Προγραμματίζοντας μια εγκυμοσύνη

Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε παιδιά στο εγγύς μέλλον, θα πρέπει να πάρετε κάποιες αποφάσεις σχετικά με τη μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιείτε. Κάποιες μέθοδοι επηρεάζουν τη γονιμότητά σας για κάποιο διάστημα ακόμη και αφότου σταματήσετε να τις εφαρμόζετε. Αντίθετα, άλλες μέθοδοι δεν την επηρεάζουν καθόλου και η γονιμότητά σας επανέρχεται αμέσως.

Προφυλακτικά

Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας χρησιμοποιείτε προφυλακτικά (ανδρικά ή γυναικεία) ως μέσο αντισύλληψης, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σταματήσετε τη χρήση τους.

Η χρήση προφυλακτικών, σε συνδυασμό ή χωρίς κάποιου είδους ορμονικής αντισύλληψης, έχει ένα πλεονέκτημα, καθώς σας προστατεύει από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), όπως τα χλαμύδια, ή η γονόρροια. Τέτοιου είδους νοσήματα μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα αν μείνουν χωρίς αντιμετώπιση.

Αντισυλληπτικό χάπι

Είτε χρησιμοποιείτε το συνδυασμένο, είτε το χάπι που περιέχει μόνο προγεστερόνη, μπορείτε να μείνετε έγκυος αμέσως μόλις διακόψετε τη λήψη του.

Προκειμένου να μάθετε το σώμα σας και τις συνήθειες του κύκλου σας ώστε αργότερα να αντιληφθείτε ευκολότερα την εγκυμοσύνη που θέλετε, θα πρέπει να περιμένετε για ένα μήνα αφότου διακόψετε τη λήψη των αντισυλληπτικών, ώστε ο κύκλος σας να αποκτήσει και πάλι την περιοδικότητά του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικά για αυτόν τον μήνα.

Σπιράλ – Αντισυλληπτικό εμφύτευμα

Αυτές οι μέθοδοι είναι γνωστές ως «Μακράς Διάρκειας Αναστρέψιμη Αντισύλληψη» και ο λόγος είναι ότι μόλις αφαιρέσετε το σπιράλ, ή το Mirena, ή το εμφύτευμα, μπορείτε άμεσα να μείνετε έγκυος.

Ενέσιμος προγεστερόνη

Αν χρησιμοποιείτε αυτού του είδους την αντισύλληψη θα πρέπει να σταματήσετε τις ενέσεις αρκετά νωρίτερα από όταν προγραμματίζετε μια εγκυμοσύνη, και να εφαρμόσετε κάποια άλλη μέθοδο αντισύλληψης έως τότε, όπως λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, ή χρήση προφυλακτικού.

Κάποιες γυναίκες δεν έχουν ωοθυλακιορρηξία (απελευθέρωση του ωαρίου) για πολλούς μήνες αφότου σταματήσουν τις ενέσεις, κάποιες θα έχουν ωοθυλακιορρηξία αμέσως, και κάποιες μετά από λίγους μόνο μήνες. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε την ανταπόκριση του οργανισμού σας και μετά από πόσο καιρό θα επιστρέψει η γονιμότητά σας, επομένως αν η δημιουργία οικογένειας είναι στον ορίζοντα, δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να επανέλθει στη φυσιολογική του λειτουργία.

Αναστόμωση σαλπίγγων – σπερματικών πόρων

Η απολίνωση των σαλπίγγων και η βαζεκτομή θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αποτελούν μόνιμες μεθόδους κατάργησης της γονιμότητας. Παρόλα αυτά, είναι δυνατόν να επιχειρηθεί η αντιστροφή της επέμβασης, με διαδικασία στην οποία οι σάλπιγγες (ή οι σπερματικοί πόροι) αποκαθίστανται χειρουργικά με αναστόμωση.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πρόκειται για μια δαπανηρή επέμβαση, η οποία δεν είναι πάντα επιτυχής. Τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται από 50 έως 80% και εξαρτώνται από πολλούς λόγους (συνυπάρχουσες παθήσεις, χειρουργική ικανότητα, χρόνος που πέρασε από την απολίνωση, κλπ). Σε περίπτωση αποτυχίας, υπάρχει η εναλλακτική της εξωσωματικής.

Άλλες συμβουλές

Εφόσον σχεδιάζετε να ξεκινήσετε την οικογένειά σας, συνιστούμε να:

 • Αποφύγετε το αλκοόλ
 • Εγκαταλείψετε ή έστω μειώστε δραστικά το κάπνισμα
 • Ξεκινήστε τη λήψη φυλλικού οξέος πριν ακόμη συλλάβετε. Το φυλλικό οξύ προστατεύει το έμβρυο από βλάβες του νευρικού σωλήνα

Yπηρεσίες

Προγραμματισμός Εγκυμοσύνης

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Σοφία Π.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.