Επιλογές εγκυμοσύνης

Όποια γυναίκα ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος, καλείται να λάβει κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Εφόσον η εγκυμοσύνη επιβεβαιωθεί μετά την επίσκεψή σας στο γυναικολόγο, υπάρχουν διάφορες επιλογές να αναλογιστείτε, και μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε ποιά είναι η καλύτερη για εσάς.

Στην κάθε γυναίκα, η διαπίστωση μιας εγκυμοσύνης προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα, ιδίως αν η εγκυμοσύνη αυτή συνέβη κατά τύχη.

Ποιά είναι τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να κάνω;

Αρχικά, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη. Για πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, συνιστούμε να κάνετε υπομονή για 5-7 ημέρες καθυστέρησης στην περίοδό σας έως ότου κάνετε το test κύησης. Είναι προτιμότερο να κάνετε το test το πρωί, μόλις ξυπνήσετε, όταν τα ούρα είναι πιο συγκεντρωμένα.

Το νωρίτερο που θα επιβεβαιώσετε την εγκυμοσύνη, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχετε ώστε να αποφασίσετε τί θα κάνετε, και να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε ένα αξιόπιστο test κύησης στο ιατρείο μας. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε ένα από οποιοδήποτε φαρμακείο, ή να κάνετε εξέταση αίματος για χοριακή γοναδοτροπίνη (η ορμόνη που αυξάνεται πρώτη σε περίπτωση εγκυμοσύνης) σε οποιοδήποτε εργαστήριο, κλινική, ή νοσοκομείο.

Θετικό test κύησης;

Οι επιλογές σας πλέον είναι τρεις:

 • Πιστεύω ότι θέλω να το κρατήσω
 • Πιστεύω ότι θέλω να κάνω διακοπή κύησης
 • Δεν είμαι σίγουρη τί να κάνω

Πιστεύω ότι θέλω να το κρατήσω

Αν είστε έγκυος και επιθυμείτε να συνεχίσετε με την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να αναλογιστείτε τα εξής:

 1. Συνεχίζετε την εγκυμοσύνη με τον σύντροφό σας
 2. Συνεχίζετε την εγκυμοσύνη μόνη σας
 3. Συνεχίζετε την εγκυμοσύνη με σκοπό το μωρό να υιοθετηθεί μετά τη γέννησή του

Εφόσον επιθυμείτε να συνεχίσετε με την εγκυμοσύνη σας, κλείστε το ραντεβού σας στο ιατρείο μας για να σας δώσουμε οδηγίες, διατροφικές συμβουλές, και να προβούμε στον απαραίτητο προγεννητικό έλεγχο. Εφόσον το επιθυμήσετε στην πορεία της εγκυμοσύνης σας, θα σας αναθέσουμε σε συγκεκριμένη μαία για μαθήματα προετοιμασίας και υποστήριξη στον τοκετό και τον θηλασμό.

Πιστεύω ότι θέλω να κάνω διακοπή κύησης

Αν σκέφτεστε την έκτρωση, είναι σημαντικό να είστε ενήμερη για τα εξής:

 • Θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού μαζί μας το συντομότερο δυνατό, ώστε να συζητήσουμε τις επιλογές σας
 • Όταν τηλεφωνήσετε για το κλείσιμο του ραντεβού, παρακαλούμε ενημερώστε μας ότι σκέφτεστε τη διακοπή κύησης, ώστε να φροντίσουμε να σας αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο
 • Η απόφαση του να προχωρήσετε σε διακοπή, ή όχι, είναι εξολοκλήρου δική σας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας επιβάλλει τη γνώμη του, ή να σας υποχρεώσει σε συγκατάθεση για κάτι που θέλετε, ή δεν θέλετε να κάνετε
 • Θα σας δώσουμε την ευκαιρία, εφόσον το επιθυμήσετε, να μιλήσετε με ψυχολόγο πριν πάρετε την τελική σας απόφαση
 • Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη οποτεδήποτε θελήσετε, ακόμη και την τελευταία στιγμή πριν γίνει η επέμβαση
 • Έχετε την επιλογή της φαρμακευτικής διακοπής κύησης αν είστε λιγότερο από οκτώ εβδομάδων. Διακοπή κύησης με απόξεση είναι μια άλλη επιλογή και πραγματοποιείται έως ηλικίας κύησης 12 εβδομάδων και έξι ημερών. Θα σας εξηγήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των επιλογών που έχετε από κοντά
 • Η εισαγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων από το εξωτερικό με σκοπό την έκτρωση δεν είναι νόμιμη
 • Η δική μας συμβολή στην απόφασή σας είναι η δέσμευσή μας να έχουμε τη δική σας ασφάλεια σε προτεραιότητα

Δεν είμαι σίγουρη τί να κάνω

Η διαπίστωση εγκυμοσύνης προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα στην κάθε γυναίκα. Πολύ συχνά, βοηθάει να συζητήσετε με κάποιον άλλο για τα συναισθήματα αυτά.

Επιλέξτε κάποιον που εμπιστεύεστε και ο οποίος θα σας ακούσει με προσοχή. Το άτομο αυτό μπορεί να είναι ο σύντροφός σας, μια έμπιστη φίλη, ή ένα μέλος της οικογενείας σας. Αν είστε ακόμη νέα και μένετε στο πατρικό σας σπίτι, μιλήστε με τους γονείς σας για το ζήτημα που σας προέκυψε.

Εφόσον το επιθυμείτε, μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού και να κουβεντιάσετε μαζί μας. Η συζήτηση μαζί μας, ή με την ψυχολόγο που μπορούμε να προτείνουμε θα σας αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς θα σας δώσουμε συμβουλές αμερόληπτα.

Οι ακόλουθες ερωτήσεις ίσως σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε ποιά είναι η καταλληλότερη επιλογή τη δεδομένη χρονική στιγμή στη ζωή σας:

 • Έχετε τη συμπαράσταση της οικογένειάς σας ή/και του συντρόφου σας;
 • Είστε έτοιμη να γίνετε μητέρα;
 • Σε ποιόν βασίζεστε για ψυχολογική, αλλά ενδεχομένως και οικονομική υποστήριξη;
 • Πώς αυτή η απόφαση θα επηρεάσει τα σχέδιά σας για σπουδές, εργασία, ή μετακινήσεις/ταξίδια;
 • Πώς και πού φαντάζεστε τον εαυτό σας σε ένα, δύο και πέντε χρόνια από σήμερα;

Προτού πάρετε μια επιπόλαιη ή βιαστική απόφαση, ελάτε να συζητήσουμε μαζί. Κρύβουμε μέσα μας πολλή περισσότερη δύναμη απ’ ό,τι νομίζουμε. Το μόνο που χρειαζόμαστε πολλές φορές είναι συμπαράσταση και σωστή καθοδήγηση.

Yπηρεσίες

Προγραμματισμός Εγκυμοσύνης

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Σοφία Π.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.