Αντισυλληπτικό Επίθεμα – Patch

Αντισυλληπτικό εμφύτευμα

Το αντισυλληπτικό επίθεμα (Patch) είναι αντισυλληπτική μέθοδος που λειτουργεί παρόμοια με το χάπι, με τη διαφορά ότι δεν χρειάζεται να το παίρνετε κάθε μέρα. Πρόκειται για αυτοκόλλητο διαστάσεων 5 x 5 cm το οποίο τοποθετείται στην κοιλιά, το μπράτσο ή το μηρό (απαγορεύεται σε ευαίσθητα σημεία και τους μαστούς) και περιέχει οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά (όχι στην Ελλάδα) κυκλοφορεί το επίθεμα με την εμπορική ονομασία Evra®. Απελευθερώνει 203 μικρογραμμάρια νορελγεστρομίνης και 33,9 μικρογραμμάρια αιθινυλοιστραδιόλης κάθε 24άωρο. Στην Αμερική κυκλοφορούν τα σκευάσματα Xulane® (150/35 mcg την ημέρα νορελγεστρομίνης και αιθινυλοιστραδιόλης) και το νεότερο Twirla® (120 mcg λεβονοργεστρέλης και 30 mcg αιθινυλοιστραδιόλης το 24άωρο).

Πώς λειτουργεί το αντισυλληπτικό επίθεμα;

Το αντισυλληπτικό επίθεμα απελευθερώνει σταθερή δόση ορμονών διαμέσου του δέρματος. Λειτουργεί όπως το «συνδυασμένο» χάπι εμποδίζοντας τις ωοθήκες να απελευθερώσουν ωάριο. Προκαλεί επίσης πάχυνση της τραχηλικής βλέννας, κάτι που δυσκολεύει τη δίοδο των σπερματοζωαρίων, και λέπτυνση του ενδομητρίου, κάτι που κάνει την εμφύτευση λιγότερο πιθανή.

Πώς χρησιμοποιείται το αντισυλληπτικό επίθεμα και πόσο αποτελεσματικό είναι;

Το πρώτο αντισυλληπτικό επίθεμα τοποθετείται ως αυτοκόλλητο επάνω στο δέρμα σας στο μπράτσο, το μηρό ή την κοιλιά, ιδανικά την πρώτη ημέρα της περιόδου σας. Όταν τοποθετηθεί την πρώτη ημέρα παρέχει άμεση αντισύλληψη. Συνολικά το κουτί περιέχει τρία επιθέματα, και τα υπόλοιπα δύο τοποθετούνται ανά εβδομάδα (την 8η και την 15η ημέρα του κύκλου), ώστε συνολικά να καλύψουν 21 ημέρες του κύκλου σας. Μετά από τρεις βδομάδες διακόπτετε για μια εβδομάδα χωρίς να τοποθετήσετε άλλο αυτοκόλλητο, και αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να έχετε περίοδο. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάτε πάλι κανονικά την ίδια μέρα τοποθετώντας ένα καινούργιο αυτοκόλλητο.

Η μέθοδος αυτή είναι πιο αποτελεσματική από το χάπι, και πιο φιλική προς τον οργανισμό. Αν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες είναι παραπάνω από 99% αποτελεσματικό. Το αυτοκόλλητο είναι πολύ ισχυρό και παραμένει ακόμα και μετά το μπάνιο, το κολύμπι ή την έντονη άσκηση. Αν παρόλα αυτά ξεκολλήσει θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα καινούργιο άμεσα.

Έχει το αντισυλληπτικό επίθεμα αντενδείξεις;

Μειονεκτήματα της μεθόδου είναι το υψηλό κόστος, το πιθανό ερέθισμα του δέρματος και το γεγονός ότι είναι ορατό. Όπως και το αντισυλληπτικό χάπι, παροδικά στην αρχή μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους, ζαλάδες, τάση μαστών, αλλαγή ψυχικής διάθεσης, ή μικρή αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους, αύξηση ή μείωση βάρους.

Ως ορμονικό σκεύασμα αυξάνει τον κίνδυνο για θρόμβωση, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο στο ήπαρ, προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη και υπέρταση. Επομένως δεν συνίσταται να το χρησιμοποιήσετε:

 • Εάν καπνίζετε και είστε άνω των 35 ετών
 • Εάν είστε υπέρβαρη
 • Αν υπάρχει αιματολογικό πρόβλημα
 • Αν υπάρχει ιστορικό εμφράγματος, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή πρόβλημα στο κυκλοφορικό σύστημα
 • Αν πάσχετε από διαβήτη ή σοβαρές ημικρανίες
 • Αν προγραμματίζετε εγκυμοσύνη ή θηλάζετε νεογνό μικρότερο από 6 εβδομάδων
 • Αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου μαστού, ενδομητρίου, ή ήπατος
 • Αν έχετε ανεξήγητη κολπική αιμόρροια

Διαβάστε περισσότερα για το αντισυλληπτικό επίθεμα:

Κλείστε το ραντεβού σας για να σας συστήσουμε τον κατάλληλο για εσάς τρόπο αντισύλληψης συμπληρώνοντας τη φόρμα στο πλάϊ, ή μέσω των στοιχείων επικοινωνίας που θα βρείτε εδώ

Αντισύλληψη

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Εγγραφείτε στο Newsletter

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Σοφία Π.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.