Οικογενειακός Προγραμματισμός

Ο οικειοθελής οικογενειακός προγραμματισμός είναι ένα από τα κορυφαία ιατρικά επιτεύγματα του περασμένου αιώνα. Προσφέροντας τη δυνατότητα και την ικανότητα στις γυναίκες να αποφασίζουν οι ίδιες κατόπιν έγκυρης ενημέρωσης για το εάν και το πότε θα αποκτήσουν παιδί, μειώνεται η επίπτωση ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Παρομοίως, εξασφαλίζοντας καλή υγιεινή των οργάνων αναπαραγωγής, όχι μόνο συντηρείται η ικανότητα εγκυμοσύνης για το μέλλον, αλλά επίσης μειώνεται κατά πολύ η νοσηρότητα της ίδιας της γυναίκας από σοβαρά και επικίνδυνα για τη ζωή νοσήματα. Με σωστό πλάνο οικογενειακού προγραμματισμού αυξάνουν οι εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δυνατότητες μιας γυναίκας, κάτι που οδηγεί σε πιο υγιείς οικογένειες μελλοντικά. Ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι ένα έξυπνο, λογικό και ζωτικό συστατικό της γυναικείας υγιεινής και εξέλιξης.

Μάθετε όσα πρέπει να ξέρετε για την αντισύλληψη

Γιατί με ενδιαφέρει;

Κάθε χρόνο περισσότερες από 600.000 γυναίκες πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών αυτών προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες, θεωρούμε υποχρέωσή μας την πρόληψη των επιπλοκών ή των ασθενειών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό, όπως αναιμία, υπέρταση, λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος, πρόπτωση της μήτρας και χαλάρωση του πυελικού εδάφους.

Ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος στις έφηβες γυναίκες, διότι η εγκυμοσύνη σε αυτή την ηλικία σχετίζεται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, αφού το σώμα τους είναι ακόμη ανώριμο να ανταποκριθεί στο στρες της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Οι γυναίκες με ηλικία άνω των 35 ετών που επιθυμούν τεκνοποίηση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν παιδιά με χαμηλό βάρος γέννησης ή συγγενείς ανωμαλίες. Ο κίνδυνος μητρικής θνησιμότητας αυξάνει στις πολυτόκες γυναίκες 1,5 ως 3 φορές για αυτές με 5 ή περισσότερα παιδιά, γεγονός που σχετίζεται με αιμορραγία κατά ή μετά τον τοκετό.

Προγραμματίζοντας μια εγκυμοσύνη

Οι αντισυλληπτικές μέθοδοι φραγμού όπως τα προφυλακτικά, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου και του AIDS. Τα νοσήματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε πυελικές φλεγμονές, καρκίνο του τραχήλου, υπογονιμότητα, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και στο θάνατο. Επιπροσθέτως, κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να μεταδοθούν στα νεογνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, προκαλώντας σοβαρές βλάβες. Τα αντισυλληπτικά δισκία παρέχουν προστασία έναντι σε κάποιους καρκίνους και ασθένειες: ελαττώνουν τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του ενδομητρίου, του καρκίνου των ωοθηκών, των ωοθηκικών κύστεων, και προστατεύουν από τη σιδηροπενική αναιμία, τις διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και από πυελικές φλεγμονές.

Ποιά είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Ο οικογενειακός προγραμματισμός που προλαμβάνει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη προστατεύει τις γυναίκες από τις επιπλοκές μίας έκτρωσης όπως η διάτρηση της μήτρας, τραυματισμός άλλων ενδοκοιλιακών οργάνων, ρήξη του τραχήλου, αιμορραγία και λοίμωξη. Στις απώτερες επιπλοκές περιλαμβάνονται η εξωμήτριος κύηση, η χρόνια πυελική φλεγμονή και η υπογονιμότητα.

Η αντισύλληψη αποτελεί για το ζευγάρι ένα πολύτιμο εργαλείο προκειμένου να ελέγξουν και να προγραμματίσουν τη γέννηση των παιδιών τους, πράγμα που επηρεάζει σημαντικά την υγεία και την ευημερία της οικογένειάς τους. Συγκεκριμένα, η χρήση αντισύλληψης για την επίτευξη μεσοδιαστήματος τουλάχιστον δύο ετών μεταξύ των κυήσεων έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της νεογνικής θνησιμότητας. Αυτό οφείλεται στο ότι τα παιδιά που γεννιούνται σύντομα μετά από μια προηγούμενη εγκυμοσύνη είναι πολύ πιθανό να είναι πρόωρα, χαμηλού βάρους, με αυξημένο κατά 50% κίνδυνο να πεθάνουν πριν την ηλικία των πέντε ετών.

Ενημερωθείτε εδώ για το σπιράλ

Ο οικογενειακός προγραμματισμός βοηθά τα ζευγάρια να δημιουργούν μικρότερες και υγιέστερες οικογένειες, μειώνοντας το οικονομικό και συναισθηματικό φορτίο τους ως γονείς. Τέλος, η αντισύλληψη βελτιώνει την ποιότητα ζωής και το βιοτικό επίπεδο των γυναικών, εφόσον κατορθώνουν να εξασφαλίζουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για μόρφωση, οικονομική και κοινωνική εξέλιξη.

Τί είναι το αντισυλληπτικό εμφύτευμα;

Στις υπηρεσίες μας συμπεριλαμβάνονται συμβουλές αντισύλληψης, έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), εξέταση Παπανικολάου, προγραμματισμός εγκυμοσύνης, αντιμετώπιση αποβολής, πρόληψη προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, εμβολιασμός κατά του ιού HPV, θεραπευτική αγωγή στην εμμηνόπαυση, καθώς και συμβουλές και υποστήριξη για μια πληθώρα θεμάτων υγείας που αφορούν τη σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγή.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στον τομέα του οικογενειακού προγραμματισμού και της γυναικολογικής υγιεινής, χρησιμοποιώντας τους παρακάτω συνδέσμους:

Υπηρεσίες

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

  Εγγραφείτε στο Newsletter

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.
  Μαρία Τ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Σοφία Π.
  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.
  Σύλβια Μ.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο info@maternacare.gr ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.