Δωρεά Ωαρίων

Η δωρεά ωαρίων ενδείκνυται για γυναίκες που, για διάφορους λόγους, δεν παράγουν ωάρια. Το θέμα της δωρεάς ωαρίων είναι συχνά δύσκολο να το προσεγγίσει κανείς. Οι παράγοντες που επηρεάζουν πιο συχνά την απόφαση για δωρεά ωαρίων είναι η ηλικία και το απόθεμα των ωοθηκών. Κατά τη δωρεά ωαρίων η δότρια παρέχει ωάρια στο ζευγάρι των ληπτών. Τα ωάρια αυτά γονιμοποιούνται με το σπέρμα που προέρχεται από τον σύζυγο/σύντροφο της λήπτριας. Αφότου γίνει η γονιμοποίηση, τα γονιμοποιημένα ωάρια μεταφέρονται στην λήπτρια γυναίκα.

Πότε θεωρείται η δωρεά ωαρίων ως καλή επιλογή;

Οι ενδείξεις για δωρεά ωαρίου περιλαμβάνουν τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, ή πρόωρη εμμηνόπαυση. Γυναίκες δηλαδή που έχουν χάσει τη δυνατότητα να παράγουν ικανό αριθμό (ή καλής ποιότητας) ωαρίων για γονιμοποίηση
  • Μετά από χειρουργικές επεμβάσεις απομάκρυνσης των ωοθηκών (ωοθηκική βλάβη μετά από χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία λόγω καρκίνου)
  • Γυναίκες άνω των 45 ετών με δυσλειτουργικές ωοθήκες
  • Σε ανύπαρκτες ή υποπλασμένες ωοθήκες (Τurner`s syndrome)
  • Όταν παρατηρείται μειωμένη ανταπόκριση σε φάρμακα διέγερσης ωοθηκών
  • Μετά από αποτυχία πολλών προσπαθειών διαφόρων μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (IVF, ICSI)
  • Σε φορείς κληρονομούμενης γονιδιακής ανωμαλίας πχ μυική δυστροφία Duchenne ή αιμορροφιλία. Τέτοιες ασθένειες μπορεί να μεταφερθούν στα παιδιά. Έτσι, αντί να μπουν σε κίνδυνο να γεννήσουν ένα παιδί που μπορεί να υποφέρει σε μεγάλο βαθμό, ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να έχουν τη δυνατότητα για ένα απόλυτα υγιές παιδί μέσω δωρεάς ωαρίων

Καμία γυναίκα δεν πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια για το δικό της (γενετικά) παιδί μέχρι να έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Ακόμα και όταν νιώσει ότι έχει κάνει τα πάντα, και πάλι η απόφαση για δωρεά ωαρίων μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Όταν όμως, αυτή η επιλογή έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας απ’ό,τι η επιμονή για επιτυχία κύησης με το δικό της γενετικό υλικό, τότε η δωρεά ωαρίων είναι πολύ πιο πιθανό να τη βοηθήσει να δημιουργήσει την οικογένεια που ονειρεύεται.

Αυτό που πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές στο ζευγάρι είναι ότι η επίτευξη εγκυμοσύνης με δωρεά ωαρίων δεν εξαρτάται από την ηλικία της λήπτριας αλλά από αυτήν της δότριας. Επομένως, η επιτυχία της δωρεάς ωαρίων είναι η ίδια, είτε το ζευγάρι αποφασίσει να την επιχειρήσει την στιγμή που τίθεται η ένδειξη για δωρεά ωαρίων ή, για παράδειγμα, 1-2 χρόνια αργότερα. Στη δωρεά ωαρίων όχι μόνο αυξάνεται το ποσοστό εγκυμοσύνης, αλλά μειώνεται σημαντικά το ποσοστό αποβολής καθώς τα ωάρια προέρχονται από νέες κοπέλες, κάτω των 35 ετών, χωρίς προβλήματα γονιμότητας. Εφόσον η δωρεά ωαρίων, γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (νεαρή δότρια, δωρεά οκτώ η περισσότερων ωαρίων με ποσοστό γονιμοποίησης άνω του 70%) τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης προσεγγίζουν το 55%.

Με βάση την Ελληνική Νομοθεσία που ισχύει από το 2005 (νόμος 3305/2005) οι δότριες είναι υγιείς Ελληνίδες γυναίκες κάτω των 35 ετών. Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η δωρεά ωαρίων είναι απόλυτα ανώνυμη και εθελοντική, που σημαίνει:

  • Ανώνυμη: ούτε το ζευγάρι επιτρέπεται να μάθει την ταυτότητα της δότριας, ούτε η δότρια να γνωρίσει το ζευγάρι. Τόσο το ζευγάρι όσο και η δότρια υπογράφουν τις αντίστοιχες σχετικές έγγραφες συναινέσεις πριν τη θεραπεία
  • Εθελοντική: η δωρεά ωαρίων είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα σε μια άλλη. Η κάθε γυναίκα πρέπει να αποφασίσει μόνη της αν επιθυμεί να βοηθήσει μια άλλη γυναίκα να δημιουργήσει οικογένεια. Ο νόμος δεν επιτρέπει οικονομικά ανταλλάγματα (δεν υφίσταται η έννοια της “πληρωμής”, αφού πρόκειται για “δωρεά”), προβλέπει όμως μια αποζημίωση της δότριας για έξοδα μετακίνησης, απώλεια εισοδήματος λόγω της θεραπείας (πχ πρέπει να πάρει άδεια από τη δουλειά της) κλπ

Η δότρια ωαρίων πρέπει να ταιριάζει φαινοτυπικά με τη λήπτρια, οπότε θα σας δοθεί ερωτηματολόγιο ώστε να επιλέξετε ανάμεσα σε πληροφορίες σχετικά με τη σωματική διάπλαση, ύψος, βάρος, χρώμα οφθαλμών, χρώμα μαλλιών, απασχόληση, ομάδα αίματος – Rh και εκπαίδευση.

Οι δότριες δίνουν ένα λεπτομερές ατομικό και οικογενειακό ιστορικό και ελέγχονται για μεταδοτικά νοσήματα (ηπατίτιδα, AIDS, σύφιλη κτλ), αιματολογικά νοσήματα (μεσογειακή αναιμία, κυστική ίνωση), και ύπαρξη χρωμοσωμικών ανωμαλιών με καρυότυπο.

Λόγω της ανωνυμίας που ορίζει ο νόμος, το ζευγάρι που ενδιαφέρεται να βρει δότρια ωαρίων, δεν επιτρέπεται να την αναζητήσει από μόνο του. Αυτή η διαδικασία έχει περάσει στα χέρια του γυναικολόγου αναπαραγωγής που έχει αναλάβει τη θεραπεία. Ο γιατρός είναι υπεύθυνος να βρει την κατάλληλη δότρια για το κάθε ζευγάρι. Επίσης, λόγω των ηθικών και ψυχολογικών ζητημάτων που προκύπτουν, δεν είναι πολλές οι γυναίκες που το παίρνουν απόφαση να δωρίσουν τα ωάριά τους. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, είναι πολλά τα ζευγάρια που χρειάζονται δωρεά ωαρίων για να κάνουν το παιδί τους, αλλά λίγες οι γυναίκες που είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν. Πρακτικά, όλα αυτά σημαίνουν ότι μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε από έναν έως τρεις μήνες ώσπου να βρεθεί η κατάλληλη δότρια για εσάς.

Η απόφαση για δωρεά ωαρίων δεν είναι απλή. Το ζευγάρι μπορεί να το απασχολούν, πέρα από τις καθαρώς ιατρικές πλευρές της δωρεάς ωαρίων, φιλοσοφικά ή και θρησκευτικά ζητήματα που μπορεί να συνδέονται με τη μέθοδο αυτή. Είναι σημαντικό να έχετε συνειδητοποιήσει το τι σκέφτεστε να κάνετε και γιατί. Το όλο θέμα έχει ιδιαιτερότητες και είναι σημαντικό να έχετε κατανοήσει το τι σημαίνει αυτή η απόφαση και να πάρετε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας. Εσείς, ως η λήπτρια των ωαρίων, θα είστε η βιολογική και νομική μητέρα του παιδιού (αλλά όχι η γενετική). Θα φέρετε στον κόσμο ένα παιδί που θα έχει μεγαλώσει μέσα σας και θα έχει γεννηθεί χάρη στη δική σας ικανότητα να κυοφορήσετε.

Τα ζευγάρια που σκέφτονται τη δωρεά ωαρίων ως επιλογή, ενθαρρύνονται να συζητήσουν όχι μόνο με το γυναικολόγο αναπαραγωγής, αλλά και με άλλα ζευγάρια που το πήραν απόφαση και δημιούργησαν την οικογένειά τους με τη βοήθεια της μεθόδου αυτής. Τέλος, συστήνεται ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένους ψυχολόγους πριν το αποφασίσετε και δώσετε τη συγκατάθεσή σας για να προχωρήσει η θεραπεία.

Είναι αναγκαίο να υπάρχει προσεκτικός συντονισμός κατά τη διαδικασία δωρεάς ωαρίων. Τόσο η λήπτρια όσο και η δότρια παίρνουν ορμόνες για να συγχρονιστούν οι κύκλοι τους. Αυτό σημαίνει ότι η δότρια θα έχει ωορρηξία όταν η λήπτρια θα είναι έτοιμη να λάβει και να υποστηρίξει την εμφύτευση του εμβρύου. Όταν τα ωοθυλάκια έχουν φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος, ο γυναικολόγος τα εντοπίζει με την καθοδήγηση υπερηχογραφήματος και συλλέγει το υγρό που περιέχει τα ωάρια με μια βελόνα. Ο εμβρυολόγος εντοπίζει τα ωάρια στο μικροσκόπιο και τα γονιμοποιεί με το σπέρμα του συζύγου ή του συντρόφου της λήπτριας.

Μετά από τρεις έως πέντε ημέρες (αναλόγως αν αποφασισθεί να παραμείνουν τα γονιμοποιημένα ωάρια σε καλλιέργεια για να φτάσουν στο στάδιο της βλαστοκύστης), τα έμβρυα της πρώτης ημέρας που θα έχουν εξελιχθεί ομαλά, θα επιλεχθούν από τον εμβρυολόγο ώστε να μεταφερθούν με τη βοήθεια καθετήρα στη μήτρα της λήπτριας. Με βάση την ελληνική νομοθεσία, σε έναν κύκλο με δωρεά ωαρίων επιτρέπεται να μεταφερθούν μόνο έως 2 έμβρυα. Τα πλεονάζοντα έμβρυα συστήνεται να καταψυχθούν εφόσον οι εμβρυολόγοι θεωρήσουν ότι είναι καλής ποιότητας.

Αν η διαδικασία είναι επιτυχής, τότε τουλάχιστον ένα από τα έμβρυα θα «κολλήσει» στα τοιχώματα της μήτρας και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Η λήπτρια θα πρέπει να κάνει τεστ εγκυμοσύνης περίπου 2 εβδομάδες μετά την εμβρυομεταφορά.

Είναι πολύ βασικό να αφιερώσετε χρόνο ώστε να ενημερωθείτε για την διαδικασία δωρεάς ωαρίων. Ακολουθεί συμβουλευτική και στην συνέχεια οι δότριες συγκατατίθενται στο πρόγραμμα δωρεάς. Σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας, πριν την μεταφορά εμβρύων στη λήπτρια, οι δότριες έχουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα.

Στο επόμενο στάδιο συμπληρώνετε την αίτηση έτσι ώστε να γίνετε αποδεκτή στο πρόγραμμά μας. Αναλυτική ενημέρωση για την διαδικασία θα σας δοθεί σε προγραμματισμένο ραντεβού.

Αφού έχετε ενημερωθεί για την διαδικασία και είστε μέρος του προγράμματος δωρεάς ωαρίων, θα υποβληθείτε στις ακόλουθες εξετάσεις:

  • ψυχολογικό προφίλ
  • διακολπικό υπερηχογράφημα
  • αιματολογικές εξετάσεις για ηπατίτιδα, ΗΙV, σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες και ορμονολογικό προφίλ
  • συνάντηση με την υπεύθυνη μαία ή τον γιατρό αναπαραγωγής για τις οδηγίες που αφορούν την χορήγηση των φαρμάκων

Ακολουθεί η χορήγηση φαρμάκων η οποία είναι απαραίτητη για την διέγερση των ωοθηκών και την παραγωγή ωαρίων . Θα μάθετε να κάνετε ενέσεις σε καθημερινή βάση για περίπου 2-3 εβδομάδες και θα παρακολουθείστε σε τακτά χρονικά διαστήματα τόσο υπερηχογραφικά όσο και αιματολογικά.

Όταν τα ωάριά σας φτάσουν σε ωρίμανση, θα γίνει χορήγηση της ορμόνης hCG και περίπου 36 ώρες αργότερα θα γίνει η συλλογή των ωαρίων κάτω από υπερηχογραφική καθοδήγηση, στις εγκαταστάσεις μονάδας αναπαραγωγής. Θα χρειαστεί να βρίσκεστε στη μονάδα νωρίς το πρωί, γύρω στις 7:30, χωρίς να έχετε φάει ή πιει τίποτα. Κατά την διάρκεια της ωοληψίας, η οποία κρατάει γύρω στα 20 με 30 λεπτά, θα βρίσκεστε υπό μέθη και δε θα πονάτε καθόλου. Στο τέλος της διαδικασίας, θα χρειαστεί να παραμείνετε στη μονάδα για ακόμη 1 -2 ώρες έτσι ώστε να συνέλθετε εντελώς. Καλό θα είναι να έχετε κανονίσει για την επιστροφή σας αφού δεν συνιστάται να οδηγήσετε.

Αν ενδιαφέρεστε να γίνετε δότρια ωαρίων, επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες !

Υπογονιμότητα

  Επικοινωνήστε μαζί μας

    *Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το σύστημα reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

    ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

    Μαρτυρίες Ασθενών

    Πολύ ευγενικός γιατρός, άμεση απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα κι αν υπάρξει, πολύ καθαρός χώρος και σου προσαρμόζει τα ραντεβού την ώρα που μπορείς εσύ.

    Μαρία Τ.

    Ο γιατρός είναι ευσυνείδητος, υπομονετικός και άριστος στη δουλειά του. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.

    Σοφία Π.

    Πρότυπο ιατρείο, εξαιρετικός γιατρός. Μηδενικός χρόνος αναμονής, άμεση εξυπηρέτηση.

    Σύλβια Μ.

    Κλείστε Ραντεβού

    Είμαστε εδώ για εσάς και μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν το γραφείο δεν είναι ανοιχτό, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας.