστάλη (30mg).

Πόσο αποτελεσματική είναι η επείγουσα αντισύλληψη;

Το λεγόμενο “χάπι της επόμενης μέρας” θα πρέπει να ληφθεί άμεσα μετά την επαφή (δύο χάπια Norlevo μαζί ή ένα χάπι ellaOne), ιδανικά εντός των 12 πρώτων ωρών και όχι αργότερα από 72 ώρες (3 ημέρες). Τις πρώτες 24 ώρες η επιτυχία του χαπιού φτάνει το 95%, στις 48 ώρες πέφτει στο 85%, ενώ αν ληφθεί από 49-72 ώρες μετά το σεξ τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κυμαίνονται στο 58%. Αν πάρετε το χάπι Norlevo μετά από 72 ώρες (3 μέρες), δεν θα υπάρξει μάλλον αποτέλεσμα, ενώ το ellaOne έχει αποτελεσματικότητα ακόμα και ύστερα από 4 ημέρες (μέχρι 120 ώρες). Όσο πιο γρήγορα λαμβάνεται μετά την επαφή, τόσο υψηλότερη είναι η αποτελεσματικότητα του.

Πώς δρα η επείγουσα αντισύλληψη;

Η επείγουσα αντισύλληψη προκαλεί πτώση της δεκτικότητας του ενδομητρίου αλλά και καθυστέρηση της ωορρηξίας, ούτως ώστε οι συνθήκες του ενδομητρίου να είναι αφιλόξενες για εμφύτευση του τυχόν γονιμοποιηθέντος ωαρίου όταν φθάσει στη μήτρα. Δεν είναι εκτρωτικός παράγοντας, και δεν μπορεί να εμποδίσει την γονιμοποίηση. Αν δεν καταφέρει τον αποκλεισμό της εμφύτευσης και το έμβρυο κατασκηνώσει στο ενδομήτριο επιτυχώς, η εγκυμοσύνη μπορεί να συνεχιστεί χωρίς κίνδυνο για το έμβρυο. Το χάπι της επόμενης ημέρας χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε περιπτώσεις βιασμών, όπου υπήρχε φόβος εγκυμοσύνης. Από τότε μπήκε γρήγορα στη ζωή των γυναικών και έχει μειώσει δραστικά τον αριθμό των εκτρώσεων.

Επείγουσα αντισύλληψη: παρενέργειες

Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι η πιο ασφαλής, ταχεία και ευκολόχρηστη μέθοδος αντισύλληψης μετά τη σεξουαλική επαφή, όπου δεν εφαρμόστηκαν άλλες τακτικές μέθοδοι αντισύλληψης ή όπου αυτές απέτυχαν. Η επείγουσα αντισύλληψη θεωρείται ότι δεν κρύβει κάποιο σοβαρό κίνδυνο για την υγεία της γυναίκας. Γι’ αυτό και εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) η πώληση του για γυναίκες ηλικίας 15 ετών και άνω δίχως συνταγή γιατρού.

Μερικές φορές παρατηρούνται ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ναυτία, ζάλη, εμετός και αίσθημα κούρασης. Το χάπι μπορεί να προκαλέσει έντονη αδιαθεσία η οποία ενδεχομένως να κρατήσει πάνω από μια μέρα. Λιγότερο συχνά οι γυναίκες αναφέρουν ευαισθησία στο στήθος και πονοκέφαλο. Τα συμπτώματα αυτά είναι προσωρινά. Όπως αναφέρεται στις οδηγίες που συνοδεύουν το χάπι, ενδέχεται να προκαλέσει εμετό. Αν κάτι τέτοιο συμβεί πριν περάσουν 3 ώρες από τη στιγμή που το πήρατε, θα πρέπει να επισκεφθείτε το φαρμακείο και να προμηθευτείτε άλλο χάπι. Αν συνεχίζετε να έχετε εμετούς, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να σας συμβουλεύσει κατάλληλα. Μία πολύ συχνή και αναμενόμενη παρενέργεια της επείγουσας αντισύλληψης είναι ότι συνήθως προκαλεί διαταραχές στην περίοδο. Σε πάνω από το 80% των γυναικών που θα το χρησιμοποιήσουν ο επόμενος κύκλος θα εμφανιστεί με απόκλιση κάποιων ημερών (λίγο νωρίτερα ή κάποιες μέρες αργότερα), και ενδεχομένως να διαρκέσει παραπάνω.

Γενικά, το χάπι της επόμενης μέρας είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό και ασφαλές για τον γυναικείο οργανισμό και αποτρέπει την εγκυμοσύνη στο 70–90% των περιπτώσεων. Ρόλος της επείγουσας αντισύλληψης δεν είναι η αντικατάσταση των τακτικών μέτρων προφύλαξης, αλλά αποτελεί μια συμπληρωματική, έκτακτη και περιστασιακή μέθοδο αντισύλληψης, που χρησιμοποιείται επί αποτυχίας της συμβατικής τακτικής αντισύλληψης που συνηθίζει να εφαρμόζει το ζευγάρι. Καλό είναι η γυναίκα που θα χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο επείγουσας αντισύλληψης να επισκεφθεί τον ιατρό της στον αμέσως επόμενο κύκλο για έναν έλεγχο.

Διαβάστε περισσότερα για την επείγουσα αντισύλληψη:

Κλείστε το ραντεβού σας για να σας συστήσουμε τον κατάλληλο για εσάς τρόπο αντισύλληψης συμπληρώνοντας τη φόρμα στο πλάϊ, ή μέσω των στοιχείων επικοινωνίας που θα βρείτε εδώ

Μαρτυρίες Ασθενών

Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

Μαρία Τ.

Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Σοφία Π.

Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

Σύλβια Μ.

Κλείστε Ραντεβού

Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.