Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια

Με την πάροδο του χρόνου, οι αλλαγές που συμβαίνουν στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, οδηγούν σταδιακά στην πλήρη και μη αναστρέψιμη διακοπή του έμμηνου κύκλου, γνωστή ως εμμηνόπαυση, η οποία συνήθως εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 50 ετών. Ως πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (ΠΩΑ) ή Premature Ovarian Failure (POF) ή Premature Ovarian Insufficiency (POI) ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία παρουσιάζεται απώλεια της φυσιολογικής λειτουργίας των ωοθηκών πριν από την ηλικία των 40. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία παραγωγής φυσιολογικής ποσότητας οιστρογόνων, η αμηνόρροια και η αύξηση στα επίπεδα των γοναδοτροπινών, με κύρια επακόλουθα την υπογονιμότητα και τον αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι διαταραχές περιόδου αποτελούν ίσως το πρώτο σύμπτωμα το οποίο θα οδηγήσει τη γυναίκα στο γιατρό. Σε κάποιες γυναίκες η νόσος διαγιγνώσκεται στα πλαίσια του ελέγχου που γίνεται λόγω υπογονιμότητας. Γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια δεν βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. Δηλαδή, είναι δυνατό να εμφανίζουν κατά περιόδους έμμηνο ρύση για αρκετά χρόνια. Έτσι, οι γυναίκες αυτές παράγουν οιστρογόνα κατά διαστήματα και μπορεί να έχουν ωοθυλακιορρηξία ακόμα και με υψηλά επίπεδα γοναδοτροφινών, πράγμα που κάνει υπαρκτό (έστω και με ελάχιστες πιθανότητες) το ενδεχόμενο μίας αυτόματης κύησης.

Αίτια

Βασικός παράγοντας κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό. Η αιτιολογία της πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας συνοψίζεται σε παράγοντες που προκαλούν:

1. Εξάντληση των ωοθυλακίων (χαμηλός αρχικός αριθμός ή αυξημένος ρυθμός ατρησίας). Μπορεί να προκληθεί από:

  • Γενετικούς παράγοντες (χρωμοσωμικές ανωμαλίες σε φυλετικά ή αυτοσωμικά χρωμοσώματα)
  • Παράγοντες που δρουν τοξικά στις ωοθήκες (χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες, φυτοφάρμακα, διάφορα χημικά, ακόμη και το κάπνισμα)

2. Ελαττωμένη διέγερση – δυσλειτουργία των ωοθυλακίων. Μπορεί να οφείλεται σε:

  • Αυτοανοσία – Αυτοαντισώματα κατά του ωοθηκικού ιστού που προκαλούν καταστροφή των ωοθυλακίων. Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια μπορεί να συνοδεύεται από αυτοάνοσα ενδοκρινολογικά νοσήματα (υποθυρεοειδισμό, ανεπάρκεια των επινεφριδίων, σακχαρώδη διαβήτη)
  • Μεταλλάξεις των γονιδίων των γοναδοτροπινών και των υποδοχέων τους
  • Ανεπάρκεια ενζύμων
  • Φλεγμονές των ωοθηκών
  • Άγνωστοι παράγοντες που τροποποιούν τη λειτουργία των ωοθηκών

Αντιμετώπιση

H νέα γυναίκα με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια αντιμετωπίζει δύο ιδιαίτερα τραυματικά θέματα κατά το χρονικό διάστημα διάγνωσης της νόσου: από την μία πλευρά έχει τα συμπτώματα της απώλειας των οιστρογόνων, και από την άλλη πλευρά θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι πιθανότητες για γονιμότητα είναι εξαιρετικά μικρές.

Συνιστάται ορμονική θεραπεία με χορήγηση συνδυασμού οιστρογόνων και προγεστερόνης στην προσπάθεια να μιμηθούμε τη φύση και να αποκαταστήσουμε τον κύκλο της γυναίκας, φυσική άσκηση, αλλά και χορήγηση ασβεστίου για να προληφθεί ο κίνδυνος οστεοπόρωσης. Οι περισσότεροι ειδικοί διεθνώς συμφωνούν ότι η φαρμακευτική διατήρηση της περιόδου μέχρι την ηλικία της φυσιολογικής εμμηνόπαυσης, δηλαδή τα 50 χρόνια, είναι απαραίτητη.

Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και γονιμότητα

Οι γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια έχουν πιθανότητα 5 -10% για αυτόματη κύηση μετά τη διάγνωση της νόσου. Η θεραπεία με γοναδοτροπίνες δεν φαίνεται να βελτιώνει τα ποσοστά των κυήσεων. Η μόνη ρεαλιστική επιλογή της γυναίκας για επίτευξη εγκυμοσύνης με το δικό της γενετικό υλικό φαίνεται να είναι η αναζωογόνηση των ωοθηκών με PRP, μια νέα επαναστατική μέθοδος που εφαρμόζουμε, χωρίς όμως μέχρι στιγμής εγγυημένα αποτελέσματα.

Τα καλύτερα ποσοστά επιτυχίας για γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, προσφέρει η εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων. Εφόσον η δότρια είναι νέα γυναίκα με καλής ποιότητας ωάρια, τα ποσοστά επιτυχίας αγγίζουν το 35% στον πρώτο κύκλο IVF, και φθάνουν το 70-75% μετά από τρεις προσπάθειες. Ασφαλώς, μία τέτοια απόφαση ενέχει εκτεταμένη συμβουλευτική από την ψυχολόγο αναπαραγωγής και οφείλουμε να δώσουμε στη γυναίκα το χρόνο που απαιτείται ώστε να αποδεχθεί ότι το μωρό που θα μεγαλώνει μέσα της, μπορεί να μην «κουβαλά» το δικό της γενετικό υλικό, όμως θα γεννηθεί από την ίδια και ότι στην τελική, για τη μητρότητα η αγάπη είναι πιο σημαντική από το DNA.

Υπογονιμότητα

Συμπληρωματική Πληροφόρηση

  Επικοινωνήστε μαζί μας

    *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

    ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

    Μαρτυρίες Ασθενών

    Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

    Μαρία Τ.

    Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

    Σοφία Π.

    Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

    Σύλβια Μ.

    Κλείστε Ραντεβού

    Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.