Αποβολή
Με τον όρο αποβολή περιγράφεται η αυτόματη απώλεια μιας εγκυμοσύνης έως τις 20 εβδομάδες κύησης. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (ACOG), η αποβολή είναι ο πιο συχνός τύπος απώλειας εγκυμοσύνης. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι 10-25% από όλες τις κλινικά αναγνωρισμένες κυήσεις (ενδομήτριος σάκος κύησης στο υπερηχογράφημα), και μέχρι 50-75% των χημικών κυήσεων (θετική χοριακή) θα καταλήξουν σε αποβολή. Ιδιαίτερα στις χημικές κυήσεις, η εγκυμοσύνη χάνεται πολύ σύντομα μετά την εμφύτευση, με αιμορραγία που εμφανίζεται γύρω στις ημέρες που η γυναίκα περίμενε την περίοδό της, επομένως τις περισσότερες φορές δεν έχει αντιληφθεί καν ότι είχε συλλάβει.
Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν έως την 13η εβδομάδα κύησης. Η εγκυμοσύνη είναι από μόνη της μία συναρπαστική περίοδος, όμως κρίνουμε χρήσιμο να σας ενημερώσουμε για τις αποβολές λόγω της μεγάλης συχνότητας εμφάνισής τους, στο ατυχές ενδεχόμενο κάποια στιγμή να βιώσετε και εσείς μία. Στόχος μας είναι να σας εφοδιάσουμε με γνώσεις ώστε να μη νιώσετε μόνη, ή «χαμένη» σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε μία τέτοια κατάσταση. Θυμηθείτε, ότι όπως και με όλες τις επιπλοκές μιας εγκυμοσύνης, ο καλύτερος για να κουβεντιάσετε το πρόβλημά σας είναι ο γιατρός σας.
Γιατί προκύπτει μια αποβολή;
Η αιτιολογία των αποβολών ποικίλει ενώ συχνά δεν αναγνωρίζεται. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η πιο συχνή αιτία αποβολής είναι οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε μία αποβολή είναι:
- Ορμονολογικές διαταραχές, λοιμώξεις, ή προβλήματα υγείας της μητέρας
- Συνήθειες του τρόπου ζωής (πχ κάπνισμα, χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ, κακή διατροφή, υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, έκθεση σε ακτινοβολία ή σε τοξικές ουσίες)
- Ανώμαλη εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο
- Μεγάλη ηλικία της μητέρας
- Τραυματισμός της μητέρας
Παράγοντες που δεν σχετίζονται με αποβολές είναι η σεξουαλική δραστηριότητα, η εργασία έξω από το σπίτι, και η μέτρια φυσική δραστηριότητα.
Ποιές είναι οι πιθανότητες να μου συμβεί μια αποβολή;
Στις περισσότερες νέες, υγιείς γυναίκες, η πιθανότητα απώλειας μιας εγκυμοσύνης κυμαίνεται από 10 έως 25% με το μέσο όρο να βρίσκεται στο 15-20%.
- Αύξηση της ηλικίας της μητέρας αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής
- Γυναίκα κάτω των 35 ετών έχει περίπου 15% πιθανότητα απώλειας μιας κύησης
- Γυναίκες ηλικίας 35-45 ετών έχουν 20-35% πιθανότητα να αποβάλλουν
- Σε γυναίκες άνω των 45 ετών η πιθανότητα αποβολής φτάνει το 50%
- Γυναίκα που έχει ήδη αποβάλλει μία φορά, οι πιθανότητες να συμβεί και δεύτερη είναι γύρω στο 25%
Προειδοποιητικά σημεία
Αν αντιληφθείτε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας, ή απευθυνθείτε σε ένα νοσοκομείο ώστε να σας εκτιμήσουν:
- Μέτριος έως και έντονος πόνος στην πλάτη (συχνά εντονότερος από τους πόνους περιόδου)
- Απώλεια βάρους
- Λευκή ή ροζ βλέννη
- Συσπάσεις της μήτρας (επώδυνες κράμπες που συμβαίνουν κάθε 5-20 λεπτά)
- Καφεοειδείς ή αιματηρές εκκρίσεις εκ του τραχηλικού στομίου, με ή χωρίς κράμπες στη μήτρα (ελαφριά κολπική αιμόρροια εμφανίζεται σε ένα 20-30% των κυήσεων στο πρώτο τρίμηνο, με τις μισές απ’ αυτές να εξελίσσονται φυσιολογικά)
- Απώλεια ιστών που μοιάζουν με θρόμβους από τον κόλπο
- Ξαφνική απώλεια των κλινικών σημείων μιας εγκυμοσύνης
Τύποι αποβολής
Η απώλεια μιας κύησης συχνά είναι το αποτέλεσμα μιας εξελισσόμενης διαδικασίας και όχι ένα στιγμιαίο γεγονός. Αν και συνήθως θα σας μιλήσουν απλά για «αποβολή», ενδεχομένως να ακούσετε και κάποιους άλλους όρους από τον γιατρό σας. Έτσι:
- Επαπειλούμενη κύηση: παρατηρείται κολπική αιμόρροια, συνοδευόμενη συνήθως από κράμπες της μήτρας, όμως το τραχηλικό στόμιο είναι κλειστό. Εμφανίζεται συχνά κατά την εμφύτευση
- Αναπόφευκτη, ή ατελής αποβολή: πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή τη ράχη, που συνοδεύεται από αιμορραγία και διαστολή του τραχήλου. Η απώλεια της κύησης είναι αναπόφευκτη όταν υπάρχει διαστολή ή εξάλειψη του τραχήλου, και/ή ρήξη υμένων. Η αιμορραγία και οι κράμπες θα συνεχιστούν έως ότου το κύημα αποβληθεί
- Τελεία αποβολή: στην τελεία αποβολή, το κύημα (ή τα προϊόντα της σύλληψης), έχουν όλα αποβληθεί από τη μήτρα. Η αιμορραγία, όπως και οι πόνοι θα υποχωρήσουν σύντομα. Μια τελεία αποβολή επιβεβαιώνεται με το υπερηχογράφημα, ή με απόξεση της μήτρας
- Παλίνδρομος κύηση: το κύημα έχει σταματήσει να αναπτύσσεται χωρίς η γυναίκα να το έχει αντιληφθεί, καθώς δεν υπάρχει πόνος, ή αιμορραγία. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι άγνωστοι. Διαπιστώνεται μόνο με το υπερηχογράφημα
- Καθ’έξιν αποβολές: ορίζεται ως η απώλεια τριών ή συνεχόμενων κυήσεων πρώτου τριμήνου. Το παρατηρούμε σε ποσοστό 1% στα ζευγάρια που προσπαθούν για εγκυμοσύνη
- Ανεμβρυονική εγκυμοσύνη: ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται μέσα στο ενδομήτριο, αλλά το έμβρυο δεν αναπτύσσεται ποτέ. Συχνά διαπιστώνουμε σάκο κύησης, με ή χωρίς λεκιθικό ασκό, όμως χωρίς έμβρυο
- Εξωμήτριος κύηση: το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται σε άλλα σημεία, εκτός της μήτρας, συνηθέστερα στη σάλπιγγα. Απαιτείται άμεση αντιμετώπιση ώστε να σταματήσουμε την ανάπτυξη του εμβρύου, ειδάλλως η μητέρα κινδυνεύει από σοβαρές επιπλοκές
Αντιμετώπιση αποβολής
Ο στόχος της αντιμετώπισης κατά τη διάρκεια ή μετά από μια αποβολή, είναι ο έλεγχος της αιμορραγίας και η αποτροπή λοίμωξης. Όσο μικρότερη είναι η εγκυμοσύνη, τόσο πιθανότερο για τον οργανισμό σας να αποβάλλει πλήρως τα στοιχεία της κύησης χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη διαδικασία για να σταματήσουμε την αιμορραγία και να προλάβουμε μια φλεγμονή, είναι με απόξεση. Θα σας χορηγηθούν κάποια φάρμακα μετά την επέμβαση και αφού επιστρέψετε σπίτι, θα σας ζητηθεί να αξιολογήσετε την αιμόρροια και να παίρνετε τη θερμοκρασία σας για το ενδεχόμενο πυρετού. Αν αντιληφθείτε μεγάλη απώλεια αίματος, ή ανεβάσετε πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας άμεσα.
Πρόληψη μιας απώλειας κύησης
Αφού η συχνότερη αιτία αποβολής είναι οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά ώστε να την αποτρέψουμε. Είναι όμως ζωτικής σημασίας να καταφέρετε να είστε όσο πιο υγιής γίνεται πριν την εγκυμοσύνη, ώστε να επιτρέψετε στη σύλληψη να συμβεί σε υγιές περιβάλλον.
- Να αθλείστε τακτικά
- Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή
- Ελαττώστε το στρες
- Διατηρείστε το βάρος σας σε κανονικά επίπεδα
- Μην καπνίζετε
- Να λαμβάνετε καθημερινά φυλλικό οξύ
Όταν διαπιστώσετε ότι είστε έγκυος, ξανά ο στόχος είναι να είστε όσο πιο υγιής γίνεται, ώστε το μωρό σας να αναπτυχθεί σε ένα υγιές περιβάλλον:
- Κρατείστε την κοιλιά σας μακριά από τραυματισμούς
- Αποφύγετε το κάπνισμα, αλλά και τους χώρους που άλλοι καπνίζουν
- Μην καταναλώνετε αλκοόλ
- Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν λάβετε οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα
- Ελαττώστε την καφεΐνη
- Αποφύγετε περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου, όπως ακτινοβολίες, τοξικές ουσίες, λοιμώδη νοσήματα
- Αποφύγετε αθλητικές δραστηριότητες που έχουν αυξημένη πιθανότητα τραυματισμού
Ψυχολογική αντιμετώπιση μιας αποβολής
Δυστυχώς, μια απώλεια εγκυμοσύνης μπορεί να συμβεί στον καθένα. Οι γυναίκες συχνά μένουν με αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την ανάρρωσή τους, την ψυχολογική τους ανάκαμψη και τις πιθανότητες νέας σύλληψης. Είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες να διατηρήσουν την επικοινωνία με την οικογένειά τους, τους φίλους τους και τον γιατρό τους κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Σε περίπτωση που το έχετε ανάγκη, θα σας φέρουμε σε επαφή με ψυχολόγο για να κουβεντιάσετε τις επιπτώσεις που είχε αυτή η εμπειρία σε εσάς.
Yπηρεσίες
Προγραμματισμός Εγκυμοσύνης
Επικοινωνήστε μαζί μας
Μαρτυρίες Ασθενών
Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.
Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.