Πρότυπο Ιατρείο Μαιευτικής και Γυναικολογικής Φροντίδας, Υπογονιμότητας και Αισθητικής Γυναικολογίας

Materna Care ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αξιοπιστία Αφοσίωση Εμπιστοσύνη Υπευθυνότητα

Αύξηση Γονιμότητας

Η απόκτηση ενός παιδιού προϋποθέτει ένα υγιές έμβρυο, που θα προκύψει ιδανικά από ένα καλής ποιότητας ωάριο και ένα εξίσου καλό σπερματοζωάριο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο γίνεται όλο και πιο σπάνιο στο πέρασμα του χρόνου. Όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο μεγαλώνει το ποσοστό των ωαρίων με γενετικά προβλήματα. Όπως είναι φυσικό, κάποια στιγμή τα υγιή ωάρια λιγοστεύουν και έως τώρα δεν υπάρχει τρόπος να το αλλάξουμε αυτό.

Οι περισσότερες γυναίκες βρίσκονται στο αποκορύφωμα της γονιμότητάς τους στην ηλικία ανάμεσα στα 23 και τα 31. Γύρω στα 31, τα ποσοστά αρχίζουν να πέφτουν με μεγαλύτερη ταχύτητα, περίπου 3% το χρόνο, μέχρι να φτάσουμε στα 35. Από εκεί και πέρα η πτώση επιταχύνεται. Η μέση 39άχρονη έχει περίπου τη μισή γονιμότητα από αυτήν που είχε στα 31 της. Και τα ποσοστά εξακολουθούν να πέφτουν. Από τα 39 μέχρι τα 43, οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται και πάλι στο μισό. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες άνω των 35 δυσκολεύεται να μείνει έγκυος.

Κάθε φορά που αναβάλλουμε την τεκνοποίηση για το μέλλον και συγχρόνως ευγνωμονούμε την επιστήμη για την πίστωση χρόνου που μας δίνει, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει ένα όριο σε αυτά που μπορούν να πετύχουν οι γιατροί. Οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, βοηθούν τόσο τα ωάρια όσο και το σπέρμα να φτάσουν στο στόχο τους. Δεν μπορούν όμως να αλλάξουν την ποιότητα ή την ποσότητά τους. Μόνο 35-40 από τις 100 προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής οδηγούν σε εγκυμοσύνη και τα ποσοστά αυτά μειώνονται με την ηλικία. Μετά την ηλικία των 35 πέφτουν κατά 15% και μετά τα 40 μειώνονται κατά 15% επιπλέον.

Οι βασικές αρχές της γονιμότητας είναι γνωστές, ωστόσο μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα του ζευγαριού μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Αύξηση γονιμότητας στη γυναίκα:

 • Ελέγξτε το βάρος σας: διατηρείστε ένα φυσιολογικό BMI
 • Γνωρίστε τον κύκλο σας: αν έχετε διαταραχές στην περίοδο επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο γυναικολόγο αναπαραγωγής
 • Αποβάλλετε το στρες: όσο λιγότερο το άγχος στην καθημερινότητά σας, τόσο καλύτερες οι πιθανότητες εγκυμοσύνης
 • Όχι στις κολπικές πλύσεις: θέτουν τη γυναίκα σε κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας, κάτι που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής και υπογονιμότητας
 • Ξεκουραστείτε: είναι απαραίτητες 7 ώρες ύπνου για την καλή λειτουργία του οργανισμού
 • Περιορίστε τον καφέ και το αλκοόλ: υψηλές συγκεντρώσεις καφεΐνης και αλκοόλ συνδέονται με χαμηλά επίπεδα γονιμότητας

Αύξηση γονιμότητας στον άνδρα:

 • Προστατέψτε το σπέρμα σας: αποφύγετε οτιδήποτε αυξάνει τοπικά τη θερμοκρασία γύρω από τους όρχεις (laptop, κινητά τηλέφωνα, στενά παντελόνια, θερμαινόμενα καθίσματα)

Συμβουλές που αφορούν και τους δύο:

 • Σταματήστε το κάπνισμα
 • Εφαρμόστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη C. Περιορίστε τα ακόρεστα λιπαρά οξέα και την υπερβολική λήψη υδατανθράκων
 • Φυλλικό οξύ και για τους δύο !
 • Συχνή σεξουαλική επαφή: το σεξ κάθε 48 με 60 ώρες, ξεκινώντας από την ημέρα που θα τελειώσει η περίοδός σας, θα αυξήσει τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα για την αύξηση της γονιμότητάς σας εδώ

Κάντε έλεγχο γονιμότητας σήμερα

Σε περίπτωση που προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, ένας βασικός έλεγχος (ορμονικό προφίλ, ΑΜΗ, σαλπιγγογραφία, σπερμοδιάγραμμα), θα σας καθοδηγήσει όσον αφορά τη δυναμική της αναπαραγωγής σας. Ειδικά σε περίπτωση που προσπαθείτε για χρονικό διάστημα άνω του έτους χωρίς επιτυχία, είναι καιρός να συμβουλευθείτε τον γυναικολόγο αναπαραγωγής. Κλείστε το ραντεβού σας εδώ

Υπογονιμότητα

Συμπληρωματική Πληροφόρηση

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  Μαρτυρίες Ασθενών

  Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

  Μαρία Τ.

  Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Σοφία Π.

  Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

  Σύλβια Μ.

  Κλείστε Ραντεβού

  Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.

  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ