Παθήσεις Μαστών

Κάθε γυναίκα μετά την εφηβεία και το αργότερο από την ηλικία των 20 ετών και μετά, θα πρέπει στα πλαίσια της ετήσιας γυναικολογικής της εξέτασης, να εντάξει και την εξέταση του μαστού στον προληπτικό της έλεγχο, με εξειδικευμένο ιατρό ο οποίος να είναι σε θέση να την κατευθύνει και να λύσει τις απορίες της σχετικά με τα συνήθη προβλήματα του μαστού. Είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο, κάθε γυναίκα να αυτοεξετάζει τακτικά το στήθος της, ώστε όταν διαπιστώσει κάποια αλλαγή που την ανησυχεί να επικοινωνεί με τον ειδικό.

Ο γυναικείος μαστός υπόκειται σε μια διαρκή σειρά λειτουργικών και μορφολογικών αλλαγών που σχετίζονται με την εμμηνορυσία, την κύηση, τη γαλουχία και την εμμηνόπαυση. Στο μαστό εμφανίζονται πολλές καλοήθεις παθήσεις. Για την ακρίβεια, μία στις 5 γυναίκες θα εμφανίσει κάποια καλοήθη πάθηση κάποια στιγμή στη ζωή της. Δεν είναι δυνατόν όμως να αποφευχθεί και η εμφάνιση κακοήθων παθήσεων, οι οποίες πάντως αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά εφόσον γίνει έγκαιρη διάγνωση αυτών.

Ενημερωθείτε εδώ για την αυτοεξέταση του στήθους

Ποιές είναι οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού;

Οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού είναι τα ινοαδενώματα, τα λιπώματα, οι κύστεις και τα θηλώματα. Για να χαρακτηρισθεί μια πάθηση καλοήθης θα πρέπει να υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση, ακτινολογική και κυτταρολογική/ιστολογική επιβεβαίωση. Καμία γυναίκα δεν κινδυνεύει από τις καλοήθεις παθήσεις του μαστού, αρκεί να είναι κανείς βέβαιος για τη διάγνωση και να μη χαρακτηρίζει ως καλοήθεια μια άτυπη και ασαφή αλλοίωση. Εφόσον γίνει η διάγνωση ενός καλοήθους μορφώματος, το μέγεθός του, η πιθανή έκκριση υγρού από τη θηλή και η κλινική εκτίμηση του ιατρού είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την ένδειξη για αφαίρεση ή παρακολούθηση.

Μάθετε περισσότερα για τις καλοήθεις παθήσεις των μαστών

Υπάρχει αύξηση της συχνότητας στις παθήσεις του μαστού τα τελευταία χρόνια;

Η αύξηση του καρκίνου του μαστού είναι γεγονός, καθώς μία στις 8 γυναίκες θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους τη νόσο. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι εμφανίζονται κάθε χρόνο 4500 νέα περιστατικά με καρκίνο του μαστού. Υπάρχει όμως ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα όσον αφορά το σύνολο αυτών των γυναικών: η διάγνωση πλέον γίνεται σε σαφώς πρωιμότερα στάδια σε σχέση με το παρελθόν, και έτσι η θεραπεία είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Η επιβίωση των ασθενών έχει αυξηθεί σημαντικά.

Τον σπουδαιότερο ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση έχει παίξει η ευρύτερη χρήση της ψηφιακής μαστογραφίας. Το όριο ηλικίας των γυναικών που υποβάλλονται στην πρώτη μαστογραφία έχει κατέβει στα 35 έτη, και η συχνότητα μαστογραφικού ελέγχου έχει καθιερωθεί στον ετήσιο έλεγχο από τα 40 έως και τα 69 έτη, και κάθε δύο χρόνια στη συνέχεια. Με τον τρόπο αυτό διαγιγνώσκεται η νόσος συχνότερα και νωρίτερα. Όσον αφορά τη βελτίωση στην επιβίωση, όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο μεγαλύτερη ανταπόκριση και επιτυχία θα έχει η θεραπεία. Σημαντικότατο παράγοντα αποτελεί επίσης η πρόοδος των χημειοθεραπευτικών σχημάτων και η καθιέρωση της ακτινοβολίας όπου χρειάζεται. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συνεργασία μας με μία από τις κορυφαίες χειρουργούς μαστού στην Ελλάδα, με εξακριβωμένα μηδενικά ποσοστά υποτροπής !

Μάθετε περισσότερα για τον καρκίνο του μαστού

Διατρέχει κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Δυστυχώς αυτό είναι γεγονός. Εφόσον η εγκυμοσύνη ολοκληρωθεί πριν το 30ό έτος της ηλικίας της γυναίκας θεωρείται ότι προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού. Κατά τη διάρκεια όμως των 9 μηνών της εγκυμοσύνης, σε οποιαδήποτε ηλικία και αν αυτή συμβεί (αλλά ειδικά μετά την ηλικία των 35 ετών), έχει παρατηρηθεί ότι η συχνότητα κακοηθειών στο μαστό είναι ελαφρώς αυξημένη. Θα πρέπει λοιπόν να ελέγχουν οι γυναίκες το στήθος τους σχολαστικά κατά τη διάρκεια της κύησης, και να αναφέρουν στο μαιευτήρα που τις παρακολουθεί οποιαδήποτε αλλαγή διαπιστώνουν.

Ποιό μήνυμα να κρατήσω;

Έγκαιρη πρόληψη, τακτική εξέταση, αποτελεσματική θεραπεία ! Τις παθήσεις του μαστού μπορούμε να τις νικήσουμε αρκεί να τις απομυθοποιήσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς φόβο και με πολλή αισιοδοξία !

Κλείστε το ραντεβού σας για εξέταση μαστών σήμερα

Υπηρεσίες

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

  Εγγραφείτε στο Newsletter

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.
  Μαρία Τ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Σοφία Π.
  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.
  Σύλβια Μ.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο info@maternacare.gr ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.