Το ταξίδι της εξωσωματικής

Αν σκέφτεστε να διερευνήσετε τη γονιμότητά σας, ή είστε έτοιμη να ξεκινήσετε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ίσως να αναρωτιέστε πώς είναι ένας τυπικός κύκλος εξωσωματικής. Αν και η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και οι θεραπείες που προτείνουμε προσαρμόζονται στον κάθε ασθενή, οι κύριες πτυχές ενός κύκλου εξωσωματικής είναι οι εξής:

Βήμα πρώτο: Αξιολόγηση και διερεύνηση

Η ανακάλυψη της αιτίας της υπογονιμότητάς σας είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί θα μας καθοδηγήσει στο πλάνο θεραπείας σας. Πάντα συστήνουμε έναν ενδελεχή έλεγχο στα ζευγάρια που μας απευθύνονται, ώστε να διαγνώσουμε, όπου αυτό είναι δυνατό, την ακριβή αιτία. Θα συζητήσουμε μαζί σας το ιατρικό σας ιστορικό και τις καθημερινές σας συνήθειες με λεπτομέρεια. Βασιζόμενοι στα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες εσείς και ο σύντροφός σας θα υποβληθείτε, θα σας αναλύσουμε τις σκέψεις μας σχετικά με τη θεραπεία εκείνη που θα ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σας, και θα σας προσφέρει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Βήμα δεύτερο: παρακολούθηση του κύκλου σας

Κλειδί στην επιτυχία ενός κύκλου εξωσωματικής είναι η κατανόηση του κύκλου μιας γυναίκας. Είτε θα παρακολουθήσουμε στενά τον κύκλο σας, είτε θα σας χορηγήσουμε φαρμακευτική αγωγή με την οποία θα τον αναλάβουμε εμείς.

Βήμα τρίτο: διέγερση ωοθηκών

Το επόμενο βήμα είναι η χορήγηση ενέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, συγκεκριμένα για την κάθε ασθενή. Τα φάρμακα αυτά βοηθούν στη διέγερση των ωοθηκών, ώστε αυτές να οδηγήσουν στην παραγωγή περισσοτέρων ωαρίων απ’ ό,τι συνήθως. Οι ενέσεις γίνονται συνήθως για 10-12 μέρες ή περισσότερο, αναλόγως του πρωτοκόλλου που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή σας. Ταυτόχρονα με τις ενέσεις που γίνονται για τη διέγερση των ωοθηκών σας, χορηγείται ακόμη ένα σκεύασμα το οποίο εμποδίζει την ωοθυλακιορρηξία. Κατά τη διάρκεια της περιόδου διέγερσης, πραγματοποιούνται ένας αριθμός από εξετάσεις αίματος και ενδοκολπικά υπερηχογραφήματα, για να διαπιστωθεί αφενός το πώς ανταποκρίνονται οι ωοθήκες στην αγωγή, αφετέρου να βεβαιωθούμε ότι δεν κινδυνεύετε από σύνδρομο υπερδιέγερσης. Μόλις αναγνωρίσουμε ότι τα ωάρια είναι έτοιμα, χορηγείται μια τελευταία ένεση και η συλλογή των ωαρίων προγραμματίζεται για μετά από 36 ώρες.

Βήμα τέταρτο: ωοληψία

Η διαδικασία συλλογής ωαρίων συμπεριλαμβάνει την έλευσή σας στο κέντρο εξωσωματικής και την παραμονή σας εκεί για λίγες ώρες. Θα πρέπει να έρθετε νωρίς το πρωί, εντελώς νηστική. Οι ωοληψίες γίνονται υπό μέθη ώστε να μην αντιλαμβάνεστε τη διαδικασία και να είστε άνετα. Κατά την ωοληψία, μία λεπτή βελόνη εισάγεται διαμέσου του κόλπου σας στις ωοθήκες, και αναρροφά το υγρό που περιέχεται σε κάθε ωοθυλάκιο. Το υγρό συλλέγεται σε σωληνάρια, αυτά παραδίδονται στον εμβρυολόγο, ο οποίος τα εξετάζει και διαπιστώνει την ύπαρξη ωαρίων. Αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας και μόλις συνέλθετε από τη νάρκωση θα σας ενημερώσουμε για τον αριθμό των ωαρίων που συλλέχθηκαν. Δύο περίπου ώρες αργότερα θα μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας, χωρίς να οδηγήσετε η ίδια, και αφού φάτε κάτι ελαφρύ. Την ημέρα της ωοληψίας ενδέχεται να αισθανθείτε μικρή δυσφορία και να έχετε σταγονοειδή αιμόρροια.

Βήμα πέμπτο: γονιμοποίηση και ανάπτυξη εμβρύων

Αφού ελεγχθούν όλα τα ωάρια, είτε αναμιγνύονται με το σπέρμα του συντρόφου σας (IVF), είτε ένα μόνο σπερματοζωάριο εισάγεται σε κάθε ωάριο (ICSI) και στη συνέχεια μεταφέρονται σε εκκολαπτήρια. Το επόμενο πρωί, ο εμβρυολόγος θα είναι σε θέση να μας ενημερώσει πόσα από τα ωάρια γονιμοποιήθηκαν. Τα έμβρυα που έχουν δημιουργηθεί παρακολουθούνται στενά, και αναλόγως του αριθμού και της ποιότητάς τους, λαμβάνεται η απόφαση για την επικείμενη εμβρυομεταφορά.

Βήμα έκτο: εμβρυομεταφορά

Η εμβρυομεταφορά συνήθως συμβαίνει στις ημέρες 2, 3, ή 5 μετά την ωοληψία. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό και την ποιότητα των εμβρύων. Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς είναι αρκετά απλή. Θα έρθετε ξανά στην κλινική και θα ξαπλώσετε όπως όταν κάνετε εξέταση για τεστ Παπ. Δεν απαιτείται αναισθησία και θα μπορείτε να παρακολουθείτε τη διαδικασία μέσω οθόνης. Σύντομα μετά το πέρας της διαδικασίας θα μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι. Τα πλεονάζοντα έμβρυα που πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορούν να καταψυχθούν για μελλοντική χρήση.

Βήμα έβδομο: τεστ εγκυμοσύνης

Στις 14 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά θα είστε σε θέση είτε να κάνετε ένα τεστ κύησης στο σπίτι, είτε να έλθετε στην κλινική για εξέταση χοριακής γοναδοτροπίνης ώστε να διαπιστώσουμε αν είστε έγκυος. Αν το τεστ αποβεί θετικό, θα σας προγραμματίσουμε για υπερηχογραφική εξέταση δύο εβδομάδες αργότερα, για να ελέγξουμε την ανάπτυξη του εμβρύου. Θετικοί καρδιακοί παλμοί σημαίνουν ότι η προσπάθειά μας είχε αίσιο τέλος και το όμορφο ταξίδι προς τον τοκετό σας μόλις άρχισε. Στο ατυχές ενδεχόμενο η προσπάθεια να μην στέφθηκε με επιτυχία, θα σας δοθεί η ευκαιρία να συναντηθείτε μαζί μας εκ νέου ώστε να συζητήσουμε τι μπορεί να έφταιξε, και να δούμε τις επιλογές σας για το μέλλον.

Υπογονιμότητα

Συμπληρωματική Πληροφόρηση

  Επικοινωνήστε μαζί μας

    *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

    ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

    Μαρτυρίες Ασθενών

    Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

    Μαρία Τ.

    Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

    Σοφία Π.

    Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

    Σύλβια Μ.

    Κλείστε Ραντεβού

    Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.