Παθολογία Τραχήλου

Η εξέταση του τραχήλου της μήτρας αποτελεί πρωταρχικό καθήκον του Γυναικολόγου σε κάθε γυναίκα που έχει ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές.

Η εξέταση του τραχήλου της μήτρας γίνεται αρχικά με επισκόπηση, στη συνέχεια με λήψη υλικού για κυτταρολογική εξέταση (test Παπ) και τέλος με ψηλάφηση κατά την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση. Ετσι ελέγχουμε την εικόνα του εξωτραχήλου, την μορφή του έξω τραχηλικού στομίου, την ύπαρξη έκκρισης βλέννης ή άλλου υγρού από τον ενδοτράχηλο, καθώς και την ύπαρξη όγκων, πολυπόδων, θηλωμάτων, τραυμάτων, συμφύσεων κλπ. Με γνώση, εμπειρία, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό σας παρέχουμε πλήρη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση ευρείας γκάμας περιστατικών.

Γιατί είναι σημαντικό να εξετάζομαι τακτικά;

Η ελληνική κοινωνία δεν έχει αντιληφθεί σχεδόν καθόλου τη σοβαρότητα του προβλήματος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μόνο 1 στις 5 ελληνίδες υποβάλλονται συστηματικά σε τεστ Παπανικολάου. Και είναι πολύ άσχημο αυτό, διότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ίσως ο μοναδικός που μπορεί να ανιχνευθεί σε πολύ πρώιμο στάδιο, συγκεκριμένα από αλλοιώσεις που δεν έχουν καν προλάβει να εξελιχθούν σε καρκίνο. Δυστυχώς, στην Ελλάδα εμφανίζονται 700 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ανά έτος.

Εξήντα χρόνια μετά την εισαγωγή του τεστ Παπ από έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες – ιατρούς του 20ου αιώνα, Γεώργιο Παπανικολάου, ήρθε η αναμενόμενη σύγχρονη μετεξέλιξη του, η Κυτταρολογία Υγρής Φάσης (LBC). Η Κυτταρολογία Υγρής Φάσης συμβάλλει ακόμα περισσότερο στον έλεγχο αυτής της νόσου, κυρίως σε χώρες που εφαρμόζουν οργανωμένα προγράμματα πληθυσμικού ελέγχου, αυξάνοντας δραστικά την ευαισθησία και την ειδικότητα της μεθόδου, περιορίζοντας έτσι τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα σε ποσοστό κάτω του 10%. Τα τελευταία χρόνια ο νομπελίστας H. zur Hausen τεκμηρίωσε τον ρόλο ορισμένων τύπων του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), δηλαδή των ογκογόνων τύπων, στη γένεση του καρκίνου τραχήλου μήτρας ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην πρόληψή του.

Τί είναι το thin prep;

HPV τυποποίηση και μοριακός έλεγχος

Μιας που ο ιός HPV είναι ο κύριος και σχεδόν αποκλειστικός υπαίτιος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχει υιοθετηθεί η ανίχνευση του DNA των ιών HPV υψηλού κινδύνου για καρκινογένεση (HPV typing- τυποποίηση). Η ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας επέτρεψε την ανάπτυξη ποικίλων τεχνικών ανίχνευσης του γενετικού υλικού του HPV, με καινοτόμες τεχνικές Μοριακής Βιολογίας, οι οποίες χρησιμοποιούνται τόσο στη διάγνωση όσο και την παρακολούθηση των γυναικών. Έτσι, το υλικό μπορεί να αναλυθεί περαιτέρω και να μας δώσει προγνωστικές πληροφορίες για τον βαθμό της δυσπλασίας, την επιμονή και πιθανή επιδείνωση της μόλυνσης από τον HPV (δείκτες p16, Ki 67,το mRNA του ιού, κα).

Ενημερωθείτε εδώ για την HPV λοίμωξη

Αν έχω HPV πρέπει να χειρουργηθώ;

Από όλα τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι σήμερα διαθέτουμε τεστ που μας επιτρέπουν να διαχειριστούμε την κάθε γυναίκα εξατομικευμένα. Η εξατομικευμένη διαχείριση θεωρείται απαραίτητη, διότι είναι γνωστό μετά βεβαιότητας ότι ένα μικρό μόνο ποσοστό των προκαρκινικών αλλοιώσεων, ακόμα και των πιο σοβαρών, εξελίσσεται σε διηθητικό καρκίνο. Αφού λοιπόν η συντριπτική πλειοψηφία των αλλοιώσεων θα υποστρέψουν από μόνες τους, είναι επιτακτική η ανάγκη αναγνώρισης σε ποιες γυναίκες μια υπάρχουσα αλλοίωση θα επιδεινωθεί, έτσι ώστε μόνο σε αυτές να εφαρμόζεται μια θεραπευτική παρέμβαση. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί ένας μεγάλος αριθμός άσκοπων επεμβάσεων και των ανεπιθύμητων επιπτώσεων που αυτές μπορεί να προκαλέσουν.

Η εφαρμογή του mRNA test σε συνδυασμό με την Κυτταρολογία Υγρής Φάσης είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια του γυναικολόγου διότι α) επιτρέπει την ταυτοποίηση των γυναικών που βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου τραχήλου μήτρας και β) μειώνει την ψυχολογική επιβάρυνση των γυναικών, στις οποίες ανακοινώνεται ένα παθολογικό εύρημα είτε στο test Παπ, είτε στον έλεγχο με HPV DNA Test και που στην κολποσκόπηση ή και βιοψία δεν ανιχνεύεται σοβαρού βαθμού βλάβη.

Τί είναι η κολποσκόπηση;

Ποιό μήνυμα να κρατήσω;

Σήμερα η Ελληνίδα είναι δυνατόν να επωφεληθεί από την εφαρμογή εξειδικευμένων εξετάσεων για την εξατομικευμένη διαχείριση του προβλήματος, με όλα τα σύγχρονα διαγνωστικά εργαλεία που προαναφέρθηκαν: το mRNA test και την Κυτταρολογία Υγρής Φάσης τα οποία είναι στην υπηρεσία της. Εφόσον δεν αμελεί τον τακτικό της έλεγχο, είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε ότι δε θα βρεθεί ποτέ στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσει κακοήθεια στον τράχηλο της μήτρας.

Κλείστε το ραντεβού σας για test Παπ τώρα

Υπηρεσίες

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Εγγραφείτε στο Newsletter

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα

  Σοφία Π.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.